Ungdomspolitikere på sponsetur til dødens kremmere

0

Avisa Klassekampen skriver 20. september 2016:

Våpenprodusenten Kongsberg Gruppen betalte Agenda 100.000 kroner for å sende kampfly-kritiske ungdomsparti til USA. Sist veke reiste leiarane og nestleiarane i ungdomsorganisasjonane til dei fire partia – pluss AUF – på Agenda-tur til Washington og New York for å møte mellom andre Kongsberg Gruppen og Lockheed Martin.
Størsteparten av rekninga tok Kongsberg og den amerikanske ambassaden.

Den kjente kritiske journalisten Erling Borgen kommenterer dette på Facebook slik:

Klassekampen avslører i dag at den sosialdemokratiske tankesmien Agenda, i samarbeid med våpenprodusenten Kongsberg og USAs ambassade i Oslo har sendt ungdomspolitikere til USA og Lockheed Martin. Der skulle de lære mer om de nye norske krigsflyene F35.

Lederen i Agenda, Marte Gerhardsen, forsvarer propagandaturen og samarbeidet med Kongsberg, og sier at den norske våpenprodusenten er et ”ukontroversielt” selskap. Ukontroversielt? Selskapet som har solgt 10 000 fjernstyrte våpentårn til USA. Våpentårn som er brukt i både i den illegale Irak-krigen og i Afghanistan. ”Ukontroversiell”? Et selskap som har solgt våpen til en rekke av diktaturene i Midt-Østen.

På Agendas hjemmesider heter det at Agenda ”skal styrke det offentlige ordskiftet gjennom kunnskapsformidling”. Hva slags kunnskapsformidling er det å kalle Kongsberg for ”ukontroversielt”? Å motta penger fra Kongsberg og USAs ambassade til krigs-propaganda, demonstrerer ikke akkurat integritet .

På propagandaturen ble ungdomspolitikerne brakt inn i dødshallene til verdens største våpenselskap, atombombeprodusenten Lockheed Martin. Lederen i Sosialistisk Ungdom forteller til Klassekampen at de fikk prøve flysimulatorene til Lockheed Martin. Det er faktisk ganske utrolig å få vite at norske ungdomspolitikere er med på et slikt opplegg. Bombet de, der inne i simulatorene?

Lockheed Martin er det selskapet i verden som tjener mest på krig og ødeleggelse. Kongsberg Gruppen er deres lojale og entusiastiske underleverandør.

Definisjonen på korrupsjon her til lands er som kjent tvilsom økonomisk virksomhet som foregår i andre land.

 

 

Forrige artikkelTyrkia forbereder en massiv invasjon av Syria
Neste artikkelBorgerlønn?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).