Kerry i Oslo truet Russland

0
John Kerry og Erna Solberg - herre og puddel

USAs utenriksminister John Kerry har vært på en snartur i Oslo, og det viktigste og mest alvorlige han sa gikk norske medier hus forbi. NRK Dagsrevyen koste seg over Kerrys skamros av Norge for å være den mest lydige puddelen i NATO-klassen. Avisene fikk med seg at besøket skapte trafikkproblemer. Men de alvorlige truslene han kom med mot Russland var det visst ingen som fikk med seg.

John Kerry og Erna Solberg - herre og puddel
John Kerry og Erna Solberg – herre og puddel

Talen på Oslo Forum

John Kerry var naturligvis gjest på det USA-vennlige Oslo Forum der han holdt en tale om verdenssituasjonen. Der kom han med det som må oppfattes som klare trusler mot Russland. Jeg siterer etter nettsidene til hans eget State Department:

And Russia needs to understand that our patience is not infinite. In fact, it is very limited now with respect to whether or not Assad is going to be held accountable. And meanwhile, we also are prepared to hold accountable members of the opposition who have both been playing off each other to continue the violence and break the cessation.

So, this is a critical moment, and we are working very, very hard to see if we can in the next, literally, week or two come to an agreement that has the capacity to more fully implement a cease-fire across the country and deliver humanitarian access in a way that then provides for a genuine opportunity to bring people to the table and start talking about a transition.

Her gjentar Kerry kravet om at «Assad må gå» og han forlanger overfor Russland at det må skje noe innen «ei uke eller to», ellers…

På pressekonferansen med Erna Solberg sa Kerry det slik:

So we’ve made it very clear that unless we get a better definition of how this cessation is going to work, how it will be enforced, who it applies to, how it is applied, we are not going to sit there while Assad continues to offensively assault Aleppo and while Russia continues to support in that effort.

Dette er klare trusler mot Russland

Som jeg skrev i artikkelen Slaget om Aleppo og Syrias framtid, er Syria og Russland på vei mot å strupe jihadistenes forsyningslinjer nord for Aleppo. Lykkes de med dette kan krigen i det vesentligste være avgjort. Da gjenstår opprensking av bastioner som Raqqa, for uten forsyninger fra Tyrkia, er jihadistene sjanseløse.

Det er dette Barack Obama og Kerry ser, og derfor krever de at offensiven mot jihadistene må ta slutt innen et par uker, ellers vil USA gjøre et eller annet. Kerry lot det henge i lufta hva USA har tenkt å gjøre, men han sier klart fra til Russland at de ikke må tro at USA vil la Assad vinne denne krigen men USA ser på.

USAs mål er å ødelegge den syriske enhetsstaten og dele landet opp i gjensidig stridende enklaver – det gamle imperialistiske splitt og hersk. Og USA vil avsette Bashar al Assad og innsette et nytt regime i Damaskus, det Kerry kalte «a legitimate transition».

But it will require a good effort in the next week, in the next days in order to achieve it. And the United States is not going to sit there and be used as an instrument that permits a so-called ceasefire to be in place while one principal party is trying to take advantage of it to the detriment of the entire process. We’re not going to allow that to continue. So Russia and others have to make the decision whether or not they care about the course of events in Syria and whether or not they’re serious about implementing the UN Security Council resolution.

USA har skjønt at det haster å redde jihadistene ved Aleppo, ellers faller hele Plan B sammen. Og Kerry truer Russland med at USA ikke akter å sitte passivt og la dette skje. Og han prøvde å gi et inntrykk av at han resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd bak seg.

Kerry sa altså ikke hva USA tenker å gjøre, men at Washington planlegger å gå aktivt inn i krigen på en eller annen måte, virker åpenbart. I så fall vil det være en dramatisk opptrapping, og faren for en direkte konfrontasjon mellom USA og Russland øker betraktelig.

Skamros av puddelen Norge

Jeg vet ikke om journalistene skjønte hva som ble sagt eller om de syntes det var blitt for mye alvor, men Kerry fikk ikke noe oppfølgingsspørsmål på disse alvorlige uttalelsene. Nå ville de ha ham til å snakke om det de aller helst ville høre: ros av Norge!

Og der leverte Kerry. Han skamroste Norge, slik at enhver politiker med ønske om å framstå som leder av en uavhengig stat, ville ha blitt mørkerød av skam.

I would say that Norway has always been important strategically, and I think its importance has always been extremely high because it’s been one of the most reliable and important members of NATO, and consistently been supportive with respect to the northern area and Russia.

Oslo Forum var skamrosen enda mer skammelig:

I particularly thank Norway for its unbelievable, consistent commitment to resolving conflicts, to giving so much of its national value system to all of our efforts. President Obama and I like to say that Norway bats way above its weight, punches way above its weight, and there isn’t one of you here who doesn’t come here with a large measure of gratitude for what Norway itself does to help the rest of the world. So thank you, Borge. I think everybody here is deeply, deeply appreciative for what you do.

Dette handler naturligvis om at Norge har deltatt i åtte av ni kriger sammen med USA, at Norge er med på å finansiere USAs imperialistiske prosjekter hvor det måtte være, enten det er i Sør-Sudan eller Syria, at Norge gikk i spissen for å ødelegge Libya, og ikke minst om at Norge nå er en aktiv spydspiss i den dramatiske militære opprustninga mot Russland. (Børge Brendes og Erna Solbergs nye jobber burde vel også regnes som sikret, slik Jagland og Stoltenberg fikk sine belønninger.)

John Kerrys uttalelser i Oslo må tas på største alvor. USA ser at deres redskaper i Syria er i ferd med å tape en krig USA har støttet siden 2011. Dette har ikke Washington tenkt å finne seg i, og Kerry truet nå Russland med å sette hardt mot hardt. Dette skjer samtidig med en betydelig opptrapping i Middelhavet og Svartehavet der den amerikanske marinen viser muslker «helt oppe i fjæresteinene» til Russland.

Forrige artikkelLa batalla de Alepo será el futuro de Siria
Neste artikkelStor demonstrasjon mot arbeidslivsloven i Paris – Hollande truer med forbud
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).