Folket sier Brexit, nå begynner spillet for å undergrave resultatet

37

Det ble nesten 52% flertall for at Storbritannia skal gå ut av EU, altså Brexit.

Valgdeltakelsen har vært stor, hele 72%, og det ble avgitt 17,4 millioner stemmer for Leave, og 16,1 millioner for Remain. Dette skriver BBC.

leave results

Men dette betyr ikke automatisk at Storbritannia forlater EU. Den herskende eliten i landet har forberedt seg på hvordan de kan undergrave et eventuelt flertall for Brexit. Det mest åpenbare trikset de kan bruke er å sende vedtaket til parlamentet, fordi avstemninga formelt sett bare var rådgivende. Men med så klare tall som det ser ut til å bli, vil det være en risikabel taktikk.

Et annet spill, som er brukt med hell før, er å «ta en Brundtland», nemlig å forhandle fram en slags EØS-avtale eom formelt sett ikke er et medlemskap, men som i virkeligheten likevel er det.

David Cameron har investert hele sin politiske tyngde i et flertall for Remain, så for ham er det et stort personlig nederlag. Kravet om at han må trekke seg som statsminister er allerede lansert.

The Independent skriver:

This is the biggest disruption of British politics since the Labour Party eclipsed the Liberals after the First World War. It is the end of David Cameron’s career, which has ended as political careers so often do in failure. He gambled and lost.

UKIP-leder Nigel Farage sier at «23. juni er vår uavhengighetsdag – vi vant uten at en eneste kule ble avfyrt.»

Han sier at han håper at resultatet betyr at hele det feilkonstruerte prosjektet EU raser sammen.

I en kommentar til NRK forut for avstemninga slapp Erna Solberg ut hva hun frykter mest, nemlig at «nasjonalistiske krefter» skal «sette en stopper for globaliseringen» og skap «en mer fragmentert verden».

Financial Times skriver at «pundet faller til sitt laveste siden 1985 etter folkelig opprør», og skriver at resultatet sender «sjokkbølger gjennom markedene».

Og pundet falt med nesten 12% på noen få timer da resultatene av opptellinga tikket inn.

I Frankrike sier Marine Le Pen at hennes land «har tusen ganger så gode grunner til å forlate EU som Storbritannia» og hennes niese Marion Le Pen lanserer nå kravet om folkeavstemning også i Frankrike under parolen fra Brexit til Frexit.

Det som er helt klart er at de politiske sjokkbølgene som britiske velgere nå sender inn i Europa og EU-institusjonene er vel så store som skjelvingene i finansmarkedene. Støtten til EU faller som en stein.

Slik stemte britene:

fordeling brexit

brexit-kart

PS:

Cameron trekker seg.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


37 KOMMENTARER

  • Da blir vel den norske eliten å jobbe for EU og mot at GB skal få en god avtale. Ordrene kommer nok slik vi så med finans og soldatene.

   • Det blir en svinesti og kan gi mye god åpning for deilige, sønderrivende og avslørende konflikter innad i den grenseløse maktens korridorer. Popkorn nå. Og kos deg mens du kan, for vi skal nemlig ut av EU vi også etter hvert, og det blir jordskjelv det også. Da får vi prøvd hva vi er laget av som har drømt om en flik sjølråderett og Gro i gapestokk på Youngstorget siden hun den 24. juni 1994 på Korfu, for nøyaktig 22 år siden i dag, gjorde det unevnelige. Det blir ingen grasiøs ballett det heller, men det får stå sin prøve. Bedre nå/ fort enn senere/ aldri. Spiller Norge sine kort rett bør vi greit kunne få de avtalene vi trenger uten dette euromantiske søpleprosjektet.

    NEXIT NEXT!

