Monarkiets skjulte økonomi

6

Det norske monarkiet koster mye mer enn tidligere kjent, skriver Dagbladet.

Dagbladets undersøkelser viser at store hemmeligholdte utgifter bringer den årlige prislappen opp på minst 460 millioner kroner.
Dagbladet kan avdekke at utgiftene til kongehuset har skutt kraftig i været de siste årene.
•  De samlede utgiftene til monarkiet har vokst minst 37 prosent på seks år, fra 336 millioner kroner i 2010 til minst 460 millioner kroner i 2016.
• Lønnsutgiftene til hoffet er mer enn doblet siden 2002. Da brukte hoffet 52 millioner kroner til å lønne faste og midlertidig ansatte. I 2014 var tallet økt til 119 millioner. Antallet fast ansatte økte i samme periode fra 136 til 153, ifølge hoffets årsberetninger.
• Siden 2002, da kronprins Haakon avsluttet studiene, har staten over tredoblet overføringen til kronprinsparets stab, som i 2016 mottar 18,8 millioner kroner.
• I samme periode er kronprinsparets skattefrie apanasje doblet til 9,3 millioner kroner i 2016.

Dette er fortjenstfullt av Dagbladet. Normen i Norge er at mediene lister seg utenom alt som har med kongehuset og økonomi å gjøre. Det vakte riktignok litt furore da det ble kjent at kronprinsparet hadde fått gratis ferie på luksusyachten «Mia-Elise» av en ukjent milliardær. Men slottet slapp unna med å si: – Vi kommenterer ikke privat program. 

Det norske kartellpartiet har slått ring om kongehuset og vil ikke ha noen diskusjon om hva det foretar seg. Men kronprinsen dro i begravelsen til kong Abdullah i Saudi Arabia. Han er en del av et globalt millliardærnettverk, og han bidrar til markedsføringa av de største helse- og asylmilliardærene i Norge.

Og hvor har kongen og kronprinsen plassert pengene sine, og hva er den faktiske formuen deres?

Kongehuset er en fullstendig anakronisme i et demokrati. Arvelig statsoverhode burde høre fortida til. Og når nå kongehusets økonomi er brakt på banen, burde mediene gjøre en full granskning av kongehusets reelle økonomi og skjulte nettverk.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. Det foregår jo nå en opprydding innen idretten, delvis initiert internt (Koteng), oppfulgt av pressen (VG) og nå altså med kulturministeren på banen. Idrettspampene forsøker å smile og innser vel uansett at organisajoner som lever av offentlige kanaliserte midler (tippemidler) ikkje kan nekte offentligheten innsyn i forvalting og forbruk. Og det samme må vel gjelde fro kongehuset?

 2. Bra jobbet av Dagbladet. Men at «[n]ormen i Norge er at mediene lister seg utenom alt som har med kongehuset og økonomi å gjøre» har vært tilfelle for Dagbladet stemmer ikke. Avisen er mot monarki.

  De ser godt «monarkiets prinsipielle hovedproblem: Arvelig makt og privilegier.»

  Jf. http://www.dagbladet.no/2015/10/12/kultur/meninger/kommentar/monarkiet/knut_olav_amas/41459318/ – riktig fornøyelig og saklig kongehus-kommentar av tidligere sjefred. John Olav Egeland.

  Æres de som æres bør.

  «Det vakte riktignok litt furore da det ble kjent at kronprinsparet hadde fått gratis ferie på luksusyachten «Mia-Elise» av en ukjent milliardær. Men slottet slapp unna med å si: – Vi kommenterer ikke privat program.» – Og det var nok det som gjorde Dagbladet litt sunt furtne, så dette oppslaget kom nå. Helt på sin plass.

  «Symbolverdien» av kongehuset, som monarkistene snakker vakkert om nærmest med henvisning til Asbjørnsen & Moes Folkeeventyr (og trolig har oppkalt «Folkekongen» etter…), er mer reelt at slottet faktisk symboliserer arvelige privilegiers undertrykkende makttradisjoner.

  Påsken er over, men kanskje kongefamilien for å bli bedre symbol på demokrati skulle spikres opp på slottsveggen og henge der «symbolsk» og blø ihjel, slik makten engang gjorde med en kjent opprører og fortsatt får folk til å feire årlig?

  (Neida, PST, ikke ment som forslag – bare sammenligning mellom symbolmakt og symbolmakt.;-)

    • Forfatteren lever i gapahuk på ukjent adresse et sted i Ny-Guineas jungel, der han nyter slangegift til frokost og pleier en særdeles lukurativ portefølje pr. satelitt og noe telepati, muligens rørpost, men det tror jeg kanskje bare er noe han har drømt, samt leverer jevnlige noveller til The Shakespeare Society og et blad for fluefiskere.

     Jeg skal overbringe den hyggelige beskjeden dersom han ringer igjen!

     Jeg tror kanskje ikke han stoler helt på Paus lenger, men dersom Tom Waits kunne pugget litt norsk, tror jeg vår korrespondent ville bifalt. Royal Albert Hall er selvfølgelig alltid bra. Bra nok, i hvert fall. Makan.

 3. Det er på tide at monarkiet blir avviklet her i dette landet..støtter meg 100% bak SV sitt forslag,men dessverre er det ikke flertall for det..

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.