Knusende rapport: – Norge i Afghanistan for å støtte USA, det eneste som er oppnådd

24

Godalutvalgets rapport om Norges innsats i Afghanistan ble lagt fram 6. juni 2016, og den er mildt sagt knusende for norske myndigheter. Rapporten (pdf) understreker gang på gang at det viktigste målet Norge hadde med å sende soldater til landet var å «å støtte USA og bidra til å sikre NATOs relevans.»

Etter denne rapporten går det ikke an å hevde at Norges hovedmål har vært fred og sikkerhet for det afghanske folket. Det har det ikke vært. Hovedmålet har vært å vise at Norge er en lojal støttespiller for USA, den flinkeste gutten i klassen, og det er da også det eneste målet som er nådd, slik man må forstå utvalgets konklusjon:

Det første og viktigste målet i hele perioden var alliansedimensjonen; å støtte USA og bidra til å sikre NATOs relevans. Norge har vært en god alliert og i stor grad oppnådd målet om støtte og relevans. Det andre målet var å bidra til internasjonal terrorbekjempelse ved å hindre at Afghanistan igjen ble et arnested for slik terror. «Krigen mot terror» var kontroversiell, og målet er bare delvis nådd. Det tredje hovedmålet var å bidra til å bygge en stabil og demokratisk afghansk stat gjennom langsiktig bistand og fredsdiplomati. Dette målet er ikke nådd.

I Afghanistankrigen 2001–14 er kanskje over 90.000 mennesker drept, deriblant nesten 30.000 sivile, skriver utvalget. Den internasjonale militærinnsatsen har kostet 4.500 milliarder norske kroner, den sivile 357 milliarder. 9000 norske soldater har deltatt i perioden, ti av dem er drept. Norge har brukt 20 milliarder kroner, 11,5 milliarder til militære formål og 8,4 til sivile.

Utvalget skriver:

Den internasjonale koalisjonens strategi for terror- og opprørsbekjempelse ga prioritet til kortsiktige sikkerhetsmål. Dette bygget opp lokale maktstrukturer forbundet med maktmisbruk og korrupsjon. I tillegg bidro det langvarige internasjonale militære nærværet til en følelse av okkupasjon i deler av den afghanske befolkningen. Det medvirket til å styrke de gruppene som den militære innsatsen skulle bekjempe.

Eller som Bjørn Tore Godal sier: Det høye nivået på bistanden har gitt et inntrykk av overflod av midler. Anbud har ikke gått til den beste i forhold til rimelig pris. Man har tilfeller av at noen har beriket seg.

–  Den internasjonale og norske bistanden har gitt resultater. Afghanistan har imidlertid blitt et av verdens mest bistandsavhengige land, og bistanden har bidratt til den omfattende korrupsjonen.

Altså: Norge har bidratt til å styrke korrupsjonen og styrke dem man angivelig skulle bekjempe. Det er ikke skapt fred og demokrati. Det eneste vi sitter igjen med er at vi har vist oss som lojale skyttslikkere for USA. Rappporten har da også tittelen En god alliert – Norge i Afghanistan 2001–2014.

Igjen og igjen ser vi at den norske eliten styres av sitt enorme ønske om å tekkes USA. Man snakker om fred og utvikling og kvinner og demokrati. Men når alt kommer til alt handler det om å vise at vi er en lojal tjener for USAs interesser. Slik var det i Libya, slik var det i Afghanistan og slik er det i Syria.

Og norske toppolitikere vet at det er belønning for sånt, slik som for Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg og Espen Barth Eide.

Dessuten er det jo mye å tjene på det for våpenindustrien. Både Kongsberg Gruppen og Nammo har hatt en stor vekst, mye på grunn av krigene i Afghanistan og Irak.

 


PS:

Physicians for Social Responsibility skriver at opp mot 200.000 er drept fra 2001 til 2015, derav minst 106.000 sivile.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


24 KOMMENTARER

  • Du har rett i det. Jeg bare gjengir utvalgets tall og tar ikke opp noen polemikk mot dem på det, fordi oppgaven her var å peke på hovedkonklusjonen. Men jeg legger til et PS med denne referansen. Takk for det.

