Erdoğan stenger 16 TV-stasjoner og 45 aviser

11

Sultanspiren Recep Tayyip Erdoğan utnytter etterspillet etter kuppforsøket effektivt. 27. juli 2016 meldte nyhetsbyrået Andalou at myndighetene har stengt 16 TV-stasjoner og 45 aviser. I tillegg blir 23 radiostasjoner, tre nyhetsbyråer, 15 blader og tidsskrifter og 29 utgivere blir også stengt. Dette skriver NRK. Det er utstedt arrestordre på 89 journalister, alle tidligere ansatte fra avisa Zaman, som er anklaget for å være tilknyttet Gulen-bevegelsen.

Det er det jo mulig at den var, men den var også ei avis som regelmessig avslørte maktmisbruk i Tyrkia og som avslørte den tyrkiske presidentens nære forbindelser til jihadistene i Syria. Energiminister, og Erdoğans svigersønn, Berat Albayrak har opplyst at tyrkiske myndigheter allerede før kuppforsøket hadde planer om en større utrenskning av opposisjonelle. Så for presidenten og hans klikk kom kuppforsøket åpenbart som «en gave fra Gud», som han sjøl sa det.

Ektaparet Jørgen Lorentzen og Nefise Özkal Lorentzen var i Tyrkia under kuppforsøket og dagene etterpå og sier til ABC Nyheter at de er bekymret for Tyrkias fremtid. De mener at Erdoğan driver en  «ellevill heksejakt» mener de at demokratiet visner. – Det kommer bare til å bli verre og verre, frykter de.

– Erdogan sitt systematiske arbeid med å kneble sine motstandere foregår for fullt. Vi er selvfølgelig fullstendig imot kuppforsøket, som er en udemokratisk måte å tilrane seg makt, men nå blir kuppet blir brukt som en sjanse til et oppgjør med motstandere av det sittende regime. Han startet først med millitære, så med media, og så de andre institusjonene. Han hadde alt klart, alt var forberedt, mener de.

Ledende dommere i EU har skarpt kritisert at tyrkiske myndigheter har avsatt et stort antall dommere. Dette er et angrep på rettsvesenets uavhengighet, sier de.

Utenriksminister Børge Brende har vært svært langsom med å uttale seg, men 27. juli kom han med en bekymringsmelding:

Regjeringen følger nøye med på utviklingen i Tyrkia etter forsøket på statskupp 16. juli. – Vi er spesielt bekymret for de omfattende tiltakene overfor offentlig ansatte og media, sier utenriksministeren.

Det er da noe, men som vanlig er Brende ved siden av poenget. Vår NATO-partner Tyrkia utvikler seg planmessig i retning av en islamsk stat, et nytt sultanat med Erdoğan i sitt nye 1000-roms palass som den nye ottomanske sultanen. Skritt for skritt har han islamisert landet, og i løpet av 2016 står den enorme ny moskeen på asiatisk side av Bosporos ferdig. Den vil ha verdens høyeste minareter og vil bli den største religiøse bygningen som noensinne er bygd i Tyrkia. Også tidsskriftet Economist skriver om dette som Erdoğans nye sultanat.

Den skrittvise innføringa av et mer og mer diktatorisk presidentstyre er en del av denne planen og det samme er krigen i Syria, sett fra Erdoğans perspektiv. Kuppforsøket ga ham bare det påskuddet han trengte. Hadde norske og vestlige politikere vært de demokratene de påstår at de er, hadde de naturligvis kastet Tyrkia ut av NATO. Men NATO er ikke skapt for å forsvare demokrati, men for å sikre USAs strategiske interesser. Og USA har ikke råd til å miste kontrollen over Tyrkia. Da heller prøve med et nytt kuppforsøk.

steigan.no fortsetter å følge situasjonen i Tyrkia – følg med.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


11 KOMMENTARER

 1. «Diktatorisk presidentstyre».
  Jeg synes at media overdriver alt for mye.
  Presidenten i Tyrkias myndighet fremgår bla. av wikipedia:
  https://en.wikipedia.org/wiki/President_of_Turkey

  Presidenten i USAs myndighet:
  https://en.wikipedia.org/wiki/President_of_the_United_States

  Presidenten i Tyrkia kan f.eks. ikke nedlegge veto eller unnlate å behandle en sak slik som i USA. Han kan videre ikke oppnevne regjeringen. Det er det statsministeren som gjør. Presidenten i Tyrkia kan bare oppnevne statsministeren.

  At presidenten i Tyrkia ønsker seg like stor innflytelse som f.eks. presidenten i USA bør ikke komme som en overraskelse. Ønske om makt kjennetegner alle som søker slike overordnede posisjoner, enten det er minister eller president.

  Nå er det en del år siden Tyrkia sist ble utsatt for militærkupp. En del politiske analytikere mener at det er fare for nye kuppforsøk. At det innføres en unntakstilstand i Tyrkia i en periode, er bare noe en må regne med. Frankrike innførte unntakstilstand i fjor for endra mindre forhold.

  • Kupp eller kuppforsøk er større forbrytelse enn terrorisme.

