G7 later som om de er noe

18

De såkalte G7-landa har satt hverandre stevne i Japan, og framstår som om de skulle være verdens ledere. De uttaler seg om hvordan de vil styrke verdensøkonomien, om at de tar avstand fra Kinas politikk i Sør- og Øst-Kinahavet og ikke minst om demokrati og menneskerettigheter. (Se agendaen her.)

En gang i tida var G7 de sju største økonomiene i verden, men det begynner å bli lenge siden. Dette er en klubb av have-beens som later som oim de fortsatt er unge og spreke.

Vi snakker altså om USA, Japan, Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Italia og Canada. Dette er ikke verdens sju største økonomier. Ifølge IMF snakker vi om økonomi nr. 2, nr. 4, nr. 5, nr. 9, nr. 12 og nr.15, men det er kanskje ikke et så flashy navn?

Denne gjengen av falne storheter fant det på sin plass å lekse opp for Kina, og true Russland, men både de og ikke minst Kinas ledere vet at G7 minus USA har et mindre bruttonasjonalprodukt tilsammen enn Kina har alene! Det er ingen måte disse landa kan får til noen global vekst på uten å samarbeide med Kina.

BRICS-landa har nå et samlet BNP praktisk talt på linje med G7. Men G7 later som om BRICS ikke eksisterer. Ser man på medlemmene ut over USA, så er samtlige i store problemer. Japan fortsetter å stagnere, Tysklands økonomi sliter, ikke minst på grunn av sanksjonene mot Russland, som USA har påtvunget dem. Storbritannia har en slags vekst, men den kommer bare de rikeste til gode. Frankrike har rekordhøy arbeidsløshet, stagnerende industri og et land i opprør. Italia, stakkars Italia, la oss snakke om noe annet. Og Canada har blitt tungt rammet av fallet i oljeprisen.

g7 brics kina

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


18 KOMMENTARER

  • Det kan hende dem har sleng med noe fra det gamle testametet ;-). De folka der tilber gammel-Erik, og han trenger ingen Koran.

 1. Tittelen var veldig treffende.

  Ikke glem at USAs BNP er nært knyttet til FIRE sektoren, og ikke speiler reell produksjonesevne.

  Nothing but a B-movie, som Gil Scott-Herron sang.

 2. Et velment råd, Pål: Avstå fra barnslige overskrifter som oser av innbitt motvilje («G7 tror de er noe» ) dersom du ønsker å gi inntrykk av at du driver med noe annet enn billig retorikk. Men overskriften er ærlig i den forstand at den er betegnende for tonen i den etterfølgende teksten. Det skal du ha.

  • Etter å ha blitt kjent med metodene «G7″ , (tidligere G6 før Canada gikk på limpinnen) bruker for å opprettholde krigsindustrien, og hvordan de erobrer andre nasjoners naturressurser – er det neppe kritikkverdig at retorikken bærer preg av at noen har fått nok? Dette er en blogg hvor man fritt kan si sin hjertens mening – som du. Og krigene vi bivåner i dag er hesligheten fra et fallende imperium, og hvordan imperiet ble skapt. Har du tilstrekkelig kunnskap rundt dette til å kritisere artikkelforfatteren som har som visjon – å begrense imperialismens kyniske maktmisbruk og grådighet? G7 er blant kritikere blitt kalt en «uoffisiell verdensregjering». Russland ble kastet ut fra G8 etter annekteringen av Krim i 2014. EU har også en fast representant i møtene. EU og USA samlet BNP = økt gjeld og insolvens med lisens til å bedrive falskmynteri. Det du kaller barnslig er de faktiske forhold, og resten? Det jeg lese ut av dette er at det kan være en god idê å samarbeide med Russland for å minske skadene på de svakeste i samfunnet. Og du? Hva kan du bistå med i denne sammenheng foruten å fremstå som et fjols?

  • Synes den speilet på en folkelig måte hva g7 prøver å være. Trenger ikke en språkdrakt ingen skjønner noe av.

 3. Ser du ikke ironien i at Canada som har et BNO (PPP) som er på 8% av Kinas opptrer som om landet skulle være en stormakt? Er det noen andre i norske medier som har fortalt deg at G7 minus USA har mindre vekt i verdensøkomien tilsammen enn det Kina har? Overskriften har provosert deg. Fint.

 4. «G7 later som om de er noe»

  That’s telling them! – Og rent teknisk er tittel-beskrivelsen helt korrekt. Det er det «hybrid-krigen» i mediene mest demonstrerer.

  «Dette er en klubb av have-beens som later som oim de fortsatt er [rikest og sprekest]». – En selvhøytidelig gjeng av militærbudsjett-fantaster, som sirkelbedrar hverandre med å si til hverandre og seg selv hvor viktige de er.

  Og det offisielle Norge aner ikke alternativer til en slik tenking. – Alt de kan servere om verden utenfor USA-NATO er paranoid tenking om at «Putin er farlig».