 1. Det rare er hvordan SV-toppene har sluppet unna i det kritiske regnestykke som engang vil bli laget over denne epoken.Halvorsen og Solheim startet egentlig sine store karrierer under Balkankrigen da de ga grønt lys for bombing der,likeledes medløperi i Afghanistan,og full oppslutning om Bomb-Libya. Faktisk med begreistret applaus for Solhjells bombetale på et landsmøte den gang.
  Denne samme Solhjell sier i et ferskt intervju i Aftenposten at han er Ja til Nato og får ros av sittende formann Lysbakken som en fremragende politiker. For hvem da? Amerikansk imperalisme? Jeg,er overlykkelig for at alle i gammelSF er godt døde – også Georg Johannessen – så de slapp å oppleve dette.
  I moderne fiksjontenkning (ficciones/Borges) er det slik at SV også er «venstresida». Dess større pro-imperialist dess større «venstre».

  • Ikke alle gammelSFere død enda.Undertegnede deltok på stiftelseskonferansen 15.og 16.april 1961 i Bygningsarbeidernes hus i Oslo
   Så jeg måtte dessverre få oppleve dette,Jan Hårstad.Vi er nå vitne til et totalt svik mot alt som SF sto for.
   En sørgelig sorti for SF. Og en gammel mann..

 2. Bare litt bort fra temaet:
  Den offisielle deltagerlista for  Bilderberg 2016 er publisert. Her er lista over ting de skal diskutere

  The key topics for discussion this year include:
  1. Current events
  2. China
  3. Europe: migration, growth, reform, vision, unity
  4. Middle East
  5. Russia
  6. US political landscape, economy: growth, debt, reform
  7. Cyber security
  8. Geo-politics of energy and commodity prices
  9. Precariat and middle class
  10. Technological innovation

  http://www.bilderbergmeetings.org/press-release.html

  Norge stiller med 3 deltagere. Brandtzæg er en del av styringskomiteen og er med hvert år. De andre to er utenriksminister Børge Brende og Kristin Skogen Lund fra NHO.

  ( For de av dere som ikke har lest en BIlderberg-deltagerliste før, anbefales det å lese gjennom den, dette er virkelig den transatlantiske makteliten!)
  http://www.bilderbergmeetings.org/participants.html

  • Takk, Terje.

   Men hvorfor er vi ikke invitert alle sammen? Det er jo akkurat det de samme temaene som vi diskuterer her, så vi burde kunne ha en del å bidra med. 😉

  • Stoltenberg ser ikke ut til å stille i år, og ei heller Trine Eilertsen. Begge var der i fjor.
   Temaene er videreført fra WEF, og mange av Bilderbergerne var også der.
   Men det er en markant underrepresentasjon av USAs finanskapital og oligarker ellers. Kissinger og Breedlove er der naturligvis, men ellers er det gansker tynt. Det er noe bøff med denne lista. Vi vet fra pressa at Merkel og en hel gjeng med andre tyske regjeringstopper skal dit, men de står ikke på lista. Kanskje det er ei gjesteliste i tillegg?

   • De har alltid en «hemmelig liste», Mange land har lover mot at offentlige tjenestemenn deltar i slike konspiratoriske settinger.
    Det har sikkert også behov for å skjule andre, nå som det ikke lenger holder med å inviterere sentrale pressefolk for å sikre taushet.

   • Det er verdt å merke seg at MSM (bl.a. Aftenposten) har pleid å nevne eksistensen av Bilderberg de siste årene. (Naturligvis vinklet slik at fokuset er på «de sinnssyke konspirasjonsteoretikernes teorier om hva den snille eliten foretar seg».)

    Når MSM dekker noe, vet man at det er noe bøff. Hele Bilderberg er blitt et cover, en avledningsmanøver.

