Folket sier Brexit, nå begynner spillet for å undergrave resultatet

0

Det ble nesten 52% flertall for at Storbritannia skal gå ut av EU, altså Brexit.

Valgdeltakelsen har vært stor, hele 72%, og det ble avgitt 17,4 millioner stemmer for Leave, og 16,1 millioner for Remain. Dette skriver BBC.

leave results

Men dette betyr ikke automatisk at Storbritannia forlater EU. Den herskende eliten i landet har forberedt seg på hvordan de kan undergrave et eventuelt flertall for Brexit. Det mest åpenbare trikset de kan bruke er å sende vedtaket til parlamentet, fordi avstemninga formelt sett bare var rådgivende. Men med så klare tall som det ser ut til å bli, vil det være en risikabel taktikk.

Et annet spill, som er brukt med hell før, er å «ta en Brundtland», nemlig å forhandle fram en slags EØS-avtale eom formelt sett ikke er et medlemskap, men som i virkeligheten likevel er det.

David Cameron har investert hele sin politiske tyngde i et flertall for Remain, så for ham er det et stort personlig nederlag. Kravet om at han må trekke seg som statsminister er allerede lansert.

The Independent skriver:

This is the biggest disruption of British politics since the Labour Party eclipsed the Liberals after the First World War. It is the end of David Cameron’s career, which has ended as political careers so often do in failure. He gambled and lost.

UKIP-leder Nigel Farage sier at «23. juni er vår uavhengighetsdag – vi vant uten at en eneste kule ble avfyrt.»

Han sier at han håper at resultatet betyr at hele det feilkonstruerte prosjektet EU raser sammen.

I en kommentar til NRK forut for avstemninga slapp Erna Solberg ut hva hun frykter mest, nemlig at «nasjonalistiske krefter» skal «sette en stopper for globaliseringen» og skap «en mer fragmentert verden».

Financial Times skriver at «pundet faller til sitt laveste siden 1985 etter folkelig opprør», og skriver at resultatet sender «sjokkbølger gjennom markedene».

Og pundet falt med nesten 12% på noen få timer da resultatene av opptellinga tikket inn.

I Frankrike sier Marine Le Pen at hennes land «har tusen ganger så gode grunner til å forlate EU som Storbritannia» og hennes niese Marion Le Pen lanserer nå kravet om folkeavstemning også i Frankrike under parolen fra Brexit til Frexit.

Det som er helt klart er at de politiske sjokkbølgene som britiske velgere nå sender inn i Europa og EU-institusjonene er vel så store som skjelvingene i finansmarkedene. Støtten til EU faller som en stein.

Slik stemte britene:

fordeling brexit

brexit-kart

PS:

Cameron trekker seg.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.