Ungdomspolitikere på sponsetur til dødens kremmere

19

Avisa Klassekampen skriver 20. september 2016:

Våpenprodusenten Kongsberg Gruppen betalte Agenda 100.000 kroner for å sende kampfly-kritiske ungdomsparti til USA. Sist veke reiste leiarane og nestleiarane i ungdomsorganisasjonane til dei fire partia – pluss AUF – på Agenda-tur til Washington og New York for å møte mellom andre Kongsberg Gruppen og Lockheed Martin.
Størsteparten av rekninga tok Kongsberg og den amerikanske ambassaden.

Den kjente kritiske journalisten Erling Borgen kommenterer dette på Facebook slik:

Klassekampen avslører i dag at den sosialdemokratiske tankesmien Agenda, i samarbeid med våpenprodusenten Kongsberg og USAs ambassade i Oslo har sendt ungdomspolitikere til USA og Lockheed Martin. Der skulle de lære mer om de nye norske krigsflyene F35.

Lederen i Agenda, Marte Gerhardsen, forsvarer propagandaturen og samarbeidet med Kongsberg, og sier at den norske våpenprodusenten er et ”ukontroversielt” selskap. Ukontroversielt? Selskapet som har solgt 10 000 fjernstyrte våpentårn til USA. Våpentårn som er brukt i både i den illegale Irak-krigen og i Afghanistan. ”Ukontroversiell”? Et selskap som har solgt våpen til en rekke av diktaturene i Midt-Østen.

På Agendas hjemmesider heter det at Agenda ”skal styrke det offentlige ordskiftet gjennom kunnskapsformidling”. Hva slags kunnskapsformidling er det å kalle Kongsberg for ”ukontroversielt”? Å motta penger fra Kongsberg og USAs ambassade til krigs-propaganda, demonstrerer ikke akkurat integritet .

På propagandaturen ble ungdomspolitikerne brakt inn i dødshallene til verdens største våpenselskap, atombombeprodusenten Lockheed Martin. Lederen i Sosialistisk Ungdom forteller til Klassekampen at de fikk prøve flysimulatorene til Lockheed Martin. Det er faktisk ganske utrolig å få vite at norske ungdomspolitikere er med på et slikt opplegg. Bombet de, der inne i simulatorene?

Lockheed Martin er det selskapet i verden som tjener mest på krig og ødeleggelse. Kongsberg Gruppen er deres lojale og entusiastiske underleverandør.

Definisjonen på korrupsjon her til lands er som kjent tvilsom økonomisk virksomhet som foregår i andre land.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


19 KOMMENTARER

 1. Er det noen lesere av denne bloggen, som vet noe om F-35?

  På et museum i nærheten av hvor jeg bor – Marinemuseet – kan man se mange eksempler på tidligere krigsteknologi som brått har blitt foreldet. Et ferskere eksempel er øyene Bolærne, hvor alle bunkerne som ble bygget under den kalde krigen, måtte legges ned da man fikk nye bomber som lett trengte gjennom en bunker.

  Er vi der i forhold til F-35?

   • Ha forøvrig alltid F-35 og prislappen versus dugeligheten (og mekanismene bak prissettingen) i minne når dere leser om amerikanske militærbudsjetter kontra russiske eller kinesiske.

    • Ja det har du rett i! Erkedruiden skriver om temaet her: http://thearchdruidreport.blogspot.no/2016/06/they-died-of-progress.html

     Disse store gutta vil selvsagt ha med seg disse smågutta fra Agenda når de kommer i sjefsstolene, slik at de kan ha et sugerør ned i oljefondet til nye gutteleker, som ser ut til å passe bedre på gutterommet enn i møte med krigens realiteter.

     Istedenfor teknologiske kvantesprang satser Russerne heller på å finpusse på det som allerede fungerer. Slik får de i lengden et mye billigere og mer robust forsvar. Bare se til Canon-kameraene, som følger samme filosofi!

     • Hei Øyvind.
      Jeg kom på et par ting som kunne være lurt å gjøre her i landet. Det er å plante mer bjørk og gran på egen eiendom, og planlegge eiendommen så man har plass til vedproduksjon, ikke bare ha gressplen. Alt hjelper. Selv om det tar tid, så hjelper det i et knipetak å kunne fyre med det. Bestefar hadde noen kjempetrær rundt huset som grense. Dessuten en annen ide. Det var at alle hadde lært å sandfiltrere regnvann, og ha en reservetank.Nå som det er så lett å lære sånt på youtube, kan man se slike filmer, og lære hvordan man lager filter om man skulle trenge det.

 2. Jeg trodde ikke jeg var så lett å målbinde, men nå måtte jeg faktisk plukke opp haka mi fra gulvet her. Nå tror jeg bestemt man nærmer seg en eller annen rekord. Det burde strengt talt ha vært etablert en velkomstkomité som kunne stille på Gardermoen og takke og støtte dem med plakater og oppmuntrende tilrop når de kom hjem.

