Tida er inne: Krev granskning av Libya-krigen!

12

Avisa Dagbladet skriver på lederplass 17. september 2016: Uunngåelig granskning av krigen i Libya. Avisa viser til at utenrikskomiteen i det britiske Underhuset har kommet med en skarp kritikk av David Cameron og Storbritannias deltakelse i denne krigen. Rapporten sier at «Storbritannias strategi var grunnlagt på feilaktige antakelser og en ufullstendig fortsåelse av bevisene.»

stoltenberg-blaa

Tidligere statsminister og AP-leder Thorbjørn Jagland skrev på Facebook 12. juli 2016:

Hvis Irak krigen var ulovlig, som den var slik Kofi Annan sier, hva var da bombingen i Libya, som gikk lenger enn mandatet som FNs sikkerhetsråd ga. En krig som hele den norske offentligheten tiljublet. Nå stille som i graven.

Morgenbladet skriver på lederplass:

Da KrF, Senterpartiet, Venstre og SV i vår foreslo en granskning av Norges innsats, ble de nedstemt i Stortinget. Denne uken åpnet Ap for å granske likevel. Det er bare å sette i gang.

I 2015 skrev professor Terje Tvedt en kronikk i Aftenposten som en gang for alle burde ha punktert enhver motstand mot granskning av denne skitne krigen.

Her på steigan.no har jeg gang på gang stilt dette kravet. I 2012 var jeg blant en håndfull stemmer som sa at krigen må granskes. Nå er tida overmoden. Denne forbrytelsen blir ikke borte bare fordi dagens politikere er feige og uærlige eller om pressa nok en gang skulle prøve å feie den under teppet. Jo lenger den nasjonale tausheten får rå, jo verre blir det. Denne elefanten er det ikke lenger plass til under noe teppe.

Vi vet nå mye om den skitne krigen:

Det granskninga må finne ut av er blant annet:

 • Hva skjedde i timene rundt beslutninga om å gå til krig 18. mars 2011? Var det et krav fra USA ved for eksempel daværende utenriksminister Hillary Clinton som fikk Stoltenberg til å love norsk krigsdeltakelse?
 • Hva slags dokumentasjon lå på bordet da Stoltenberg, Støre og en håndfull andre vedtok å sende Norge i krig?
 • Vi vet at krigen ble trumfet igjennom på mobiltelefon og sms. Det må finnes logger på dette. De må offentliggjøres.
 • Hva slags analyse lå til grunn? Hva slags risikovurdering ble foretatt? (Forelå det noe sånt i det hele tatt, eller hoppet man bare fordi Washington hadde blåst i fløyta?)
 • Også Stortinget og Kontrollkomiteen må granskes. Da Stortinget ble orientert ble det ikke lagt fram verken analyse eller risikovurdering. De folkerettslige vurderingene som Jagland gjør nå kunne man ha gjort den gangen. Ingen på Stortinget gjorde det.
 • Daværende riksrevisor Jørgen Kosmo må granskes. Jeg sendte ham et åpent brev 20. februar 2012 der jeg stilte to spørsmål:
  • Ble Grunnlovens krav fulgt da Norge bestemte seg for å gå til krig?
  • Hvilken instans fattet vedtaket om at norske styrker skulle settes under NATOs kommando i en krig utenfor landets grenser?
  • Kosmo svarte: «Jeg har lest din henvendelse, og dersom du ønsker en prøving av Regjeringens beslutning er det Kontroll og Konstitusjonskomiteen du bør henvende deg til. For øvrig er det min mening at Regjeringen har sitt på det tørre.» Hvordan kunne riksrevisoren si at regjeringa hadde sitt på det tørre når han samtidig sa at det ikke var hans sak å vurdere det?
 • Norge var med på å ødelegge Libya. Vi må få på bordet hva vi (eller våre ledere) har forårsaket av ødeleggelser og tap av menneskeliv. Og vi må få på bordet hvilken betydning dette har hatt for slyktningekatastrofen i Middelhavet.

Og når alt dette er gjort må det fordeles ansvar. Det er begått alvorlige lovbrudd mot grunnloven og andre norske lover og ikke minst mot internasjonal lov. Dette må få konsekvenser for de ansvarlige.