    \m/(^_^)\m/

    • Juncker i kø hos Manpower <3 Så godt å sjå at folk på bakken viste makta finger`n. TV2-"nyhetskanalen" (Wallstreetmegafon her hjemme) ausa opp håndplukka meningmålinga i natt å blei svarteper 😀 Sta(t)srådan som har vært involvert i Bankgarantien som ble gitt bort bør neppe registrere "enkeltmannsforetak" i konsulentbransjen etter endt "karriere". Dette er en god start for å bli kvitt bankmafian, for så å satse på lokale næringsfundament – og ikke minst få desinfisert pressen for å få frem en funksjonell fredsdebatt. (Hvordan var nå det igjen…) 24. juni blei markert rødt på kalendern ^^ Gratuler med dagen "folk" 😀

     • Juncker skal gjennom en sinnsyk NAV-mølle med jobbsøker- og søknadsskriverkurs, kartlegging av mulig kompeanse og restarbeidsevne, arbeidstrening hos Delecto AS, stadige og ekstremt ubeleilige fratakelser av for små økonomiske ytelser pga. egne og systemets feil utfylling av skjemaer, dessuten skal han tvinges til å si ja til et firemillioners boliglån til syv prosent over tyve år for å bo i en skoeske i Carl Bernerkrysset når han ikke er på Delecto.

      Neste!

    • Nå tenker jeg dette bidrar for Islendingene ,til å avvise finanstilsyn-saken til høsten.Som Nei til EU skrev at om de avviste saken,ble det ikke gjeldende for Norge heller.

   • Legg også merke til at den latterlige noksagten Marwin wiseth uttaler seg om økonomiske spørsmål i forbindelse med Brexit. Han har ingen formell utdannelse utover at han startet første året på gymnaset og ordførererne har tatt ham inn i varmen ved å gi ham «liksom jobber» fordi han ikke har noen sjanse i NAV systemet.

 1. Alle EU motstandere, unite! Nå er det vi som skal tolke resultatets betydning for Norge. Eliten har allerede bevist at de ikke har forstått hverken Storbritanias eller vår virkelighet.

 2. EØS-avtalen er utvilsomt nå i spill og de tre store partienes pressing av norsk underordning til EU sitt finanstilsyn etter EØS-lesten 13. juni kommer i et enda grellere lys. Islandske politikere utsatte som kjent saken til høsten.

  Mye avgjøres vel av hvem som representerer Storbritania i forhandlinger med EU, likeledes vil EU med sin tilnærming overfor andre medlemsland med exit-ambisjoner bli avgjørende. Kanskje blir kronenaboene våre nå inspirert?

 3. Statsminister Solberg er bekymret for «Brexit». Men det ikke at UK går ut av EU som er Solbergs bekymring, men at «Brexit» setter fokus og press på vår egen EØS-avtale.

 4. I Adressevisen ,på nett,heter det at «Det går et spøkelse gjennom Europa.»
  Det er ropet på den sterke mann det advares mot.Svaret skal være-en god inn innvadringspolitikk,flere jobber og en solid velferdsstat.Ja.Og banker som er solvente,kanskje.
  Nå har de som har følt realitetene på kroppen fått si sitt.Hele EU-systemet,med de 4 friheter,motarbeider alle de mål som sies å skulle nås.Det hele er ,iflg.europabevegelsen,et omfordelende velferdsprosjekt.Det er altså den pure altruisme som driver prosjektet-i flg.taperne i Storbritania -og Norge.De -i egne øyne -venstreorienterte ,som enda tror på disse evetyrene,kan ikke lenger påstå seg å arbeide for vanlige arbeidsfolk.Eller-det kan de godt,men ingen tror på dette lenger.Ikke de selv engang.Det de arbeider for er global omfordeling,på bekostning av lønns-og arbeidsforhold i europeiske nasjoner.Kirkens Bymisjonsvenstre.

  • Vi fikk se solidariteten og fellesskapet i EU da hellas gikk konk.Da er det om å gjøre å tyne landet. IMF sjefen hindret etterforskning av greske rike som hadde undratt milliarder av euro i skatteundragelser.Eks på de rikes grådighet,de har ikke folkets vel i fokus,bare sitt eget.Når folk som den ultra griske George Soros advarer mot Brexit er det på tide å komme seg ut.Han har ikke folkets vel i tankene.

 5. NEXIT NEXT!

  Europa trenger handels-, miljø- og forskningssamarbeidsavtaler, ikke maktsentralisering.

