Hva var USAs rolle i kuppforsøket i Tyrkia?

22
Fra Istanbul. Foto: Pål Steigan.

Etter det mislykte kuppet i Tyrkia har både president Erdoğan og andre tyrkiske ledere hevdet at kuppforsøket ble gjennomført av tilhengere av Fatullah Gullen.  Erdoğan sa på en pressekonferanse 29.07.2016 at general Joe Votel som er sjef for US Central Command hadde tatt stilling for kuppmakerne.

Dette skriver Wall Street Journal.

Votel på sin side avviser dette. (På den andre sida hører det vel med til sjeldenhetene at CIA innrømmer å ha noe med et kupp å gjøre, særlig hvis det er mislykket.) Men han sier også at en del av USAs samtalepartnere i Tyrkia nå sitter i fengsel. Det samme sier sjefen for U.S. Director of National Intelligence, James Clapper.

istanbul small

Den britiske ambassadøren til Tyrkia, Roger Moore, som har omfattende kunnskaper om Tyrkia, sier at han tror det kan stemme at Gulen-bevegelsen har hatt noe med kuppforsøket å gjøre, men han avviser kategorisk at USA skulle ha noe med det å gjøre med det.

I don’t have any difficulty in accepting what the government is saying; that Gülenists were involved in this coup. I think emerging evidence suggests that conclusion (i.e., some of the comments supposed to have been said by some of the arrested officers, the indication from the chief of General Staff that someone offered to put him on the phone to Fethullah Gülen). So, circumstantially, without prejudging the judicial process, it looks to me a pretty convincing case. But no doubt more will emerge in the coming weeks so I don’t want to jump to conclusions.

Gulens forbindelser med CIA er veldokumenterte og mange. Fuller har deltatt sammen med Gullen på møter i regi av Turquoise Council for Americans and Eurasians, en paraplyorganisasjon drevet av Kemal (Kevin) Oksuz, et fremtredende medlem av Gülens nettverk.

Han har også kontakt med den tidligere CIA-agenten og USAs ambassadør til Tyrkia, Morton Abramowitzet brev som støttet Gülens asylsøknad i USA. Abramowitz skrev også en kronikk sammen med de andre nykonservative Eric Edelman og Blaise Misztal i Washington Post som så godt som krevde at USA skulle styrte Erdoğans regjering.

U.S. policymakers should lay aside their reluctance to confront the disastrous impact of Erdogan’s dictatorial tendencies and remind the Turkish leader of the importance the United States attaches to Turkey’s political stability and democratic vitality.

Eric Draitser skriver i «Stop Imperialism»:

Kanskje en av de mest slående aspektene av hendelsene i det mislykkede kuppet var bruken av NATO-basen Incirlik. Som Los Angeles Times bemerket:
«Tyrkiske tjenestemenn sa de som organiserte opprøret fikk avgjørende hjelp fra offiserene på flybasen Incirlik, et anlegg som er vert for de fleste av de 2500 amerikanske soldatene stasjonert i Tyrkia og en viktig base for den USA-ledede koalisjonens pågående luftkampanje for å bekjempe den militant gruppen ‘Den islamske staten’ i nabolandene Irak og Syria … offisielle medier rapporterte arrestasjonen av den øverste tyrkisk militære tjenestemannen ved Incirlik, general Bekir Ercan Van. Han var blant 10 soldater arrestert på basen. Tyrkiske tjenestemenn sier han var en del av en operasjon som ved hjelp av tank-fly etterfylte drivstoff til F-16 jagerflyene … [som] var en viktig del av kuppforsøket, som ble brukt til å skremme regjeringens støttespillere i gatene.»
Betydningen av denne informasjonen bør ikke undervurderes. Selv om det er fullt mulig at historien ble kokt sammen av Erdogans folk for å gjennomføre en utrenskning av viktige offiserer som kanskje blir sett på som illojale mot Erdogan eller altfor lojale mot de sekulære Kemalistene, er det sannsynlig at det den tyrkiske regjeringen forteller, er riktig.

demo koln
Pro-Erdogan-demonstrasjon i Köln

Jeg har tidligere pekt på at det går tydelige spor til De forente arabiske emiratene og Saudi Arabia. Dessuten er det riktig som Erdoğan sier at vestlige ledere ikke viste noen overvettes begeistring over at kuppet mislyktes.

