Stadig flere samferdselskroner pøses ut til utenlandske selskaper

16

Statsminister Erna Solberg og Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum røk i tottene på hverandre på NRK Debatt. Krangelen handlet om norsk samferdsel og Vedum sa at stadig flere norske samferdselskroner går til utenlandske selskaper. Til det svarte statsministeren med et leende «Nehei!»

Thomas Vermes i ABC Byheter har sjekket fakta og skriver:

Andelen av offentlige oppdrag til utbygging av vei, jernbane og kystverk som går til norske bedrifter, har gått ned fra 76,0 prosent fra den rødgrønne regjeringens siste år, 2013, til 54,6 prosent i 2015.

Det går fram av tall levert av Samferdselsdepartementet til Stortingets utredningskontor, som ABC Nyheter har fått innsyn i – tall som kan ha stor betydning for sysselsettingen i Norge.

Dermed er fasiten klar. Vedum har helt rett, statsministeren er på feil jorde. Vermes fortsetter:

I virkeligheten ble offentlige norske utbetalinger til utenlandske selskaper som bygger ut samferdselsprosjekter i Norge, nesten tredoblet, fra 5,1 til 13,5 milliarder kroner, viser Samferdselsdepartementets tall (se figuren).

På twitter viste Frps stortingsrepresentanter Sivert Bjørnstad og Roy Steffensen til en pressemelding fra samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen fra februar, der han hevder at norske operatører vinner omtrent rubbel og bit av kontraktene.

Samferdselsministerens tall er oppsiktsvekkende høye, men dreier seg ikke om penger. Tallene som oppgis, dreier seg om antall kontrakter, store og små.

I ei tid med økende arbeidsløshet i Norge ser vi altså at verdien av de kontraktene som går til norske selskaper har falt med over ti milliarder på ett år. Enten er ikke statsminister Solberg klar over dette, eller så prøver hun aktivt å benekte fakta, også kalt løgn. Antakelig har hun ikke peiling, men hun er i hvert fall rå til å spille Pokémon, hvis vi skal tro spillkollega Trine Skei Grande.

Regjeringa ikke bare unnlater å sikre norske arbeidsplasser og norske kompetansemiljøer, men driver en politikk som aktivt skyfler milliarder av norske skattekroner over til utenlandske selskaper. Og når dette blir påvist prøver de å benekte det.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


16 KOMMENTARER

 1. Statens veivesen ønsker utenlandske selskaper velkommen til konkurranse om kontrakter. Samtidig som det jobbes for stadig større kontrakter fra politisk hold. Noe som trekker store internasjonale selskap fra et slunked marked i Europa.
  Samferdselsprosjekter over en milliard var uaktuelt for få år siden. I dag er 2 og 3 milliarder ikke uvanlig. Det snakkes om 6 fremover. Det er snadder for de store utenlandske.
  Dette er bevisst politikk. Erna vet det.
  Hun lyver

  • Hun lyver, ikke tvil. De vet å sno seg på skattebetalerne, ved å være medeiere i selskaper dem selv sender penger til, ja da er det helt klart at dem er ivrige etter å sende penger. Dem er sikkert ikke direkte medeiere i selskapene dem sender penger til, men i søster selskaper og via bruk av avtaler med andre så havner det penger gjennom avtaler med 2 part og eller 3 part (korrupsjon) til syvende og sist til dem selv. Det er jo også pokkerns så lett å skjule unna penger om man er statsleder og kan missbruke sin makt til å dra i tråder og lage avtaler som ikke kan bevises i ettertid. Hun er ikke så smart hun Erna berna men det trenger hun ikke være, hun har aksess til en hel drøss med advokater, rådgivere og så videre og det helt gratis, på skattebetalerens regning. Hun har nesten ubegrenset med makt og ubegrenset med villige til å være med i korrupsjons saker for penge trangen til slike maktpsykopater er helt ubegrenset og det er mange av dem i denne verden. Hun har all transport gratis og kan reise hvor hun vil gratis for å gjøre korrupsjons avtaler hvor hun måtte ønske. Altså ting materialiserer seg veldig fort når man kan missbruke sin makt så mye man bare vill fordi folket sier ikke et svært kvakk enda. Og det vil ta tid før folket kvakker så høyt at dette kan stoppe opp.

 2. «Dette er bevisst politikk. Erna vet det.»‘

  Selvfølgelig lyver hun.

  Problemet hennes er at hun har løyet om innvandring, og da kan vi dømme henne for medvirkning til folkemord.

  • Det var nok pålagt brannslukning etter at han tidligere var så uheldig å komme i utakt med pressen ved å nevne at hele verden ikke kunne komme hit

   • «Det var nok pålagt brannslukning etter at han tidligere var så uheldig å komme i utakt med pressen ved å nevne at hele verden ikke kunne komme hit»

    I såfall så støtter vi ham om vi gir en tommel ned, da han sikkert må føle seg alene med sine kjetterske tanker, om han gikk med på denne offentlige trosbekjennelsen at Norge har magisk jord som gjør utlendinger til nordmenn, bare de setter sine ben her.