 3. For de som følger med på den internasjonale arena, er rapporten ingen overraskelse, men bekrefter råttenskapen i NATO og norsk utenrikspolitikk. En rekke politikere som står bak den politikken skulle sitte i en celle, fylt en korridor i Haag. I stedet har de fremtredende posisjoner nasjonalt og internasjonalt.
  Jeg var dessverre stortingskandidat for SV i Buskerud i 1993. I mai var jeg solid inne på stortinget, men når stemmene ble telt opp i september, manglet jeg åtte hundre stemmer for en plass. De ni tusen jeg fikk var basis for Kristin Halvorsens utjevningsmandat i Oslo. Grunnen til SV kraftige nedtur i valgkampen, var en total feilslått politisk strategi. SV skulle smiske seg til regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet. Erik Solheim bestemte at kandidatene ikke skulle snakke om norsk medlemskap i EU, et år før folkeavstemminga. Heller ikke om EØS-avtalen, konkurranseutsetting og privatisering og generelt ikke kritisere Arbeiderpartiet. Det måtte gå galt. Jeg argumenterte for at vi skulle kjøre SVs kampsaker, få en solid stortingsgruppe, mens Arbeiderpartiet ville tape stort. Hvis SV og Arbeiderpartiet fikk flertall i en slik sammensetning, var SV på offensiven å kunne kreve hva det skulle være fra et nederlagspreget Arbeiderparti. Vi opplevde at Solheim og Halvorsen kun var opptatt av sine posisjoner, ikke SVs politiske program. Fordi jeg var i opposisjon til SVs lederskap, ble jeg fryst ut av partiet og det var like greit. Fire år som politisk gjella kanin i SVs stortingsgruppe var ingen lystig framtid. Riktig Jan Hårstad, vi har sett den negative utviklingen i SV. Det er en skam at de har sosialisme i partinavnet. Etter SVs støtte til norsk terrorbombing, ikke minst i Libya, har partiets representanter blod på sine hender og det beste hadde vært om de ble nedlagt og forsvant i historiens mørke. En sammenslåing av Rødt og SV må aldri komme på tale.

  • Når skal dere forstå at det treet som bærer slik råtten frukt, aldri vil produserer god – samme hvordan du beskjærer, gjødsler og steller det.
   I fagbevegelsen har jeg opplevd å bli avsatt av mine tillitsvalgte, mot mine velgeres ønsker. Jeg har opplevd at min vara har blitt innkalt til møter, uten at jeg har visst det. Jeg har til og med opplevd at de har kalt inn min navnesøster for å slippe meg. Det helt uten AKP-bakgrunn.

 4. Takk,Arne Bjerke,for en melding fra nær historie. En historie som knapt er til å fatte. Det har vært sagt at virkeligheten overgår alle fantasier og det er stadig sant.
  Jeg skulle ønske at Olav Boye engang skrev en lengre artikkel om det indre livet i SV siden han har erfaringer fra det.Vi kommer nemlig ikke fram til noe som helst konstruktivt nytt uten en kritisk gjennomgang fra Balkankrigene 1995-99 og fram til norsk deltagelse i Syriakrigen i dag. Det er forholdet til imperialisme og imperialistisk krig som er testen på vilken side av skyttergraven du befinner deg.
  Men for et land. Hans Rustad har en interessant artikkel på document i dag som jeg ikke ante noe om. Familien Braanen utgjør jo et helt syndikat alene i norsk presse. Kone og sønn i ledende posisjoner. Samrørene i AP/LO blekner.
  Alt godt til Arne Bjerke for sommeren.

  • Takk.Jan!
   Jeg er helt enig om at det skulle vært svært interessant å høre mer fra Olav Boye om sine erfaringer fra sin SV tid og videre mot SV`s vei til det fundamentale svik og salg av sin sjel. Dette var etter min tid som SFer.

 5. Det som er litt viktig å få fram er at rapporten fra «Physicians for Social Responsibility» handler om sikre drepte, det virkelige antall drepte er nok adskillig høyere. Krigen mot terror har fra 2001-2013 kostet 1,3 millioner mennesker livet i følge rapporten, mens det virkelige antallet er nærmere 2 millioner mennesker! Når man vet at alle disse krigene har handlet om penger, og at alle disse pengene går til en liten elite, så får det gamle ordtaket «for å bli rik må man gå over lik» en ny mening.