Jeg har ikke nok data til å konkludere foreløpig. Antakelig vil ting komme til overflaten etter hvert som røyken letter. Mediekontrollen er også et problem. I russiske og tyrkiske medier står det at 7000 væpnede tyrkiske politifolk omringet Incirlik-basen, der USAs flybase og deres 50-90 taktiske atomvåpen befinner seg 30. juli, men dette finner jeg knapt spor av i vestlig presse.

Det har også vært demonstrasjoner mot kuppforsøket utenfor basen.

En representant for tyrkiske påtalemyndigheter hevder at CIA og FBI har trent tilhengere av Gulen-bevegelsen. Dette skriver Hurriyet.

Tidligere nestleder i CIA, Graham E. Fuller, har lenge pleid kontakt med Gullen-bevegelsen, og han skriver en meget positiv omtale av den i Huffington Post.

Hvis det mislykte kuppet fører til et brudd med NATO, så er det grunn til å tro at CIA vil forsøke seg på nytt med et regimeskifte. Sett fra deres egen hegemonidoktrine kan de ikke tillate seg å miste kontrollen over Tyrkia, for det vil føre til at NATOs sørøst-flanke rakner. Det ville bety en jordskjelvaktig forandring av den strategiske situasjoen i Europa, i Midt-Østen og i Sentral-Asia.

Dessuten vil Erdoğan i et slikt tilfelle bli nødt til å søke en forståelse med Russland, Iran og Kina. Kina har med sin Ett belte, En vei-strategi åpnet døra på vid vegg for et økonomisk lønnsomt samarbeid i hele Eurasia, som Tyrkia i så fall ville kunne dra store fordeler av.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


22 KOMMENTARER

 1. Jag tycker Kerrys lakoniska kommentar på morgonen efter kuppnatten, då det var uppenbart vart det lutade, att «det verkar inte ha varit en särskilt välorganiserad kupp», säger det mesta. Stod han inte till och med bredvid Putin eller Lavrov när han sade det? Och såg mycket mycket liten ut?

  Jag kan inte hitta dokumentation på detta yttrande nu, men jag kommer bestämt ihåg det, och så här i efterhand kan man ju föreställa sig vad han tänkte. Sucker igen. Och jag kan inte avskeda idioterna i CIA då det blir för genomskinligt.

  Kerry var ju i Moskva när det här skedde. Tänk att ha suttit i Moskva bredvid Putin och tillsammans se på när USA tar över kontrollen av Turkiet och Bosporen. Det var planen. Att VISA honom, att äntligen VINNA. Man ska inte vänta sig kompetens och god organisation av det där anhanget idag, det hela ligger på ett rent känslomässigt irrationellt plan. De är spelare som tiltar och gång på gång spelar över sin hand, trots att de har stacks som når upp till himlen och borde bara kunna dominera.

  Men det enda de klarar av är propaganda och desinformation.

 2. Personlig tror jeg ikke Tyrkia spiller så stor strategisk rolle for Nato/USA. Det strategiske våpenet er kombinasjonen marine/flyvåpen. Hangarskipene spiller nøkkelrollen og disse skipene leverer global operasjonsradius. I tillegg kommer ubåtvåpenet.

  Tyrkia har strategisk betydning dersom man har behov for å gå inn i Midtøsten fra nord med tropper, men bortsett fra denne muligheten kan jeg ikke se at Tyrkia spiller noen strategisk rolle for Nato/USA.

