Blairs visestatsminister: Irak-krigen var ulovlig

0

– Jeg må leve med avgjørelsen om å gå til krig i Irak og dens katastrofale konsekvenser i resten av mitt liv, sier John Prescott, tidligere visestatsminister i Storbritannia.

Det er ABC Nyheter som gjengir Prescotts uttalelser. Nettavisa skriver videre:

Prescott var visestatsminister under Tony Blair da Storbritannia besluttet å delta i krigen i 2003. Nå sier han at invasjonen av Irak trolig var ulovlig.

– Jeg må leve med avgjørelsen om å gå til krig og dens katastrofale konsekvenser i resten av mitt liv, skriver han i avisen Sunday Mirror.

Onsdag la en granskningskommisjon ledet av John Chilcot fram en rapport hvor det slås fast at Storbritannias deltakelse i Irak-krigen var basert på feilaktig etterretning og helt utilstrekkelig planlegging. Blair sier at også han er lei seg for feilene som ble gjort, men han forsvarer krigen til tross for knusende kritikk i Chilcot-rapporten.

Tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan, sa i 2004 at hvis hovedmålet for krigen var endringer i regimet, så var den lovstridig.

– Det er med sørgmodighet og sinne at jeg nå tror han hadde rett, sier Prescott.

Tony Blairs nestkommanderende bekrefter altså at krigen var ulovlig, slik mange av oss har hevdet hele tida.

I Sunday Mirror avslører Prescott også hvordan Tony Blair drev sin regjering. Det var lite dokumentasjon som ble forelagt regjeringsmedlemmene. I Chilcot-rapporten kommer det fram at etterretningsorganene hadde advart om svakheter og mulige feil i kildene, men slike forbehold ble aldri referert til regjeringa, sier Prescott. Han sier også at det var Blairs avgjørelse å være en så nær «spesiell venn» av USA.

I 2002 skrev Tony Blair et notat til George W. Bush der han skrev at han ville stå sammen med den amerikanske presidenten uansett hva som hendte; «I will be with you, whatever.»

Det er ikke uten grunn at Blair ble kalt USAs puddel. I notatet skriver han også: «Getting rid of Saddam is the right thing to do.» Siden dette ble skrevet i 2002 viser det at de to hadde planlagt regimeskifte i Irak lang tid før den forfalskede rapporten om «masseødeleggelsesvåpen» ble lagt fram. Alt i alt understreker dette på nytt at krigen var en ulovlig aggresjonskrig og at de ansvarlige burde stilles for en internasjonal krigsforbryterdomstol.

 

 

 

 

Forrige artikkel“An Act of Military Aggression, Launched Under False Pretense”
Neste artikkelSverre Lodgaard advarer mot overdreven russerfrykt
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).