Sahra Wagenknecht krever folkeavstemning om TTIP i Tyskland

0

Den parlamentariske lederen for Die Linke i den tyske forbundsdagen, Sahra Wagenknecht, krever at det må holdes folkeavstemning om den såkalte frihandelsavtalen TTIP i Tyskland. Hun sier at det ikke er holdbart at forbundsregjeringa tvinger igjennom dette mot flertallet av folkets ønsker. For i Tyskland er det ifølge de siste meningsmålingene bare 17% av velgerne som er tilhengere av TTIP.

Tallene fra denne weekenden er entydige: 90.000 mennesker demonstrerte mot TTIP. … Hannover er et budskap til Merkel og Gabriel og endelig å skrinlegge TTIP og CETA. Det er på høy tid med en folkeavstemning, slik det bllir forberedt i Nederland. Forbundsregjeringa må legge ut denne frihandelsavtalen til folkeavstemning og la follket avgjøre. Avtalen har graverende konsekvenser for vårt demokrati, for arbeidstakernes rettigheter, for forbrukerrettighetene og for naturvernet.

En meningsmåling som er gjennomført for Bertelsmann Stiftung og presentert under tittelen Attitudes to global trade and TTIP in Germany and the United States (pdf) viser at bare 17% av tyskerne støtter TTIP. I USA er det bare 15%.

I Østerrike krever Norbert Hofer fra det høyrepopulistiske partiet FPÖ det samme. TTIP må ut på folkeavstemning. Hofer vant overraskende første runde av presidentvalget i Østerrike da han fikk 36,7% av stemmene. Kandidatene fra sosialdemokratene og det tradisjonelle høyrepartiet fikk ikke en gang nok stemmer til å gå videre til andre valgomgang.

Samtidig kommer den velrenommerte London School of Economics med en knusende dom over TTIP. I en rapport med tittelen Costs and benefits of an EU-USA investment protection treaty (pdf)
skriver de blant annet (s. 45):

There is little reason to think that an EU-US investment chapter will provide the UK with significant economic benefits. …
There is little reason to think that an EU-US investment chapter will provide the UK with significant political benefits. …
There is some reason to exp ect an EU-US investment chapter will impose meaningful economic costs on the UK. …
There is some reason to expect an EU-US investment chapter to impose meaningful political costs on the UK
Er det det man kaller en knusende dom?.
Det var vel ikke akkurat dette David Cameron ønsket seg.
Forrige artikkelFlyktningpolitikken, imperialismen og arbeidslivet
Neste artikkelNynazist ny speaker i Ukrainas parlament
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).