Medienes ansvar

Libyakrigen er et skammens monument over «den fjerde statsmakt», pressa og mediene. Den kritiske journalistikken har vært nesten fraværende. Viljen til å se bort fra store hull i de offentlige forklaringene fra de ansvarlige har vært enorm. Viljen til å trekke et glemselsens slør over krigen og Norges forbrytelser har vært et propagandadepartement verdig. Evnen til å grave og stille kritiske spørsmål har vært nærmest fraværende. Og dette kommer ikke av at redaktørene og de fremste journalistene ikke har visst. De har visst dette lenge, men de har valgt å tie. Nå må oppgjøret komme også for dem.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


12 KOMMENTARER

 1. Legitime spørsmål, som sikkert kan suppleres, med f.eks Når regimet og infrastruktur ble destruert, hva forventet de skulle skje etterpå i dette maktvakuum? Hvor ble det av pengene og gullet Libya og Gadafi hadde? Hvem har tatt over kontrollen av oljen? Hva ville konsekvensene vært hvis Norge ikke deltok, både i Libya og Norge? Hvorfor hastet det så frykelig å bombe Libya? Hvorfor er det bedre at Norge og NATO dreper anslagsvis mellom 30.000 og 80.000 mennesker, enn at Gadafis regime dreper kanskje 200 utenlandske opprører? Hva ville den norske regjering gjort hvis et væpnet opprør startet i Bergen; ville den gjort som Gadafi og sendt egne soldater for å stoppe det, eller ville de latt det passere og videreutvikle seg, slik oppfatningen til Stoltenberg & co tydeligvis må være?
  Listen over spørsmål er egentlig utømmelig. Det er godt mulig det blir en granskning, men : det å granske seg selv fører sjeldent frem til strafferettslige konsekvenser for noen, bortsett fra kanskje en smekk eller overføring til ny stilling i systemet. For vi kommer ikke utenom det, at systemet beskytter seg selv og sine egne.

  • Meget bra skrevet. Men at man nå vil granske betyr at en politisk Elite har begynt å posisjoner seg og vil bytte side for de merker at spillet til den såkalte Neocon Eliten fra USA er ferdig. Det er på tide at man rydder opp i Norsk politikk for der sitter det alt for mange marionetter som er styrt av USA’s Neocons.

  • Veldig bra skrevet og observert av både deg og Steigan! Jeg er glad jeg ikke er den eneste som så dette, prøvde å protestere ot krigen, og følte at det ikke hang på greip å sende styrker dit og bombe landet og drepe lederen deres… Tiden er absolutt overmoden, men som deg tror heller ikke jeg på at de vil straffe seg selv… Jeg tror at de først har fjernet enkelte fellende bevis, også skal de liksom granske seg selv… De hadde aldri gransket seg selv hvis ikke de følte seg sikre på at de ikke kommer til å bli avslørt, eller i alle fall ikke dømt… Jeg lurer på hvem som har fått penger for å konkludere at «oi, dette var dumt… Men, alle kan gjøre feil, og ingen har ansvar.» I kjent byråkratisk stil… Byråkratiet bygger som kjent på at ingen har oversikt, og at ingen kan stilles til ansvar… Så da kan alt skje, inkludert bombing av land som aldri har truet oss engang…

   Tiden er overmoden for et nytt system, og hvis dette skal inkludere folkevalgte så må disse representere folket, de må ikke ha mer enn ca 350 000 kr i inntekt, de må betale skatter og avgifter og skal ikke ha noen politiske frynsegoder, eller fallskjermer. Karrierepolitikere må forbys! I tillegg bør alle scannes for å se om de har empati, samvittighet og ellers ved god mental helse.

   Dagens system tiltrekker seg maktkåte griske folk som kun meler sin egen kake, og som på ingen måte har dårlig samvittighet for dette, uansett om avgjørelsene de tar inneærer at tusenvis av menesker blir drept, tusener blir sendt på flukt, og folk både i utlandet og her hjemme får livende sine ødelagt, eller forringet som en følge av dette. I tillegg har de samme politikerene lagt opp til en politikk der de har undergravd helse og velferdssystemet. Psykologer står i kø for å få frikortavtale, men ingen får dette, så alle de som sliter psykologisk, har traumer, eller stresslidelser må enten ha masse penger, ellers så må de klare seg selv. Vi kan traumatisere folk i andre land, få dem til å bruke opp alle sparepengene på å betale 8 x mer enn normal pris for å komme hit, også skal enkelte bemidlede leie feks Dikemark for 85 000 kr måneden, og leie bygningene vidre til asylmottak for 400 000 kr måneden, slik at vi har et sted til disse folkene, men traumebehandling, fødestuer og annen hjelp, det har vi ikke… Jens & Co AS sørget for å legge ned fødestuer og sykehus, skoler mm. Og rett etterpå vil de ha inn minst 10 000 folk som helst skal bo i grissgrendte strøk, der de utgjør 80% av befolkningen eller mer… Steder der arbeidsledigheten allerede var høy…. Men, det er jo ikke så farlig, for alle jobber skal jo outsources, eller utføres av underbetalte polakker likevel, og gjerne svart. Det sørget også Stoltenberg for…

