NATO trapper opp krigsforberedelser mot Russland

0

NATOs forsvarsministermøte i Brussel 26. oktober 2016 å utplassere 4000 kamptropper i Øst-Europa kort fra den russiske grensa. Dette er frontstyrker som skal backes opp av en hurtigreagerende styrke på 40.000 soldater.

Dette er den største militære opptrappinga i Europa siden høydepunktet i den kalde krigen mellom USA og det daværende Sovjetunionen.

NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg sa at troppene vil bli stasjonert i Polen og de tre baltiske statene. Og han gjentok at «et angrep på et medlemsland vil bli sett på som et angrep på oss alle».

Den tidligere NATO-motstanderen Stoltenberg sa at tiltakene ikke var ment som en trussel mot Russland. (Hvem skriver talene til denne mannen?) Han sa også at NATO vil sende flere marinefartøyer inn i Svartehavet.

«And I’m pleased to confirm that several nations indicated their willingness to contribute to our presence in the Black Sea region, on land, at sea and in the air.»

USAs forsvarsminister Ashton Carter sa at USA vil sende 900 soldater i en kampklar bataljon til det østlige Polen. I tillegg sender USA en panserbrigade komplett utstyrt med tanks og tungt artilleri, samt Black Hawk angrepshelikoptre til grensa mot Russland.

Dette kommer samtidig med vedtaket om å stasjonere 330 soldater fra USA i Norge, noe som aldri har skjedd før, ikke en gang under den kalde krigen.

Storbritannia vil stasjonere 800 soldater i Estland fullt utstyrt med tanks, panservogner og droner. De vil få støtte av avdelinger fra Frankrike og Danmark. For første gang siden nazi-Tyskland oppmarsj mot Russland skal nå også Tyskland sende soldater mot den russiske grensa. De kommer som en bataljon med 400 til 600 soldater som skal plasseres i Litauen. Canada og Italia sender soldater til Latvia. (Se kart.)

Det er ingenting som tyder på at Russland verken planlegger eller har noen interesse av å angripe noe naboland. Dette er en ensidig aggressiv opptrapping fra NATOs side, og den øker faren for krig og bidrar til å destabilisere Europa. Krigsforberedelser er godt for våpenindustrien og de fungerer godt for å undertrykke indre opposisjon. Europa lykkes jo verken økonomisk, politisk eller sosialt, og da er også krigsforberedelser gode å gripe til. Og servile medier hjelper til så godt de kan.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelOljefondet tjener grovt på finansspekulasjoner
Neste artikkelErdoğans stormaktsdrømmer
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).