Øst-Aleppo er på nytt omringet

0
Fra artilleribasen i Aleppo

Den syriske regjeringen har fått viktige seire i det sør-vestlige Aleppo og nær Damaskus. I Aleppo ved å gjeninnta «artilleribasen» og dermed stengt opprørernes korridor og nær Damaskus tar regjeringen stadig mer kontroll av landsbygda rundt byen.

I en artikkel jeg skrev for «The Duran» fremholdt jeg at at jihadistenes fremgang i sør-vest Aleppo ville være midlertidig og det viser seg nå å stemme.


 Av Alexander Mercouris – Oversatt av Knut Lindtner


Selv om det er uklokt å være kategorisk om informasjonen som kommer fra slagmarken i Aleppo hvor «krigståken» er spesielt tjukk, ser det ut til at den syriske hæren den 4. september på nytt fikk kontroll over klyngen av de militære skolene i sør-vest Aleppo, som er blitt kalt «Aleppos militær base».

Det var denne klyngen av militære skoler som ble inntatt den første uken i august av en jihadistisk gruppe ledet av Jabhat Al-Nusra som gjorde jihadistene i stand til å lage et hull i det omringete distriktet i Øst-Aleppo, som de kontrollerer.

Den jihadistiske inntagelsen av av de militære skolene tidlig i august førte til en strøm av triumferende overskrifter i de vestlige mediene om hvorledes regjeringens beleiring av de områdene jihadistene holdt i øst-Aleppo var blitt brutt, og hvorledes jihadistene snart ville være i stand til å ta hele Aleppo.

Ingen av påstandene var i nærheten av sannheten. I den grad erobringen av militær-skolene var viktige for dem, har tapet av dem nå begravet håpet om noe slikt (ta hele Aleppo, overs.). Den smale og og svært utsatte korridoren som jihadistene en kort stund slo gjennom regjeringlinjene i det jihadistisk holdte øst-Aleppo, er nå enda en gang stengt.

I forbifarten noterer jeg meg at de vestlige mediene som triumferende annonserte «opprørs-seier» og at «blokaden av Aleppo er brutt» tidlig i august da militærskolen ble erobret, nå ikke melder at den syriske hæren har gjenerobret den og at korridoren er stengt.

Gjenerobringen av militærskolene i sør-vest-Aleppo kommer på toppen av en serie seire til den syriske hæren på landsbygde utenfor Damaskus hvor den mest bemerkelsesverdige var hærens gjenerobring av byen Darayya. Mens jihadistene fortsatt kontrollerer områder nær Damaskus får den syriske hæren mer og mer kontroll her. Alt i alt fører dette regjeringen nærmere å sikre seg full kontroll av Syrias to største byer.

Så langt har den jihadistiske mot-offensiven mot sør-vest-Aleppo oppnådd lite militært, bortsett fra at den har forårsaket tunge tap av mannskap og utstyr for jihadistene, fordi de har eksponert seg for russiske flyangrep.

Fordi antallet jihadister som er drept i disse kampene er ukjent, og selv om en skal være forsiktig med å godta de tallene som den syriske hæren og deres iranske allierte fremlegger, så er tapene deres store, noe som fremkommer av antallet jihadistiske kommandanter som er drept i disse kampene.

Selv om ingen sier det, kan det godt være at den kjente IS-talsmannen Abu Muhammed al-Adnani, som russerne hevder å ha drept i et luftangrep i Maaratat-Um-Haush i Aleppo-provinsen, var en av disse. IS-kommunikeet bekrefter Al-Adnanis død når de skriver at han

«ble martyr mens han ledet operasjonene for å slå tilbake krigstiltakene mot Aleppo.»

Dette antyder at al-Adnani hadde en eller annen rolle i slaget om Aleppo, muligens som ansvarlig for å sørge for forsyninger gjennom de jihad-kontrollerte tilførsels-korridorene i nord-øst.

Den lokaliseringen som russerne angir for hvor han ble drept støtter en slik antagelse. Nå må ethvert utsagn fra IS behandles med den ytterste forsiktighet, for det er like sannsynlig at al-Adnani ble drept i et luftangrep mens han kjempet mot den kurdiske YPG.

Men uansett om han ble drept under kampene i Aleppo er det ingen tvil om at mange andre kommandanter ble drept. Det er et begrenset antall av slike folk, og å erstatte dem blir vanskelig. Tapet av dusinvis erfarne og hengivne jihad-kommandanter er et mye større slag mot jihadistene enn hundrevis eller til og med tusenvis av stridende, noen av dem ble plassert i fronten etter bare tre ukers trening.

Den syriske hærens seire sør-vest i Aleppo og på landsbygda utenfor Damaskus betyr ikke at slutten på krigen er nær.  Selv om de tunge tapene de har hatt gjør det mindre sannsynlig, er det ikke usannsynlig at jihadistene vil regruppere seg og forsøker et mot-angrep i Aleppo, ikke minst nå når de har en en sikker sone i nord-øst Syria som den tyrkiske hæren har sørget for.

Selv om en skal være forsiktige med rapporter fra iranske kilder så påstår de nå at de tunge tapene som jihadistene har hatt i «Det store slaget om Aleppo» har ført til konflikter mellom de ulike jihadistiske gruppene. Det hevdes at flere grupper gjør opprør mot Jabhat Al-Nusras ledelse og trekker seg fra slaget tilbake til sikre soner Nord-øst i Syria som den tyrkiske hæren etablerer for dem. Dette er på ingen måter usannsynlig. Det var jo dette som faktisk skjedde under kampene i juli om Castello-veien.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.