  EØS/ EEA-avtalen var og er en svindel. La oss komme oss ut og hjelpe til å rive rønna. Nei Thorbjørn, du kan i grunnen bare bli igjen der inne og se til at ikke noe inventar unngår å bli knust, ok?

  NEXIT NEXT!

  \m/(^_^)\m/

 6. Hvorfor er Skottland imot å forlate EU? Har det noe med uavhengighetsønsket å gjøre? Er EU en slags sikkerhet mot dominans fra England og at et medlemsskap i EU er det minste av 2 onder? At byene i Storbritania ønsker å forbli er forståelig, men at så mange på landsbygda i Nord Irland og Skotland ønsker å forbli forvirrer meg.

  • Aldri undervurdér skottenes motvilje mot å styres fra Westminster. Da heller Brussel. Det er jo helt på trynet, men sånn går det når historiske unioner hviler på grunnleggende ufrivillighet. Hvis engelskmennene hadde sagt «Bremain», ville skottene sagt «Brexit» av prinsipp.

  • Jeg så også på Steigans karter og stusset over dette. Hvorfor er landsbygda ig utkanter (Shetland) for EU? Jfr. her hjemme hvor den sk. ‘provinsen’ har vært og er sterkt mot EU. Fint om du kunne svare på dette, Pål, eventuelt skrive en artikkel.

   Våger vi å håpe at avstemningsresultatet kan stikke pinner i hjulene for TISA og tilhørende faenskaper? Ønsker EU-hybrisen alt vondt – censeo Unionem Europeam esse delendam (dissolvendam)!

  • Som utkant mottar Skottland penger fra EU i et utall støtte- og subsidieringsordninger. Derfor.

 7. Mediareaksjonane er påfallande negative og einsretta. Stort sett blir berre negative vurderingar og risikofaktorar trukke fram. Dei positive sidene ved dette blir underkommuniserte eller utelatt. Unionstilhengarane fortsetter å forsøke å spre skrekk og angst også etter avstemminga.

  • Som forventet. Å spre skrekk og angst er en gammel strategi som ofte virker bra, og mediene er deres egne, så de gjør bare jobben sin. Men denne gangen er et teknisk unntak, da skrekken og angsten mot normalt ikke er mest konstruerte spøkelser til ære for opinionen. Denne gangen er det et speilbilde av deres egen, genuine angst. De er skrekkslagne på ordentlig. Hele rubbet (pluss fem prosent) er investert i den gjeldende ordens videreføring. At den jevne borger og arbeider skal få smake økonomisk pisk som straff for å ha stemt feil er sikkert, men det forsto faktisk de fleste fra før, og stemte midt i ræva på egen lommebok. Herlig!

   NEXIT NEXT!

   \m/(^_^)\m/

   Ps:
   Som jeg spådde i går, og som Steigan hinter om her: Det ville ikke overraske meg dersom eliten finner en måte å sabotere resultatet på for å kunne holde EU-toget på skinnene. Men jeg tar jo gjerne seieren på forskudd, sånn i tilfelle den ikke skulle bli noe av. Viktig prinsipp.

   Pps:
   Memenytt: Det er verdt å merke seg en påfallende trend i midstrømsmedienes og det politiske etablissements retorikk i disse dager. Det skjer en dreining mot full integrasjon av uttrykket «eliten» i vide kretser (som i Eliten vs Folket), uten nærmere spesifikasjon. I følsomme skeptikersinn kunne bare for få uker eller dager siden det blotte nærvær av uttrykket «eliten» i en artikkel eller fra en dynamisk politikers munn få det til å fyre av en impuls til å rope «konspirasjonsteoretiker», men nå holder det på å bli legitim tale. SPs Trygve Slagsvold Vedum er f.eks. en som i det siste har blitt veldig til å gjøre sine hoser grønne som folkets mann ved å bruke uttrykket «eliten» akkurat så innforstått og selvfølgelig som vi gjerne gjør bl.a. her hos Steigan. Utenlandske medier og politikere begynner å ta til seg det samme polariserte begrepsparet «Eliten vs Folket» også, og det løsner nå et lite skred av erkjennelse i mediene om et stort skred i Europas folk i retning protest og forhåpentligvis mobilisering mot en uønsket maktkonsentrasjonsutvikling. Dette er bra. Ting skjer. Måtte skapintellektuelle journalister i rekkene kjenne sin besøkelsestid.