  Herregud. Jeg bare går og henger meg litt, jeg.

  • Ps:

   «Til ungdommen» av Nordahl Grieg:

   Kringsatt av fie … Nei, for svarte, orker ikke si det engang. Det samme kan det være. Ungdomspartier meg langt oppi der hvor ryggen skifter navn.

   • Det var lurt, så har jeg noe å hytte mot unger og bikkjer med når gikta verker. Jeg har ambisjoner om å bli en gammel grinebiter. Er godt i gang. Nå gjelder det bare å bli gammel.

  • «Lederen i Agenda, Marte Gerhardsen, forsvarer propagandaturen og samarbeidet med Kongsberg, og sier at den norske våpenprodusenten er et ”ukontroversielt” selskap. Ukontroversielt? Selskapet som har solgt 10 000 fjernstyrte våpentårn til USA. Våpentårn som er brukt i både i den illegale Irak-krigen og i Afghanistan. ”Ukontroversiell”? Et selskap som har solgt våpen til en rekke av diktaturene i Midt-Østen.»

   Du vet hva Marthe tjener ?
   – Jeg har en lønn på 1,54 millioner kroner og fikk i fjor en bonus på rundt 400 000 kroner, sier hun til Dagbladet.
   Går ned 600 000 i lønn
   For å bli venstresidens sjefstenker.

   http://www.dagbladet.no/2014/03/18/nyheter/dnb/arbeidsliv/agenda/lederlonn/32365025/

   • Er det det trekket på lønnslippen går til ?
    Både LO og næringslivstopp Trond Mohn finansierer tenketanken med 12 millioner kroner hver fra 2013-2015.

    Agenda er en ny tenketank for sentrum-venstre. Tenktanken vil fremme «…forståelse og bevissthet om betydningen av en moderne velferdsstat, et dynamisk, etisk og allsidig næringsliv, et anstendig og organisert arbeidsliv, en balansert by- og regionalutvikling, en sterk blandingsøkonomi og bred demokratisk deltakelse.».
    LO blar opp
    http://www.dagsavisen.no/innenriks/marte-gerhardsen-blir-agenda-leder-1.280600

    • 24 millioner, halvparten av hva MEDOSS ville kostet. Jeg blir kvalm! Dette viser at midlene Bongard trenger finnes i bøtter og spann, men det eneste de ønsker er å flikke på det nåværende systemet, eller å rearrangere stolene på dekket til Titanic når vi styrer rett på et isfjell. Kartellpartiet i aksjon. Later som om det finnes reelle forskjeller, men i virkeligheten er det en massiv enighet om business as usual, forskjellene er kun gråtoner. Noe denne turen til LM med all tydelighet viser.

     Takk for informasjonen!

     • Vel, når sant skal sies, alt hva denne Agendaen ramser opp her ville de fått i bøtter og spann med RID-modellen. Så de har nok en annen agenda, hvilket er å opprettholde BAU gjennom tomme floskler.

 3. Får meg til å tenke på en situasjon for noen år tilbake. En AD i en stor og kjent norsk bedrift fikk sponset en tur til et idrettsarrangement i utlandet med sin kone. Betalt av en underleverandør. Han måtte gå på grunn av dette. Mulig det er andre regler for politikere? Eller at normer og regler har forandret seg?
  Uansett, dette ligger farlig nær smøring og korrupsjon. Ser i media at noen av de som var med forsvarer turen. Bagatelliserer. Ser dette som dårlig vurderingsevne. Mange av disse som var med er potensielle ledere av samfunnet om noen år. Det er skremmende. Godt dette blir tatt opp i flere fora og et håp at de lærer noe av dette og slikt ikke skjer igjen.
  Noen må gå andre ikke. Det er helt klart forskjell på folk.

 4. Landene som har kjøpt F35 skryter veldig mye av flyets kapasiteter, men det de ikke snakker om er at F35 er utviklet for å bære atomvåpen. F35 kan ta med seg to atombomber(B61-12s), og det er vel ingen som tror at Norge, i en krigssituasjon, vil angripe mål i Russland med konvensjonelle våpen.

  • Den første skvadronen med F-35 som ble erklært operative/ combat ready var i USAF i fjor sommer. Den internasjonale debuten hadde flyet da det fylte tanken i lufta under RNLAF’s Open Dagen (Open Day) i Leeuwarden, Nederland i juni i år. Ingen kunder, vasall- eller klientstater har hatt muligheten til å komme med noen evaluering basert på reéll erfaring med flyet over litt tid. Canada kansellerte sitt flykjøp. Men greit, krigsminister Ine Soereide sier flyet er helt topp. Sånne som henne har de andre steder også.

   Dersom det nå er JSF-land som har mer erfaring og snakker positivt og rett fra levra om dette, beklager jeg på forhånd og vil gjerne ha en link til noen slike vitnesbyrd.

   Ellers helt enig i vurderingen av mulig fremtidig planlagt bruksområde.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.