Cyberkrigen mellom USA, Russland og Kina

0

Lekkasjer viser at datanettverket til den amerikanske etterretningstjenesten NSA har vært hacket. Den delen av systemet som er rammet inneholder den koden NSA sjøl har brukt til å bryte seg inn i nettverkene til utenlandske regjeringer, skriver New York Times.

The release on websites this week of what appears to be top-secret computer code that the National Security Agency has used to break into the networks of foreign governments and other espionage targets has caused deep concern inside American intelligence agencies, raising the question of whether America’s own elite operatives have been hacked and their methods revealed.
Most outside experts who examined the posts, by a group calling itself the Shadow Brokers, said they contained what appeared to be genuine samples of the code — though somewhat outdated — used in the production of the N.S.A.’s custom-built malware.

Gruppa som står bak kaller seg Shadow Brokers, og de publiserte et obskurt manifest som sa at de rettet seg mot «den rike eliten».

Theverge skriver at datainnbruddet er så avansert  at det begynner å likne på cyberkrig mellom USA og Russland. Shadow Brokers hevder at de skaffet seg koden fra en enhet som kaller seg Equation Group, som igjen er styrt av NSA for å føre cyberkrig. Wikipedia skriver om dem at:

The Equation Group is a highly sophisticated threat actor described by its discoverers at Kaspersky Labs as one of the most sophisticated cyber attack groups in the world and «the most advanced … we have seen», operating alongside but always from a position of superiority with the creators of Stuxnet and Flame.

Detaljer i dette spillet kan være vanskelig å sette seg inn i, fordi en taktikk som også brukes er at ei slik gruppe som Equation Group også kan framstille seg som om de er kinesiske hackere.

Det er ingen grunn til å tvile på at cyberkrigen allerede er i gang og at den er blitt mer intens i det siste. I den forbindelsen er det viktig å merke seg at NATO nå definerer cyberangrep som en krigshandling.

“A severe cyber-attack may be classified as a case for the alliance. Then NATO can and must react,” Stoltenberg said in an interview to the Bild newspaper“How, that will depend on the severity of the attack,”
Stoltenberg explained that the NATO intends to respond to any assault against its members, including a cyber attack that could be considered as an act of war.

Det gjenstår å se hva dette betyr i praksis.

Forrige artikkelUSA lot IS-soldater flykte
Neste artikkelAslak Storaker: Norges Syriapolitikk og fredsbevegelsens motsvar
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).