  • Analysen din svikter ved at du ser på midtøsten som sentrum av verden. Tyrkia har tilgang til 3 hav, er en av få logistikkmuligheter mellom Asia og Europa og har ved sin radius god luftrekkevidde dypt inn i Europa, Russland, Kaukasus, Midtøsten og Afrika. Du kan sammenligne en tenkt scenario der en fremmed makt plasserer ut strategiske kapaiteter i norge igjennom nato-samarbeidet, med at de står statisk med hangarskip utafor Tromsø. Da tror jeg du ser forskjellen.

   Dessuten er en strategi mye mer enn ETT delmål før målet. Problemet er at vi blir styrt av en veldig stor mengde forskjellige målsettinger, som til syvende og sist ikke gagner flertallet – de maktfattige, eller de uten ønske om makt.

   • K: Jeg skriver at jeg ikke tror Tyrkia spiller så -stor- strategisk rolle for Nato/USA. Det betyr ikke jeg mener Tyrkia er helt uten betydning.

    Alt er jo avhengig av strategien. Dersom strategien er «angrep er beste forsvar» så er Tyrkia en strategisk godt plassert plattform mot Russlands sørflanke. Dersom strategien er forsvar mot et Russisk angrep på Europa har Tyrkia mindre betydning.

    Personlig mener jeg Tyrkia er uverdig som medlem i en vestlig allianse. Landet er et despoti på gli mot å bli et nytt Saudi-Arabia. Tyrkia burde sparkes ut av Nato.

    Et annet forhold er det tyrkiske motivet for å delta i Nato. Jeg tror ikke motivet er å tilby Europa assistanse ved en eventuell storkrig, men for å sikre seg mot vestlig innblanding i sin egen grumsete krig mot kurderne.

    • Igjen, strategi er mer komplisert enn som så. Angrep eller forsvar er ikke en strategi i seg selv. Det er umulig å ha noen tanker om strategi om man ikke vet hva målsetningen er. Kontroll over Tyrkia viktig, da de støtter opp om mange mulige tenkte strategier. Realiteten viser jo at det er Tyrkia som kontrollerer, og ikke omvendt.

     Angrep og forsvar er i praksis helt likt, bare stikk motsatt. Dvs at hvis ett stykke geografisk område er viktig å beherske i en offensiv rolle, vil den den være like viktig at motstanderen ikke behersker i en defensiv rolle. Sannhet med veldig små modifikasjoner.

     Er enig i at det gir en besk smak i munnen at vi samarbeider både med Tyrkia og Saudi-Arabia. Men om de er verdige en vestlig allianse vil jeg ikke svare på. Det er ikke bare Tyrkia som har skjelletter i skapet, for å si det sånn.

     • K: Selvsagt er dette et mye mer komplisert og sammensatt tema enn det jeg med noen få linjer skriver her. Jeg er heller ingen ekspert på området og kan ta feil så det suser etter.

      For meg fremstår det imidlertid som tyrkias betydning for Nato er overvurdert. Jeg holder det heller ikke for usannsynlig at Tyrkia trekker seg ut dersom det skulle oppstå en tilspisset situasjon. Enn så lenge brukes medlemskapet for hva det er verd i konflikten med kurderne.
      Nå er det jo slik at Vesten bombet Libya for å fremme menneskerettigheter og demokrati. Til sammenligning er vel dagens regime i Tyrkia ikke langt unna bombing?

 3. «I russiske og tyrkiske medier står det at 7000 væpnede tyrkiske politifolk omringet Incirlik-basen, der USAs flybase og deres 50-90 taktiske atomvåpen befinner seg 30. juli, men dette finner jeg knapt spor av i vestlig presse.»

  Den enkle grunnen er nok at ingen forsøkte å kuppe makten i Tyrkia, bortsett fra Erdogan, som skulle styrke sin egen posisjon og like godt diktet opp hele greia. Usannsynlig? Nei, ikke i det hele tatt. Ellers er det bare å se på de forskjellige høye herrer, ledere fra andre land, som uttaler seg om kuppforsøket. Ingen av dem ser ut til å være særlig engasjert eller overbevisende.

