Stadig flere samferdselskroner pøses ut til utenlandske selskaper

0

Statsminister Erna Solberg og Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum røk i tottene på hverandre på NRK Debatt. Krangelen handlet om norsk samferdsel og Vedum sa at stadig flere norske samferdselskroner går til utenlandske selskaper. Til det svarte statsministeren med et leende «Nehei!»

Thomas Vermes i ABC Byheter har sjekket fakta og skriver:

Andelen av offentlige oppdrag til utbygging av vei, jernbane og kystverk som går til norske bedrifter, har gått ned fra 76,0 prosent fra den rødgrønne regjeringens siste år, 2013, til 54,6 prosent i 2015.

Det går fram av tall levert av Samferdselsdepartementet til Stortingets utredningskontor, som ABC Nyheter har fått innsyn i – tall som kan ha stor betydning for sysselsettingen i Norge.

Dermed er fasiten klar. Vedum har helt rett, statsministeren er på feil jorde. Vermes fortsetter:

I virkeligheten ble offentlige norske utbetalinger til utenlandske selskaper som bygger ut samferdselsprosjekter i Norge, nesten tredoblet, fra 5,1 til 13,5 milliarder kroner, viser Samferdselsdepartementets tall (se figuren).

På twitter viste Frps stortingsrepresentanter Sivert Bjørnstad og Roy Steffensen til en pressemelding fra samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen fra februar, der han hevder at norske operatører vinner omtrent rubbel og bit av kontraktene.

Samferdselsministerens tall er oppsiktsvekkende høye, men dreier seg ikke om penger. Tallene som oppgis, dreier seg om antall kontrakter, store og små.

I ei tid med økende arbeidsløshet i Norge ser vi altså at verdien av de kontraktene som går til norske selskaper har falt med over ti milliarder på ett år. Enten er ikke statsminister Solberg klar over dette, eller så prøver hun aktivt å benekte fakta, også kalt løgn. Antakelig har hun ikke peiling, men hun er i hvert fall rå til å spille Pokémon, hvis vi skal tro spillkollega Trine Skei Grande.

Regjeringa ikke bare unnlater å sikre norske arbeidsplasser og norske kompetansemiljøer, men driver en politikk som aktivt skyfler milliarder av norske skattekroner over til utenlandske selskaper. Og når dette blir påvist prøver de å benekte det.

 

Forrige artikkelÅ ri tre ville hester samtidig
Neste artikkelYouTube skal bli 100% politisk korrekt
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).