USA truer Syria igjen

0

USA har spesialstyrker i Syria. Dette er i strid med FN-pakten og internasjonal lov, og er dermed i seg sjøl å regne som en alvorlig krigsforbrytelse. Nå har USA tatt dette ett hakk videre gjennom å true Syria mot å ramme disse ulovlige styrkene.

Pentagon advarte Syria 19.08.2016 mot å bombe eller skyte mot de amerikanske spesialstyrkene og deres allierte i Syria. Dette er naturligvis svært frekt. Ikke bare tar USA seg retten til å sende en invasjonsstyrke inn i et medlemsland i FN uten noen forankring i Sikkerhetsrådet. (Brudd på blant annet FN-paktens artikkel 2.) Disse ulovlige troppene støtter også  styrker som prøver å styrte Syrias internasjonalt anerkjente regjering eller dele opp landet, og forlanger immunitet også for dem.

Wall Street Journal skriver:

The Pentagon warned the Syrian government Friday not to strike U.S. and coalition personnel in Syria, a day after the regime carried out airstrikes in an area near American special operations forces, prompting the U.S. to scramble jets to protect them.
The U.S. jets arrived just as the two Syrian government Su-24 bombers were departing, according to Pentagon spokesman Capt. Jeff Davis, who said none of the U.S. forces on the ground were harmed.

Dette øker faren for en ny og farlig eskalering av krigen. Det dreier seg om de kurdiske YPG-styrkene som nå med USAs hjelp prøver å opprette en kurdisk ministat i Syria. Dette vil verken Syria, Tyrkia, Iran eller Russland kunne godta.

USA prøver med sine trusler å skaffe seg albuerom til å fortsette dette forsøket på å dele opp Syria i enklaver, altså Plan B, som egentlig er Plan A: nemlig å ødelegge Syria som stat.

WSJ skriver videre:

A direct clash between U.S. forces and Syria’s military would have led to unpredictable consequences, given Mr. Assad’s alliance with Iran and Russia.

Det har lenge ligget i lufta at USA på et eller annet tidspunkt vil spille ut det kurdiske kortet. Tyrkia har forhindret dette med sitt NATO-medlemskap og sin strategiske rolle. Etter det mislykte kuppet 15. juli 2016 er det mulig at planleggerne i Washington mener at tida er kommet. Jeg tror WSJ har rett i at dette kan få «uante konsekvenser».

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.