  «Klasse, klasse-eliten – verden er så stor, så stor. Mye større enn dere tror! Klasse, klasse-eliten…»

 5. Jeg oppfatter G7 mer som en del av oppbygging av en struktur, som en av de integrerte delene i det økonomisk system med BIS og IMF, Verdensbanken og OECD. Disse som bygger og snekrer, og som er elementer i det systemet som jobber med å utvikle dominans gjennom konstruksjoner av internasjonal økonomisk styring, som om man ved å bruke en metafor fra bygningsbransjen, er som en bygningsdel i dette, utgjør noen av de bærende konstruksjonene i bygget.Jeg tror det nye overnasjonale systemet som bygges opp, er en ny type imperium, et økonomisk imperium,og derfor anderledes enn tidligere verdensriker i historien, og derfor er folk heller ikke så på alerten i forhold til denne formen for invasjon som foregår.Jeg tror Ikke bare det handler om sentralisering av eierskap i multinasjonale selskap og banker, men vel så mye om økonomisk maktstrukturer, og juridiske regler og standarder,som vi også kan se i juristenes forsøk på å harmonisere lovene landene imellom.Dessuten er en sjeldent nevnt organsisasjon som den Internasjonale Standard organsisasjonen med (ISO) og den passer jo som hånd i hanske inn i et handelsimperium som vil ha kontroll.

  Bankfolk og jurister har etter min mening en sentral rolle i det hele, og jeg så i dag i Dagsavisen på side 8, at de skriver i forbindelse med Siv Jensen og finanstilsynet, at «Regjeringen har funnet en juridisk konstruksjon for å komme rundt grunnloven»
  Dette gjør at jeg ser for meg at for eksempel EU har sine juridiske lagspillere som jobber med dette, og det er kanskje en av de mystiske veiene som George Soros snakket om at hans system virket gjennom, i den «objektive virkeligheten han hadde konstruert».
  Jeg husker at da jeg var på et foredrag en gang, så snakket vedkommende foredragsholder om hvordan de jobbet med «harmonisering» av lovene i de ulike landene, så jeg tror vi også bør ha et fokus på juridiske aktører når vi skal finne ut hvordan tingene har fremdrift , i tillegg til å følge pengene.Tenker på Allen Dulles og broren hans som drev et advokatfirma som bistod selskapene.Dette er sikkert noe som de fagfolkene som føler seg kallet det, til kan se nærmere på.For de store selskapene jobber nok tett med dette.

  Dagsavisa skriver videre, at det i Norges tilfelle, er snakk om å gi suverenitet til et organ som ikke har innflytelse, hvor EU dikterer vedtakene, og da ser jeg for meg at de kan ha skapt dette organet , nettopp med den hensikten å skulle ha en brobyggerfunksjon fra EU ut til EØS platformen der den motsatte siden av broen lander i denne ESA konstruksjonen,som vi er med i, og at de på den måten «harmoniserer seg innpå » oss for å gjøre terskelen så lav som mulig,i forhold til sin agenda om felles finanstilsyn i EU, for å bygge broen over gapet mellom suverenitet og det å prøve å lure oss til frivillig å underlegge oss en lite ufarlig organ i EU som bare fungerer som en front for den bakenforliggende byggeplassen.
  Vi må ikke la oss lure av hva EU har vært, og er, for de er i dag i en byggeprosess, og det som i dag er ord som noen godtroende oppfatter som demokrati, kan fort skifte innhold. Jeg tenker nå jeg ihvertfall, at EU vet at britene er på vei ut, og at det muligens er derfor er noe der som er relatert til at det haster så for oss, uten at jeg kan si hva det er.
  Siden vi gjennom EØS er med i ESA, EFTA s overvåkingsorgan, og at de nå prøver å legge finanstilsynet under dette overvåkingsorganet, skriver Dagsavisen om «å gi lillefingeren» til noen de er redd vil ha hele handa, på grunn av at om de først statuerer dette eksemplet 13 juni, kan det bli brukt som argument i senere liknende saker.

  Videre ser jeg for meg at G7 virker som en sentraliserende faktor i det finansielle systemet,som muliggjør en konsensus for en liten gruppe som spiller på lag i en større agenda, der de gjennom stat og markedsrelatere temaer fungerer som en markedsoverbygning gjennom valutasamarbeid,internasjonalt koordineringssystem,og dollarstabilisering, og utgjør en av flere deler av det større fragmenterte økonomiske systemet. Dette systemet vi ikke kjenner, og som bygges steg for steg i landene til en gradvis tilpasning til et verdenssystem. Nå ser vi organene som mere uavhengige deler, men som organer i en kropp fungerer sammen,selvom de er ulike, tror jeg at G7 i sitt vesen også har en integrert funksjon.

  De er, til tross for å representere en liten del av verdens befolkning, en faktor som har finansiert en stor del av IMF byråkratiet, og på den måten virker ved økonomisk-politisk koordinering i nettverket som konstruerer et styre av økonomisk kontroll på verdensbasis, og jobber tett med finanstjenester, og sentralbanker.

 6. Vi er helt ferdige om litt uansett da dagens monetære system som de fleste ikke vet så mye om pga at det er noe man ikke ens lær seg noe om når man leser økonomi på universitet er på vei og endres. Vi går mot en verden der man om litt ikke kan handle med fiat penger i dagens setting. Hva som kommer vet ikke jeg men det blir ikke noe hyggelig 🙂 Igjen snakke med kineser eller russer om hva de mener om det monetære systemet så innser man hvor vi er på vei…. DVS SWIFT er på vei og skiftes ut og det skjer veldig raskt….

  De-Dollarization: Who Stands in the Way of Beijing’s Own Crude Futures

  Read more: http://sputniknews.com/politics/20160527/1040382835/china-oil-futures-dollar-yuan.html#ixzz49zBtCcpv

  DVS

  https://youtu.be/l5y68ErffgM 😉

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.