   Terrorisme betraktes som middel til å få endret politisk kurs. Kupp eller kuppforsøk er et direkte inngripen i politikken for å endre kurs/institusjonene eller politikken. Terrorisme fører i mindre grad til endring av de demokratiske institusjonene og er derfor mindre alvorlig enn kupp eller kuppforsøk.

 2. Jeg har ikke studert Gulen-bevegelsen og Hizmet noe mer en Edogan. Men for meg ser det ut som Gulen-bevegelsen er atskillig farligere enn Erdogan. Gulenbevegelsen har skoler i nesten alle sunnimuslimske områder. Gulen-bevegelsen er også islamistisk, for den tar avstand fra verdslige stater. Men i motsetning til IS og Erdogan bruker den ikke vold som hovedmiddel i kampen mot andre trosretninger – den bruker ideologisk påvirkning, gjerne i det skjulte, for så å ta makten når de er sterke nok. William Engdahl mener Gulen-bevegelsen er CIA-inspirert og systematisk bygd opp som finansoligarkiets arm i muslimske land, og for å mobilisere muslimene i blant annet Russland og Kina inn i denne bevegelsen og destabilisere de to landene. Engdahl ser med andre ord på denne bevegelsen som en av de utallige «under-cover-organisasjonene» som USA har brukt for å styrte og undergrave andre regimer. Når NATO skal lære opp islamistiske soldater i Gulfen og andre steder, er det ikke lang vei til å bruke disse styrkene som aktivt forsvar av gulenister, som altså oppfører seg på en for NATO akseptabel måte, men som har som oppgåve å mobilisere muslimene i verden for finansglobalistene, mot alle land som selv vil styre sin utvikling

  • PS. Viss Gulenbevegelsen får innpass i de Sentralasiatiske republikkene, Kaukasus og Ural/Sibir og Xinjiang, kan den jo nettopp bli brukt til å framprovosere regimeskifter, uro og vold. Og den kan brukes mot tendenser til selvstendighet overfor Vesten i Asia og Afrika.

   • PS2.Engdahl svært aktiv om dette:
    http://journal-neo.org/2016/07/25/what-is-fethullah-gulen/ http://journal-neo.org/2016/07/18/behind-the-cia-desperate-turkey-coup-attempt/ http://www.voltairenet.org/auteur124557.html?lang=en http://www.williamengdahl.com/
    Gulen-bevegelsen
    http://hizmetnews.com/ http://www.gulenmovement.us/links
    Legg mere til at Gulenbevegelsen framstår upolitisk. Her er det ikkje mange uttalelser å finne om Russland, Kina, Syria og andre politiske spørsmål. Men legg merke til at det kjøres fram motsetninger mellom Tyrkia og gulenister i Bosnia, mellom gulenister og regimet i Kirgisia. En kan sikkert finne meir om gulenistenes politiske syn viss en leter. Det ser ikke bra ut.

   • Gulen-bevegelsen i Russland, Sentral-Asia og Kaukasus støttes av det som er rester av Misjon bak Jernteppet. De samme interessene prøver å mobilisere kinesiske kristne til kamp mot det kinesiske regimet på anti-kommunistisk grunnlag.

    • Hei Magnar.
     Har du sett Sibel Edmonds serien på youtube, om Gladio B ?Kvaliten er ikke noe å skryte av på den tekniske siden, men det er verd å høre på. Hun kjenner jo dette nettverket fra langt tilbake, og det hun sier er at USA drev først med forarbeid i de eurasiatiske landene, hvor de ørst satte opp fraksjoner, etniske og relegiøse, for at det skulle bli lettere etterpå kjøre på å skaffe seg tilgang på markedene og ressursene, og de sendte også inn engelsklærere .Baksiden med Flerpartisystemene svekker vel også den nasjonale motstanden mot å bli kolonisert fordi de da blir opptatt med å konkurrere med hverandre, og holder dem på meitemarknivå.
     Hun sier jo også at etter Sovjetunionens fall, ble det jo stater som ble selvstendige i Eurasia, og for å beholde dem på sin side, så de ikke skulle gå over til Kina eller Rusland, innstallerte de Islam, fordi da vil de kunne «bruke » dem, ved å sette inn sine folk i ledelsen.Det er nok derfor de har en slik type islam som er tilpasset den agendaen de kan bruke.

 3. Jeg synes du, Pål, er en smule naiv når du omtaler «kuppforsøket» som om det faktisk hadde funnet sted noe kuppforsøk. Det har ikke dukket opp fnugg av bevis for at noe kuppforsøk mot myndighetene fant sted. Det man derimot finner haugevis av indikasjoner på, er at det ble initiert et kupp FRA det sittende regimet, som ble servert som det motsatte, men det betyr ikke at DU, Pål, trenger å gjøre som alle mainstream nyhetskanaler, å kalle det det samme som Aftenposten og KK. Det kan enkelt omtales som det pågående kuppet av Erdogan selv. Det er innlysende.

 4. En seier for demokratiet, som norske myndigheter og medier formulerer det. Erdogan prøver bare å styrke demokratiet ved å gjennomføre noen nødvendige reformer.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.