USA truer Syria igjen

0

USA har spesialstyrker i Syria. Dette er i strid med FN-pakten og internasjonal lov, og er dermed i seg sjøl å regne som en alvorlig krigsforbrytelse. Nå har USA tatt dette ett hakk videre gjennom å true Syria mot å ramme disse ulovlige styrkene.

Pentagon advarte Syria 19.08.2016 mot å bombe eller skyte mot de amerikanske spesialstyrkene og deres allierte i Syria. Dette er naturligvis svært frekt. Ikke bare tar USA seg retten til å sende en invasjonsstyrke inn i et medlemsland i FN uten noen forankring i Sikkerhetsrådet. (Brudd på blant annet FN-paktens artikkel 2.) Disse ulovlige troppene støtter også  styrker som prøver å styrte Syrias internasjonalt anerkjente regjering eller dele opp landet, og forlanger immunitet også for dem.

Wall Street Journal skriver:

The Pentagon warned the Syrian government Friday not to strike U.S. and coalition personnel in Syria, a day after the regime carried out airstrikes in an area near American special operations forces, prompting the U.S. to scramble jets to protect them.
The U.S. jets arrived just as the two Syrian government Su-24 bombers were departing, according to Pentagon spokesman Capt. Jeff Davis, who said none of the U.S. forces on the ground were harmed.

Dette øker faren for en ny og farlig eskalering av krigen. Det dreier seg om de kurdiske YPG-styrkene som nå med USAs hjelp prøver å opprette en kurdisk ministat i Syria. Dette vil verken Syria, Tyrkia, Iran eller Russland kunne godta.

USA prøver med sine trusler å skaffe seg albuerom til å fortsette dette forsøket på å dele opp Syria i enklaver, altså Plan B, som egentlig er Plan A: nemlig å ødelegge Syria som stat.

WSJ skriver videre:

A direct clash between U.S. forces and Syria’s military would have led to unpredictable consequences, given Mr. Assad’s alliance with Iran and Russia.

Det har lenge ligget i lufta at USA på et eller annet tidspunkt vil spille ut det kurdiske kortet. Tyrkia har forhindret dette med sitt NATO-medlemskap og sin strategiske rolle. Etter det mislykte kuppet 15. juli 2016 er det mulig at planleggerne i Washington mener at tida er kommet. Jeg tror WSJ har rett i at dette kan få «uante konsekvenser».

Forrige artikkelDon’t think of a polar bear – the problem of right and left
Neste artikkelGutten i ambulansen og medienes ansvar
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).