 3. Erna er globlist og lyver selvsagt. Norge selges bit for bit. Det samme skjer i andre sektorer. Helse IT, for eksempel

  • «Norge selges bit for bit»

   Når globalistene mister makten, så tar vi det tilbake med juks og fanteri.

   Om eksempelvis arbeiderne får betalt lønn av staten til bedriften er konkurs, så kan de enten arbeiderne eller det offentlige kjøpe konkursboet billig etterpå.

   Har eierne støttet innvandringsfolkemordet, kan man gå rettens vei for å frata dem forræderiets frukter, osv.

 4. Hva er problemet? Norge hadde ikke hatt sin velstand uten å importere ressurser fra utlandet. Det er dessverre ikke så enkelt at vi skal holde slike anbud innad for å hjelpe på arbeidsløshet. Det er en myte.

  Vi har en relativ lav ledighet, som kanskje er noen få prosent for høy. De som nå er reelt ledige er absolutt ikke de vil at skal bygge vei. Når man øker aktivitet i en avansert bransje, kan ikke et land som Norge svare med samme økning i den type entreprenørkapasitet. Det er å be om problemer når vi om noen år skal bero aktiviteten, når etterslepet er tatt inn. Om vi så gjorde ville det bli en effekt på arbeidsmarkedet slik vi nå ser i oljebransjen

  Et land som Norge har en begrenset menneskelig ressurs og pr i dag er vi avhengig av utlendinger for å ha vår levestandard. Vi burde heller se på grep å ta når Polens(en av verdens raskest voksende økonomier) har et lønnsnivå på vårt nivå om kanskje en generasjon. Vi får flere eldre som ikke kan jobbe og vi får flere oppgaver å løse. Automatisering vil heldigvis bidra med sitt, men det vil bli utfordringer. Pr i dag er det vi som tapper andre land rundt oss for disse ressursene fordi de selv har en dårlig økonomisk situasjon.

  Det er altså lite snakk om penger og mest snakk om ressurser. At vi avhjelper ved å ta inn andre europeiske selskap for å gjøre jobbene er genialt og en dynamikk vi selv nyter godt av. Om det er stor arbeidsledighet i spansk entreprenører som bygger vei, så vil vi gi de inntekter, som igjen bedrer spansk økonomi, som igjen er en stor handelspartner av Norge. Å tro at vi ikke nyter godt av at våre naboer i Europa har gode tider er en ganske gal tanke.

  Så er jeg motstander av EU og å selge ut norsk eiendom. Dette er noe helt annet og må ikke blandes inn i å gi jobber i Norge til utenlandske selskap. Det er også utfordringer mht å kvalitetssikre entreprenørene og vi har hatt episoder der det har gått helt galt, og folk sier «hva sa vi» Det er å rette baker for smed. I Norge har vi et særdeles dårlig system for kvalitetssikring av kontrakter og tilbydere. Vi har rett og slett ikke kompetansen og det er bare å se på interne prosjekter hos norske entreprenører og budsjettsprekker for å dokumentere dette. Å tro at vi er de eneste som har kompetanse til å bygge vei i Norge er å tro på julenissen. Selv Kina bruker utenlandske entreprenører til store avanserte prosjekter. De har nemlig lært å kvalitetssikre leveranser og kontrakter.

  Så hvis Norge vil ta seg råd til å bygge vei, som jeg mener er bra, så må vi innse at selv om vi legger penga på bordet så vokser ikke landets kapasitet på veibygging. Fire busser kan liksom ikke kjøre dobbelt så mange passasjerer uansett om noen betaler dobbelt for at de skal gjøre nettopp det. Vi er allikevel inne i en god periode og kapasiteten vår har økt. Med dagens store etterslep så er det smart å la noe av den kapasiteten lånes inntil etterslepet er spist opp og vi har en sunn jevn plan for nye prosjekt.

  Folk bør nok i større grad bekymre seg for hvem som skal bygge husene deres i fremtiden. For rekrutteringen er elendig. At det kommer av utenlandsk arbeidskraft kan nok stemme, men det er nordmenn som sier ja til å bruke den for å spare noen kroner, så vel i kontrakter på offentlig plan som nå menigmann skal male huset. Og for så vidt er det greit nok. For om noen år når polen og andre østblokkland har en økonomi likere vår og oljen er noe vi kun drømmer søtt om, da vil håndverkslønningene igjen øke og folk vil strømme til de yrkesskolene. Sånn fungerer systemene. Da skal vi også få se om det er mulig å skrike på hjelp fordi 30% er pensjonister og resten er dessert-barn fra en svunnen oljealder. Men folk tilvender seg og vi fikser nok det også. Men det er ikke pga penger(som vi har brukt opp allikevel) men pga ressurser i form av folk og teknologi.

  Å bygge vei nå er smart. Det finnes folk og vi trenger vei. Den muligheten er ikke der i all evighet.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.