 4. Den tyrkiske avisen Yeni Şafak skriver at CIA var dypt innblandet i kuppet:

  «CIA’s clandestine meeting in Istanbul on coup night.
  As more evidence surfaces daily, it will be evident that the Central Intelligence Agency (CIA) was playing a huge role behind the July 15 coup attempt in Turkey.
  Henri J. Barkey, former CIA personnel and the current Director of the Middle East Program at the Woodrow Wilson International Center for Scholars, known as the policy maker for U.S. authority, was the second top American figure who orchestrated the coup attempt in Turkey.»

  http://www.yenisafak.com/en/news/cias-clandestine-meeting-in-istanbul-on-coup-night-2499850

  De skriver også at den amerikanske generalen John F. Campbell organiserte kuppet.

  «A former U.S. commander of the International Security Assistance Force (ISAF), a NATO-led security mission in Afghanistan, was the organizer of the July 15 military coup attempt in Turkey, sources said.»

  http://www.yenisafak.com/en/news/us-commander-campbell-the-man-behind-the-failed-coup-in-turkey-2499245

  Nå er Yeni Şafak en sterk supporter av Erdogan, så disse opplysningene må tas med en klype salt. Men det viser i hvert fall at Erdogan nå forsøker å gi CIA skylden for kuppet.

 5. Tid for å bli edrue og trekke ut atomvåpnene fra Tyrkia, før de havner i hendene på Erdogans andre samarbeidspartnere, såkalte «Freedom-fighters»?

 6. Dere glemmer også en viktig ting når dere snakker om USAs rolle i kuppforsøket. Samtidlig som Erdogan sa unnskyld til Putin for å skyte ned et fly, ble de enige om å sluttføre Turk-stream som skal forsyne Europa med energi. Dette er noe USA ønsker å sette en stopp for med alle tilgjenglige midler. USA vil ikke ha et Europa som er avhengig av Russland. Energileveranser fra Russland skulle få konsekvensen at Petro-dollaren får seg en knekk. Og hva skulle USA være uten Petrodollaren og tilgangen til å trykke uendligt med nye dollars? Da skulle kanksje det bli allt for tydelig for alle at USA egentlig er konkurs.

 7. Det dukker stadig opp opplysninger om at CIA var sterkt delaktige i kuppforsøket i Tyrkia. Nå forteller den tyrkiske medier at ingen andre enn Fetullah Gülens mentor, den «tidligere» CIA mann Graham E. Fuller, sammen med en annen «tidligere» CIA mann, Henri J. Barkey, tilbrakte natten til 15 juli sammen med en gruppe andre mennesker, for det meste utlendinger, på et luksushotell ca 20 minutter fra Istanbul. De fulgte utviklingen av kuppforsøket på TV bak lukkede dører. Ifølge tyrkiske media var det disse som sto bak kuppet i Tyrkia.

  Det er godt kjent at Graham E Fuller og CIA på 1990-tallet ga støtte til opprettelsen av en rekke
  Fetullah Gülen-skoler i Tyrkia, Kasakhstan, Tadsjikistan, Aserbajdsjan, Turkmenistan, Kirgisistan, Usbekistan og også i Dagestan og Tatarstan i Russland. I disse skolene ble det ansatt hundrevis av CIA-agenter som «engelsk-lærere».

  Den egentlige ansvarlige for kuppforsøket den 15 juli var ifølge Yeni Şafak, en avis som støtter Erdoğan, den tidligere sjefen for Den internasjonale sikkerhetsstyrken i Afghanistan (ISAF), general John F Campbell. Han hadde for omtrent åtte måneder siden fått i hemmelig oppdrag å vinne den tyrkiske militære ledelsen for kuppet. Det var da planlagt å eliminere Erdoğan til fordel for den CIA-støttede Gülen. Det rapporteres at Campbell siden mai hadde hatt minst to topphemmelige møter ved militærbasen Erzurum og på NATO flyplassen i Incirlik ved Adana. Ifølge avisen skal Campbell ha hatt et kontantbeløp på to milliarder dollar for å smøre det tyrkiske offiserskorpset for det planlagte kuppet. Avisen skriver at United Bank of Africa (UBA) i Nigeria ble brukt til overføring av pengene. Millioner av dollar ble overført fra en gruppe CIA-menn i Nigeria til Tyrkia. Pengene gikk til et CIA-team på 80 personer, og ble brukt til å smøre generalene for kuppet. For to milliarder dollar kan man sikkert kjøpe en masse generaler. Den samme rapporten fant at CIA hadde brukt Gülen-nettverket i sentrale og østlige Tyrkia for den planlagte kuppet.

