Nynazist ny speaker i Ukrainas parlament

0

Da Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk fikk sparken og ble erstattet med speakeren i parlamentet, Volodymir Grojsman, ble Andrij Parubij valgt til ny speaker. Parubij er en kjent nynazist og en av lederne av den nazistiske fløyen i Ukraina.

Andrij Parubij grunnla i 1991 Social National Party i Ukraina sammen med en annen nynazist, kupplederen Oleh Tiahnybok, leder for partiet Svoboda. Partinavnet ble med vilje valgt for å likne på partinavnet til Adolf Hitlers nasjonalsosialistiske parti. (Dette er en tolkning som også deles av tyske Der Spiegel.)

Fra 1998 til 2004 ledet Parubij Ukrainske patrioter, en paramilitær organisasjon under Social National Party. Denne organisasjonen er åpent nynazistisk og rasistisk og retter seg mot bruk av vold som politisk virkemiddel.

Som leder av det nasjonale sikkerhetsrådet var det han som hadde det direkte ansvaret for den såkalte «anti-terror-kampanjen» i Øst-Ukraina. Han er en overbevist tilhenger av fascisten Stepan Bandera. (Se Channel4s gjennomgang av fascistenes rolle i Ukraina i 2014. Les også min artikkel Fascistene i det ukrainske parlamentet.)

 

 

 

 

Forrige artikkelSahra Wagenknecht krever folkeavstemning om TTIP i Tyskland
Neste artikkelLinjegods 1976: En streik som viste vei
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).