EU-parlamentets sjef: – Tillitskrise kan føre til oppløsning

2

Mange mennesker har mistet tilliten til «hele institusjoner», både nasjonale og innad i EU sier lederen for EU-parlamentet. Han roper varsku om en mulig «kollaps av EU» på grunn av undervurdering av de euroskeptiske bevegelsene i en rekke EU-land.

«EU har glidd utfor en stund nå. Mange menneskers tillit til både nasjonale og EU-institusjoner er borte», sa Schultz i et intervju med den tyske avisa Frankfurter Algemeine Zeitung. «Praktisk talt ingen regjeringer kjemper for hjertesakene til befolkningen», sa Schultz og la skylden på stats- og administrative ledere (topp-byråkrater) for tillits-svikten.

«Det er virkelig fare for at EU imploderer», la Schulz til. «Hvis britene forlater EU vil det komme krav om folkeavstemninger fra andre land».

De siste meningsmålingene fra Storbritannia viser nå flertall for å forlate EU. Der skal avstemningen avholdes den 23. juni og alle britiske borgere som har bodd i landet i løpet av de siste 15 årene har stemmerett.

Slik situasjonen er nå trodde Schulz at det ikke var mulig for høyre- og venstre-populister å vinne makten i noen EU-land. Mens euroskeptikeren fortsatt er en minoritet er «den tause majoritet fortsatt av den oppfatning at alt til sist vil gå seg til», hadde han lagt merke til. Men resultatet av den nederlandske folkeavstemningen vedrørende avtalen med Ukraina, viste at en ikke kunne stole på dette.

Etter at 61% av velgerne i Nederland stemte nei til assosieringsavtale med Ukraina nylig argumenterte Luxemburgs utenriksminister med at en slik folkeavstemning ikke kunne brukes som middel til parlamentarisk demokrati, tvert imot var det en «smekk» mot Europas enhet. Schultz har på sin side argumentert for institusjonelle reformer for å effektivisere EU: «EU er skapt som redskap for problemløsning, men slik mange nå oppfatter der er det snarere en del av problemet enn løsningen».

Og problemene tar ikke slutt med dette. En nylig meningsmåling i Tyskland viste at et flertall i landet mener at EU-Tyrkia- avtalen var en dårlig ide og de tror heller ikke at den vil fungere.


Gjengitt etter Derimot.no

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

  1. I debatten føre et eventuelt Norsk EU medlemskap så påpekte mange at makten kommer før langt fra folket i sirkuset EU. Sant og klokt nok er Norge utenfor men vi har gått inn i diverse dumme avtaler som reduserer nasjonalstaten. Resultat i EU er en korrupsjon som nu delvis resulterer i en økonomisk nedtur av gigantformat. EU fungerte så lenge boligpriser økte (=heroin) og det var lav arbeidsledighet og mennesker stolte på «sponsret» media. Nu begynner mennesker å våkne til en ny hard virkelighet der man så sakte innser at man har blitt lurt. Sverige øker i dag eksempelvis pengermengde (QE) før å betale fiskale utgifter. Det er en god vei mot hyperinflasjon. Banker i Europa betaler låntakere før å låne penger sies det(den er spesiell:). Det finnes nå en seriøs diskusjon om å begynne og dele ut penger dirkete til befolkinger før å stimulere til konsum:). Hva Kina driver med vil jeg ikke ta opp her:)

    Se med humor https://youtu.be/UKU1RVwzqkA men det skal ikke vare Ben uten Siv om litt;)

  2. Få bort overformynderiet. Det er på tide at de europeiske landene får bestemme over egen skjebne igjen. Jeg foreslår det heller lages en ny organisasjon for europeisk samarbeid med basis i mer eller mindre løse handelsavtaler. Unionen må legges ned!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.