  Ifølge uavhengige tyrkiske journalister har infiltrasjon av CIA i det tyrkiske militæret foregått i flere tiår. Dette ble gjort som en del av en prosess der alle nasjonalistiske generaler som kunne tenkes å motsette seg et islamistisk Tyrkia under ledelse av Gülen, ble tvunget ut. Ifølge disse rapportene var rundt 50 prosent av de øverste offiserene i den tyrkiske hæren Gulen-tilhengere. Det er derfor ikke så rart at Erdoğan har gått til en omfattende utrensking av Gülen-nettverket i Tyrkia.

  Erdoğan skal 9 august ha møte med Russlands president Vladimir Putin. Dersom Tyrkia orienterer seg mot Russland, og kanskje til og med går ut av NATO, vil dette endre USAs posisjon i Midt-Østen fullstendig. I de kommende månedene kan det skje ting som ville være utenkelige for kort tid siden.

  http://www.yenisafak.com/en/news/cias-clandestine-meeting-in-istanbul-on-coup-night-2499850

  • Her er en video om Incirlik basen.
   https://www.youtube.com/watch?v=g_l7kX4oB6g

   Still Report #1087 – 7,000 Turkish Forces Surround Incirlik Air Base

   Publisert 31. jul. 2016

   Han sier :
   «Good evening, I’m still reporting on wars and rumors of wars.
   7,000 Turkish military and police forces last night surrounded the Incirlik Air Base in southern Turkey in what Turkish officials called a “security check.”
   What does that mean? The Turks claimed that they feared that another coup against Turkish President Erdogan was being staged among the Turkish military personnel still remaining at the big air base.
   The top U.S. general will be visiting the base today, Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Joseph Dunford.
   Gen. Dunford is, no doubt, sizing up the security situation of the base, which is the top repository of US nuclear weapons outside the United States.
   Many arms experts have called for the US to evacuate those nukes back stateside, immediately.
   The most dangerous scenario the US military faces is if Turkish forces were to overrun the big air base and take control of the 90 B61 tactical nuclear weapons, that are stored in secure underground bunkers.
   Erdogan could then invite top scientists from across the Islamic world to come and try to either make the bombs functional or at least remove the radioactive material from them to be used to threaten the west with a more conventional explosive device that would scatter the highly radioactive material in a major European – or even an American – city.

   And once out of US hands, the Turks could even be bluffing that the material had been removed, but western leaders would probably not be able to take a chance on the bluff, and so they would have to cave into whatever the Turks demanded.
   Far fetched? Not at all. Turkey has the 2nd largest army in NATO. The US air base houses only a few thousand US and NATO military personnel who would be no match for the Turkish Army. They would have to surrender immediately.
   Would President Obama then be willing to go to war to retrieve the prized nukes. Very unlikely. Even if he did, the Russians would probably back up the Turks. So, Obama would face the prospect of a nuclear war in order to retrieve captured nuclear weapons.
   Hopefully those nukes have already been spirited away as part of a covert military operation which even Obama may not know about. Working over the past few months, they could have been replaced with exact duplicates, but without the radioactive elements within.
   Under the circumstances, there is no good reason to have nukes stationed in Turkey. It’s just too dangerous.
   Erdogan has not just gone over to the Islamic side – as the MSM depicts – last December, Erdogan travelled to Saudi Arabia to declared himself the leader of the entire Islamic world!
   In fact, he is now using this coup to finish killing off the remnants of the Turkish secular democracy that made the nation great.
   Erdogan has announced that he will impose a new Turkish Constitution and bypass democratic laws to achieve it. In addition, he has called for a new Islamic caliphate with Turkey as its center.
   I’m still reporting from Washington. Good day

 8. På nettet finnes publikasjonen «Facts on Turkey». Men det er umulig å finne ut både hvor den blir publisert og hvem som eier den. Iallfall klarer ikke jeg det. Er det noen som kan hjelpe meg?

