Østerrikes forbundskansler vil ha brudd i EU-forhandlingene med Tyrkia

0

Forbundskansleren i Østerrike, Christian Kern, som også er leder for landets sosialdemokratiske parti, SPÖ, tar til orde for at EU skal bryte medlemskapsforhandlingene med Tyrkia. Dette skriver Der Spiegel.

Et tyrkisk medlemskap i EU er «bare diplomatisk fiksjon,» sa Kern til TV-kanalen ORF.
Han ønsker å legge fram forslaget om et brudd på det kommende EU-toppmøtet den 16. september, sa sosialdemokratenKern . «Vi vet at de demokratiske standarder Tyrkia er altfor lave til å rettferdiggjøre et kandidatur.»
Like alvorlig er de økonomiske spørsmålene, Tyrkia ligger langt bak det europeiske gjennomsnittet. «Jeg ser Tyrkias inntreden som en umulighet i mange år, om ikke tiår framover,» sa han.

Ankara har svart på utspillet med å kalle sosialdemokraten Kern for «en høyreekstremist».

Die Welt skriver at Kern også har mottatt en rekke drapstrusler fra Tyrkia.

Det later til å være tverrpolitisk enighet i Østerrike om at Tyrkia ikke kan få visumfrihet i EU og ei heller fortsette å forhandle om medlemskap. Die Welt siterer også SPÖ-lederen med følgende: «uten EU-tilslutning vil Tyrkia i realiteten være konkurs som stat.»

Presidenten i EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, tok avstand fra utspillet til Kern og sa at «det vil ikke være til noen hjel å ensidig avbryte medlemskapsforhandlingene nå». Men han sa også at hvis Tyrkia ikke innfrir alle EUs krav kan landet ikke bli medlem, og han viste spesielt til forslaget om å gjeninnføre dødsstraff.

Tyrkia har flere ganger truet EU med at dersom det ikke blir visumfrihet og reelle medlemskapsforhandlinger, så vil Tyrkia «oversvømme Europa med flyktninger». Euractiv siterer Burhan Kuzu, som er rådgiver for Erdoğan slik:

The European Parliament will discuss the report that will open Europe visa-free for Turkish citizens. If the wrong decision is taken, we will send the refugees.

Stemninga mellom de tidligere partnerne Tyrkia og Tyskland er heller ikke den beste for tida. Da Tyskland nektet overføring av en tale av Recep Tayyip Erdoğan til en pro-tyrkisk demonstarsjon i Köln kjørte den tyrkiske avisa bilde av Angela Merkel med Hitler-bart på forsida.

Aksam regnes som ei sentrumsorientert avis, ifølge Wikipedia.

Juncker vet godt at Kern ikke er den eneste regjeringssjefen i EU som mener at Tyrkia ikke har noe der å gjøre, men han ønsker å holde illusjonen levende. Det lar seg neppe gjøre så mye lenger.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelFjordscapes
Neste artikkelTo av tre tyskere misfornøyde med Merkels flyktningepolitikk
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).