  Ellers er det jo morsomt at Bilderberg-gutta skal diskutere den nye og farlige samfunnsklassen prekariatet.
  «Prekariatet har ingen tillit til stat og kapital, fagforeningene har ingenting å by dem, og selv mangler de klassebevissthet. At prekariatet mangler identitet som klasse gir også tilløp til borgerkrigstilstander, der en gruppe anklager en annen og gir dem skylda for elendigheten. Den hvite befolkningens møte med innvandrene er et eksempel. Hvite uten utdanning i fattige bydeler og innvandrere i nabobydelen tilhører samme klasse, men de ser på hverandre som motstandere», skriver Nils Gullak Horvei. http://www.trolltekst.no/blogs/blogg/14744609-prekariatet-den-nye-samfunnsklassen

 6. «Knusende rapport: – Norge i Afghanistan for å støtte USA, det eneste som er oppnådd»

  «[V]i har vist oss som lojale skyttslikkere for USA. Rapporten har da også tittelen: En god alliert – Norge i Afghanistan 2001–2014.»

  Vil foreslå at «k»-en trygt kan byttes med «p» i eufemismen «skyttslikkere». 😉

  «Skyttslikkere» ga ellers et «treffende» ekkelt bilde av Norge som slikker USAske «guns» (til»siktet» eller ei).
  – Bildet ble slik(k) en del grovere enn med «p». Men det er faktisk helt greit her.

  For realiteten bak («Det første og viktigste målet … var … å støtte USA») er minst så ekkel.

 7. Hørte debatten på dagsnytt 18 om denne rapporten.

  Uansett hvor kritisk rapporten er, så er det egentlig Ikke overraskende at Støre fastholdt at det var en riktig beslutning å sende soldater til Afghanistan. Det er ikke overraskende da han var en som ivret for å bombe Libya.

  Med sine bestemte uttalelse uten snevn av selvkritikk fikk Støre til å virke som – uansett hvor dårlig beslutningen er – så var den uansett riktig. Evne til selvkritikk er kanskje ikke en av Støres sterkeste sider?

 8. Ja , jeg synes systemet er vanvittig . Våre ‘gutter’ er i Afghanistan for hva ?
  Vi har ingenting der å gjøre !!
  Ved våre grenser er der ingen som passer på at terrorister etc tar seg frivilllig inn , uten pass , uten dokumenter !!
  Kjære Nordmann , Våkn opp og spør hvorfor er det slik !!??

 9. Den politiske sammensetningen på det norske storting i dag gjør at store velgergrupper ikke har noen valg-alternativer.Etter at SV har byttet til den imperialistiske siden,er vi kommet tilbake til situasjonen vi hadde i 1961,da SF måtte stiftes for å kjempe for en alternativ utenriks-og forsvarspolitikk.Nei til atomvåpen!Nei til NATO, Nei til EU,var parolene.Med disse,fikk vi to representanter på tinget bare 5 måneder seinere.
  Hvis SF seinere hadde unsluppet AP`s «dødskyss»,kunne vi stille med de samme paroler idag «ranke og rette»
  Jeg er ganske sikker på at et parti med disse paroler,ville gi et alternativt valg til store velgergrupper
  som ellers ville blitt hjemmesittere.

 10. Det er jo «fint» gang på gang få bekreftet at man har rett .Det hadde jo vært fint om makt også kunne begynne å bruke vettet. I stedet for gang på gang bli med i krig ,dreping av mennesker og ødelegge et lands infrastruktur. Men våpenindustrien og kapitalmakta må jo ha sitt og det sørger norske politikere for at de får. Stoltenberg skiftet jo ham når han ble belønnet som natosjef. Han er jo en morder på lik linje med Obama. Etikk og moral finnes ikke deres verden.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.