  • Factsonturkey.org: «Its web server is hosted in Houston, Texas, United State.» Ser ikke annet enn at dette er en webside som samler opp artikler om Tyrkia, skrevet av journalister og politiske redaktører i DailyTelegraph, TheGuardian, Reuters mm – samt div analytikere som uttaler seg omkring Tyrkia. Sannsynligvis drives denne nettavisa på idealistisk grunnlag da «estimert annonseinntekter på dette nettstedet kan være opp til $ 230 per måned», i følge ranksays.com 🙂

 9. Vedr. nedskyting av russisk Su-24 den 24. november i fjor:
  Willy Wimmer, tidligere visepresident for Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE) hevder USA og NATO sto i kulissene for nedskytingen. Hendelsen var svært uvanlig av mange grunner:

  – Grensekrenkelser av fly i fredstid stoppes normalt ved å varsle via flykontrollen
  – Alternativt kan fremmed fly tvinges til å lande
  – Det er i strid med NATO’s retningslinjer uten videre å skyte ned fly som krenker et luftrom.
  – Det er ikke enkelt å finne og skyte ned et jagerfly fra himmelen. Man trenger posisjon og kurs til målet
  – Det ble angivelig sendt to amerikanske AWACS på vingene denne dagen, ett fra Kypros og ett fra Saudi Arabia
  – F-16 flyene kan ha fått målangivelse fra disse flyene
  – Nedskytingen av Su-24 kan derfor ha skjedd etter samarbeid med NATO / USA
  – Erdogan sier i ettertid at det aldri var hans ønske å skyte ned Su-24
  – Det kan av flere grunner ha vært viktig for USA å forsøke å ødelegge forholdet mellom Tyrkia og Russland
  – I så fall lykkes nesten USA i dette, men nå er Putig og Erdogan blitt venner igjen

  At de samme jagerflyene ble brukt til å bombe Ankara under kuppforsøket, og at flygerne og basens ledere ble fengslet, kommer ikke som noen overraskelse, ei heller at USA mistenkes å stå bak kuppforsøket.

 10. «– Det kan av flere grunner ha vært viktig for USA å forsøke å ødelegge forholdet mellom Tyrkia og Russland»

  Jeg tror nok dette er svært viktig.
  At Erdogan etterhvert lot seg styre mindre enn USA ønsket er nok antagelig også viktig. For for USA, overfor Russland – og midtøsten og overfor Syria, ER Tyrkia svært viktig.
  Antagelig varselet Russland Erdogan om disse kuppplanene, noe Russland kan ha fått Weakeleaket.
  Putin tok nok ( heldigvis ?) dette viktige stikket.
  Enten fører dette til ny storkrig, mot Russland, da USA ikke kan godta dette. – Eller krigen utsettes, fordi USA har mistet en svært viktig brikke.

 11. Godt trekk av Putin, virker det som om. 😉

  *Gassrørledningen skal etter planen gå fra det sørlige Russland til Tyrkia over Svartehavet. Det er også mulig med en forlengelse til Hellas.
  – Vi er klare til å ta hurtige skritt mot gjennomføring av dette prosjektet, diskutere det og ta en avgjørelse, sier Erdogan i et intervju med det russiske nyhetsbyrået TASS.
  – Det er ingenting som står i veien for å gjøre det, sier han.
  I intervjuet påpeker Erdogan at Russland allerede er den viktigste gassleverandøren i Tyrkia.*

  http://www.hegnar.no/Nyheter/Politikk/2016/08/Russisk-gassroerledning-til-Tyrkia-rykker-naermere

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.