Sahra Wagenknecht krever folkeavstemning om TTIP i Tyskland

0

Den parlamentariske lederen for Die Linke i den tyske forbundsdagen, Sahra Wagenknecht, krever at det må holdes folkeavstemning om den såkalte frihandelsavtalen TTIP i Tyskland. Hun sier at det ikke er holdbart at forbundsregjeringa tvinger igjennom dette mot flertallet av folkets ønsker. For i Tyskland er det ifølge de siste meningsmålingene bare 17% av velgerne som er tilhengere av TTIP.

Tallene fra denne weekenden er entydige: 90.000 mennesker demonstrerte mot TTIP. … Hannover er et budskap til Merkel og Gabriel og endelig å skrinlegge TTIP og CETA. Det er på høy tid med en folkeavstemning, slik det bllir forberedt i Nederland. Forbundsregjeringa må legge ut denne frihandelsavtalen til folkeavstemning og la follket avgjøre. Avtalen har graverende konsekvenser for vårt demokrati, for arbeidstakernes rettigheter, for forbrukerrettighetene og for naturvernet.

En meningsmåling som er gjennomført for Bertelsmann Stiftung og presentert under tittelen Attitudes to global trade and TTIP in Germany and the United States (pdf) viser at bare 17% av tyskerne støtter TTIP. I USA er det bare 15%.

I Østerrike krever Norbert Hofer fra det høyrepopulistiske partiet FPÖ det samme. TTIP må ut på folkeavstemning. Hofer vant overraskende første runde av presidentvalget i Østerrike da han fikk 36,7% av stemmene. Kandidatene fra sosialdemokratene og det tradisjonelle høyrepartiet fikk ikke en gang nok stemmer til å gå videre til andre valgomgang.

Samtidig kommer den velrenommerte London School of Economics med en knusende dom over TTIP. I en rapport med tittelen Costs and benefits of an EU-USA investment protection treaty (pdf)
skriver de blant annet (s. 45):

There is little reason to think that an EU-US investment chapter will provide the UK with significant economic benefits. …
There is little reason to think that an EU-US investment chapter will provide the UK with significant political benefits. …
There is some reason to exp ect an EU-US investment chapter will impose meaningful economic costs on the UK. …
There is some reason to expect an EU-US investment chapter to impose meaningful political costs on the UK
Er det det man kaller en knusende dom?.
Det var vel ikke akkurat dette David Cameron ønsket seg.
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.