   Han sørget også, som sagt for å oprette arbeidslinja, og fikk mediene med på en massiv svertekampanje mot alle som er uheldige nok til å trenge hjelp fra NAV. Bjarne Håkon Hansen gikk stort ut i media og hevdet at det var bare å stå opp om morgenen, så vokste jobber på trær, og folk ville bli mirakuløst friske på sekundet! Alt for å legitimere å ta penger fra de fattige og gi til de rike. Robert Eriksson sto nettopp frem og beklaget at han loppet fattige på et tidspunkt der de rike fikk skattelettelser, for det satte ham selv og sine kolleger i et dårlig lys, han mener ikke at det var feil å ta fra de fattige, bare at hvis han hadde hvert mer taktisk, så hadde han gjort dette før, eller etter at de rike fikk skattelettelser, for da hadde ikke så mange sett hvor feil det var å loppe de fattige…. ( Ingen hjemme i det huset… ) De fattige ville merket det uansett, og de som kjenner folk i denne uheldige situasjonen ville også klart å slå sammen to og to… Politikk er ikke ment å være strategisk, den er ment å være ærlig, og for folket, ikke kun for en liten elite… Det er i alle fall det demokratiet vi har blitt lurt til å tro på i mange år… Arbeiderpartiet er ikke for arbeidere, det har de ikke hvert på over 40 år! Stoltenberg og Støre vil ha billigere arbeidskraft for eliten, derfor stjeler de fra de fattige sånn at de kan legitimere å senke minstelønnen. Arbeiderpartiet, Høyre og Frp`s politikk ( Og de som støtter disse partiene ) er i ferd med å føre oss med sjumilsstøvler mot amerikanske tilstander der folk tjener 3$ i timen ( ca 24 kr ) , må ha tre fulle jobber, og likevel er avhengige av matkuponger for å overleve… Et fattig og sykt folk kan også brukes som unnskyldning til å starte epedemier, eller hevde at slike er på vei og selge store kvantum med vaksiner og annen medisin fra firma politikerne og deres venner har aksjer i… Det legitimerer også rovdrift på naturen i form av industriell matproduksjon, og kortsiktig profitt innne denne «næringen» Det hevdes at kun da blir mat billig nok for alle… Men de glemmer at industrifarmene, oppdrettsanleggene mm. har tatt arbeidet fra tusenvis av folk…

   Det er på høy tid å granske krigene, handlesavtalene, korrupsjon, kameraderi, og alle andre lovbrudd som har blitt begått av våre såkalte «folkevalgte» ( forhåndskummulerte utvalgte av valgkommitéer ) De kan ikke lenger komme unna med å tråkke på folket og skylde på oss etterpå. De er avslørt for lengst, til tross for at pressen holder stillt om dette…

 2. Det hadde vært et perfekt tidspumkt å granske på. Kan hende det hadde forstyrret valgkampen til Hexa i Washington også?

  Er det noen som vet om Brende har beklaget den USA, ledede koordoinerte bombingen sammen med IS, der også Australia og Danmark var med? Utrolig hvor effektive amerikanerne er nå i forhold til det året de liksom skulle bombe IS! Ingen har vel beklaget noen verdens ting. En false flag løste saken for USA og Obama kunne ha et fornøyd glis inne i FN bygningen. Håper neste sykdom blir oppkalt etter denne skruppeløse fyren.

 3. Synes Steigan sine spørsmål er gode og relevante.
  Det bør vel organiseres en kampanje for å få disse sakene belyst.

  Men jeg er redd det blir en tung oppgave. Når storkoalisjonen Ap, Høyre, Frp og de aller fleste mektige i media er mot gransking er det virkelig en jobb for folk med pågangsmot.

 4. Hva slags analyse lå til grunn? Hva slags risikovurdering ble foretatt? (Forelå det noe sånt i det hele tatt, eller hoppet man bare fordi Washington hadde blåst i fløyta?)

  Det fremgår ihvertfall klart nok av Brennpunkt-dokumentaren om bombingen av Libya at Støre fryktet at «vi risikerer å bli innblandet i en borgerkrigslignende situasjon». Den uttalelsen kom han med da han ennå argumenterte iherdig imot norsk deltagelse. Ifølge Skei Grande «snudde han på hælen» først da FN-resolusjonen ble vedtatt. Men med tanke på at han altså på forhånd visste – åpenbart nettopp fordi han og evnt medarbeidere i UD hadde analysert situasjonen så langt det lot seg gjøre fra norsk side – blir det bare desto mer alvorlig at han lot de grove overskridelsene av resolusjonen passere. Skjønt det er jo også mulig at han kan ha medvirket til at den norske «innsatsen» ble avbrutt tidligere enn den ellers ville ha blitt. Etter at avgjørelsen var blitt tatt i mars var vel den politiske (van)styringen av bombeoppdraget i første rekke overlatt til «forsvarsministeren», dvs Grethe Faremo – som neppe var interessert i at man skulle trekke seg ut «for tidlig».

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.