   NEXIT NEXT!

   \m/(^_^)\m/

   • «SPs Trygve Slagsvold Vedum er f.eks. en som i det siste har blitt veldig til å gjøre sine hoser grønne som folkets mann ved å bruke uttrykket «eliten» akkurat så innforstått og selvfølgelig som vi gjerne gjør bl.a. her hos Steigan. »

    Er det noe rart egentlig, da det ikke er noen som føler seg som eliten?

    Ikke har vanlige politikere noe ønske om å ødelegge eget samfunn heller, selv om de måtte behøve en dose mememagi for å forstå det.

    Det er noe så inne i helvete sykt at cockneyene som en av verdens første arbeiderklasser, ble etnisk renset og tilintetgjort som gruppe, uten at det ble nevnt i mediene. Ikke tror jeg stykkene i engelskbøkene om cockneyene blir erstattet av tilsvarende om deres tilintetgjørelse, da de onde tingene den gode siden gjør, kun skrives opp i glemmeboka.

    • Jakten på Glemmeboka – antakelig verdens mest rystende lesning og spennende faktabaserte roman.

     Ellers synes jeg jo ikke det er direkte rart at folk våkner, det jeg synes er mer rart er det gode sovehjertet mange har hatt så lenge, men sånn er det nå bare. Derfor påpekningen av og fryden ved at det faktisk romsterer i dynene.

  • Det er nok dessverre fortsatt slik, – at * De som styrer det økonomiske systemet, med renteslaveriet, styrer politikken, lokalt og globalt.*

   https://www.youtube.com/watch?v=x-ibcORs4I4

   Men la oss håpe at dette er et opprør, og at det nettopp har startet. Kampen trenger ikke soldater. Kun at vi ser at det er forskjell på penger og varer. At penger kun er tall. Og renter er tall av tall. Og at det fortsatt er slik at det er hoder og hender som skaper velstanden.

 8. Det er å håpe at brittene er så konservative at de beholder pundet som fysisk valuta. Dette vil gjøre det vanskeligere for den europeiske sentralbanken å fase ut kontanter, for slik å innføre negative renter på sparekontoer.

  Kunne det være en idè at Storbritannia, Norge og Island innfører en havunion? Som en motvekt til EU? Eller bør vi bannlyse alt av unioner for all framtid? Det havarerte EU-prosjektet taler kanskje for det siste?

 9. Flertallet av det britiske folk sa «NEI» til fortsatt medlemskap, men selvsagt skal de super intelektuelle og de som mener de har forpaktet alt av vett og kunnskap her som i andre sammenhenger fremstille folk som er imot EU eller Nato, eller mot en hinsides flyktninge og innvandrerpolitikk som dumme og uten skolegang, rasister og nazister. Nei, dette handler om helt andre ting, om at EU er blitt ett udemokratisk og byråkratisk maktorgan som overstyrer de enkelte lands nasjonalforsamlinger og folks rett til å delta i demokratisike prosesser, enten det dreier seg om økonomi, innvandring, skatter, eller andre saker som er viktige for ett lands fremtid. EUs maktpolitikere i Brussel lever i sin egen fantasi verden full av penger, omgitt av sikkerhetsvakter, flotte biler, hus og selskapelige aktiviteter. EU er ikke en institusjon som bryr seg om folk, men om hva som er best for dem, og «poltikerne» i Brussel om aldri har hatt bakkekontakt velger det enkleste og tryggeste for dem, de ønsker simpelthen » hele Afrika» og alle islamister velkommen inn i Europa, de som protesterer er sendt til evig fortapelse i deres EU djevelske rike. EU ble i realiteten skapt av Frankrike, en stormakt i Europa dengang som ikke hadde suksess i Nord Afrika med sin okkupasjon, da ville de underlegge seg hele Europa, men verden har ikke stått stille, folket av det 21. åhundre vil ha frihet og ikke minst beskytte sin eiendom, sin jobb og sine barn, ytringsfriheten, da er EU faktisk deres fiende! Sjølråderett!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.