– Det mest vidtrekkende sanksjonsregime mot noe land

0

Avisa Aftenposten har endelig oppdaget at Vesten og Norge driver sanksjoner mot Syria som rammer sivilbefolkninga meget hardt. Det tok avisa bare fem år å innse dette. Aftenposten har lest en FN-rapport som er publisert av The Intercept og skriver:

Nettavisen The Intercept har fått tilgang til den 40 sider lange rapporten , som omtaler sanksjonene som «ett av de mest kompliserte og vidtrekkende sanksjonsregimet som noensinne er innført» mot noe land.

De amerikanske sanksjonene betegnes som særlig tøffe «når det gjelder leveranser av humanitærhjelp», slår rapporten fast.

Sanksjonene mot syriske banker har i praksis gjort det umulig å overføre penger til landet på lovlig vis, noe som ifølge rapporten gjør det svært vanskelig for hjelpeorganisasjoner å betale lokale leverandører og ansatte og har «forsinket eller forhindret leveranser» av nødhjelp både til regjerings- og opprørskontrollerte områder.

USA avviser kritikken og fastholder at Syrias president Bashar al Assad bærer det hele og fulle ansvaret for at sivilbefolkningen i landet lider.

– Han kan lindre disse lidelsene når som helst, heter det i en kunngjøring fra amerikansk UD.
The Intercept har også fått tilgang til en intern epost fra det de omtaler som en sentral FN-tjenestemann, som hevder at sanksjonene bidrar til matmangel og er «en hovedårsak» til at Syrias helsevesen er i ferd med å bryte helt sammen.

Legemiddelfabrikker som ikke er ødelagt av krigshandlinger, har måttet stenge fordi sanksjonene hindrer import av råvarer og utenlandsk valuta, skriver FN-tjenestemannen.

At USA skylder på Syria og Assad for sanksjoner som USA og Vesten har innført, er angriperens logikk. USA, Vesten og Norge har ingen støtte for dette sanksjonsregimet i noe FN-vedtak. USA har bare rasket sammen nok en «koalisjon av de villige» til å gjennomføre sansksjoner som i seg sjøl må sies å være et eklatant brudd på FN-pakten og en krigsforbrytelse.

Disse sanksjonene er støttet av samtlige partier på Stortinget, og jeg kjenner ikke til at noe parti har stilt karv om de må oppheves. Under Irak-krigen vet vi at et tilsvarende sanksjonsregime førte til at 500.000 barn døde. Hvor mange som har dødd eller blitt skadet på grunn av våre sanksjoner mot Syria, er det ingen som har noe tall på.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelL’Oriente è rosso
Neste artikkelObama skal ta stilling til om USA skal gå til direkte krig mot Syria
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).