– Det mest vidtrekkende sanksjonsregime mot noe land

9

Avisa Aftenposten har endelig oppdaget at Vesten og Norge driver sanksjoner mot Syria som rammer sivilbefolkninga meget hardt. Det tok avisa bare fem år å innse dette. Aftenposten har lest en FN-rapport som er publisert av The Intercept og skriver:

Nettavisen The Intercept har fått tilgang til den 40 sider lange rapporten , som omtaler sanksjonene som «ett av de mest kompliserte og vidtrekkende sanksjonsregimet som noensinne er innført» mot noe land.

De amerikanske sanksjonene betegnes som særlig tøffe «når det gjelder leveranser av humanitærhjelp», slår rapporten fast.

Sanksjonene mot syriske banker har i praksis gjort det umulig å overføre penger til landet på lovlig vis, noe som ifølge rapporten gjør det svært vanskelig for hjelpeorganisasjoner å betale lokale leverandører og ansatte og har «forsinket eller forhindret leveranser» av nødhjelp både til regjerings- og opprørskontrollerte områder.

USA avviser kritikken og fastholder at Syrias president Bashar al Assad bærer det hele og fulle ansvaret for at sivilbefolkningen i landet lider.

– Han kan lindre disse lidelsene når som helst, heter det i en kunngjøring fra amerikansk UD.
The Intercept har også fått tilgang til en intern epost fra det de omtaler som en sentral FN-tjenestemann, som hevder at sanksjonene bidrar til matmangel og er «en hovedårsak» til at Syrias helsevesen er i ferd med å bryte helt sammen.

Legemiddelfabrikker som ikke er ødelagt av krigshandlinger, har måttet stenge fordi sanksjonene hindrer import av råvarer og utenlandsk valuta, skriver FN-tjenestemannen.

At USA skylder på Syria og Assad for sanksjoner som USA og Vesten har innført, er angriperens logikk. USA, Vesten og Norge har ingen støtte for dette sanksjonsregimet i noe FN-vedtak. USA har bare rasket sammen nok en «koalisjon av de villige» til å gjennomføre sansksjoner som i seg sjøl må sies å være et eklatant brudd på FN-pakten og en krigsforbrytelse.

Disse sanksjonene er støttet av samtlige partier på Stortinget, og jeg kjenner ikke til at noe parti har stilt karv om de må oppheves. Under Irak-krigen vet vi at et tilsvarende sanksjonsregime førte til at 500.000 barn døde. Hvor mange som har dødd eller blitt skadet på grunn av våre sanksjoner mot Syria, er det ingen som har noe tall på.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

 1. I følge FN døde ‘opp til 1.7 millioner’ ikke-mennesker på grunn av sanksjonene mot Irak. Dette er den største forbrytelsen mot menneskeheten etter den kalde krigens slutt.

  Og ifølge en vidunderlig forvrengning av virkeligheten, så sa NTB/Aftenposten i 2012 at sanksjonene bare skulle gjelde mot «Assads kone, mor, søster og svigerinne.» Men jeg tror de sa det samme om Irak også… (og hver eneste gang nye sanksjoner innføres mot et land. Man aner en trend…).

 2. Dei FN-vedtatte sanksjonane mot Irak frå 1990 til 2003 drap hundretusentals menneske, kanskje fleire. Men finst det pålitelege tal?

  Opplysninga om 500 born er, så langt eg hugsar, frå ein FN-rapport som USA sin FN-ambassadør kommenterte i 1996. Hos sa rett ut at målet med krigen gjorde at dette var ok. Men eg er nokså sikker på at talet 500 000 seinare viste seg å vere usikkert eller overdrivi.

  Eg trur det er tilsvarande med dei 1,7 millionar som TM nemner frå ein annan FN-rapport for heile sanksjonsperioden. FN-stempel er mildt sagt ikkje garanti for noko som helst. Dette endrar ikkje på at FN-sanskjonane mot Irak drap lamgt fleire og medførte enda fleire lidingar enn det sanksjonsregimet mot Syria som Norge er med på, sjølv om Syria-sanksjonane ikkje ein gong er vedtatt i Tryggingsrådet (eit forum som ikkje fortener namnet.)

 3. Det er lett at det blir politikk av dødstall (men det gjelder lave tall like mye som høye tall). De fleste kildene jeg har funnet antyder minst 500.000, inkludert både barn og voksne. Pilger ble hardt angrepet for å ha nevnt 1 million. Det er ikke umiddelbart åpenbart at 1.7 millioner er feil. Av studiene, hvilken mener du er nærmest det korrekte tallet?

 4. Susan Lindauer er en kjent avhopper fra CIA og en av USAs varslere. Hun var i mange år CIA sin agent i Irak og Libya. I hennes bok «Extreme Prejudice» skriver hun på side 156 at UN sine sanksjoner drap 1,7 mill irakere, hvorav 1 mill var barn. Hun skriver at WHO og UNICEF hadde kalkulert at dødstallene for barn var 500 000 i perioden 1990 og inklusive 1996. UNICEF anslo at 5 000 barn i alderen under 5 år døde pr måned som følge av sanksjonene. Iraks egne helsemyndigheter mente at tallene var 8 000 barn og 3 000 voksne døde hver måned, dvs til sammen 11 000 pr mndr. Boka anbefales. Det er de irakiske estimatene som gir tallet 1,7 mill i perioden 1990-2003.

  Torgeir

 5. Den som krever moderasjon på tallene er ikke meg. Vedkommende får kontakte kildene som er angitt. De er hele 3, inklusive Susan Lindauer er de 4. Lykke til.
  Torgeir

 6. Det surrealistiske med sanksjonene mot Irak var at Norges statsminister den gang har teologisk embetseksamen og vil med en slik ugjerning få store problem med å passere himmelens port.
  Sanksjonene i Syria har passert Stortinget port nokså stille og umerkelig. Frps Per Sandberg hadde store ord om at flyktninger burde hjelpes i sine nærområder i stedet for i Norge og mange andre støttet han. Da ble ikke sanksjonene brakt på bane. Det heter dårlig journalistarbeid.
  Torgeir

 7. Eg har ikkje føresetnader for å vurdere kva som er nærmast det korrekte talet. Eg syns hovudsaka er at dette var FN-vedtatt massedrap. For at dei som forsvarar denslags ikkje skal få høve til å spore av kritikken av dette massedrapet som vara i 13 år, tenkjer eg det kan vere klokt å ta forbehold om at tala er usikre, heilt enkelt fordi ingen brydde seg om å registrere og dokumentere da det gjekk føre seg.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.