Blairs visestatsminister: Irak-krigen var ulovlig

1

– Jeg må leve med avgjørelsen om å gå til krig i Irak og dens katastrofale konsekvenser i resten av mitt liv, sier John Prescott, tidligere visestatsminister i Storbritannia.

Det er ABC Nyheter som gjengir Prescotts uttalelser. Nettavisa skriver videre:

Prescott var visestatsminister under Tony Blair da Storbritannia besluttet å delta i krigen i 2003. Nå sier han at invasjonen av Irak trolig var ulovlig.

– Jeg må leve med avgjørelsen om å gå til krig og dens katastrofale konsekvenser i resten av mitt liv, skriver han i avisen Sunday Mirror.

Onsdag la en granskningskommisjon ledet av John Chilcot fram en rapport hvor det slås fast at Storbritannias deltakelse i Irak-krigen var basert på feilaktig etterretning og helt utilstrekkelig planlegging. Blair sier at også han er lei seg for feilene som ble gjort, men han forsvarer krigen til tross for knusende kritikk i Chilcot-rapporten.

Tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan, sa i 2004 at hvis hovedmålet for krigen var endringer i regimet, så var den lovstridig.

– Det er med sørgmodighet og sinne at jeg nå tror han hadde rett, sier Prescott.

Tony Blairs nestkommanderende bekrefter altså at krigen var ulovlig, slik mange av oss har hevdet hele tida.

I Sunday Mirror avslører Prescott også hvordan Tony Blair drev sin regjering. Det var lite dokumentasjon som ble forelagt regjeringsmedlemmene. I Chilcot-rapporten kommer det fram at etterretningsorganene hadde advart om svakheter og mulige feil i kildene, men slike forbehold ble aldri referert til regjeringa, sier Prescott. Han sier også at det var Blairs avgjørelse å være en så nær «spesiell venn» av USA.

I 2002 skrev Tony Blair et notat til George W. Bush der han skrev at han ville stå sammen med den amerikanske presidenten uansett hva som hendte; «I will be with you, whatever.»

Det er ikke uten grunn at Blair ble kalt USAs puddel. I notatet skriver han også: «Getting rid of Saddam is the right thing to do.» Siden dette ble skrevet i 2002 viser det at de to hadde planlagt regimeskifte i Irak lang tid før den forfalskede rapporten om «masseødeleggelsesvåpen» ble lagt fram. Alt i alt understreker dette på nytt at krigen var en ulovlig aggresjonskrig og at de ansvarlige burde stilles for en internasjonal krigsforbryterdomstol.

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.