Angela Merkels Böhmermann-skandale

0

Den tyske journalisten og satirikeren Jan Böhmermann ble umiddelbart berømt da han publiserte et satirisk dikt rettet mot Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan. Tyrkiske myndigheter krevde at Böhmermann måtte bli straffeforfulgt i Tyskland for å ha fornærmet deres statssjef. Aftenposten oppsummerte innholdet i satirediktet slik:

Under opplesning av diktet omtaler Böhmermann Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan som «superdum», «feig» og en mann som «sparker kurdere og slår kristne mens han ser på barneporno». Han sammenligner også presidentens kjønnsorgan med en illeluktende tyrkisk rullekebab.

Skandalen begynte da Angela Merkel sa at hun åpnet for at Böhmermann kunne bli straffeforfulgt i Tyskland for «majestetsfornærmelse» mot Erdoğan. Merkels koalisjonspartner SPD tok avstand fra uttalelsen, og saka er blitt stor i tysk presse.

TV-kanalen ZDF der Böhmermann jobber som programleder stiller seg solidarisk med sin mann og sier at de vil betale eventuelle saksomkostninger for ham.

To av tre tyskere, eller 66%, mener ifølge en meningsmåling at Merkels avgjørelse var feilaktig. Bare 22% mente at avgjørelsen var riktig.

Som ventet hyller tyrkiske myndigheter den tyske forbundskanslerens avgjørelse. I Tyskland er det en utbredt oppfatning at Merkels avgjørelse er en skandale. Sahra Wagenknecht (Die Linke) sier i en uttalelse at:

Det er utålelig at forbundsregjeringen stadig lar seg presse av Ankara. For ikke å sette den tvilsomme EU-Tyrkia avtalen om flyktninger i fare, har Merkel tilsynelatende ønsket å imøtekomme den tyrkiske presidentens hevnønsker ved å ofre en kritisk artist. Erdoğan straffeforfølger mer enn 1800 borgere av sitt eget landet for å fornærme statsoverhodet. Hvis man gir etter slik Merkel gjør i tilfellet Böhmermann, kan den tyrkiske presidenten også etter eget forgodtbefinnende slå til i Tyskland.

Hun er ikke alene. Fra samtlige tyske partier kommer det protester. Forbundskansleren er isolert i denne saka og hun har blamert seg kraftig. Dette kommer på toppen av den skandaløse flyktningeavtalen som hun og Tyrkia presset på EU.

19. april ble den tyske ARD-korrespondenten Volker Schwenck stanset og arrestert på flyplassen i Istanbul. Dette skjerper denne konflikten ytterligere, og gjør den desto mer pinlig og skandaløs for Merkel. Hun kan heller ikke lenger lene seg på en støtte i den tyske befolkninga. 52% av tyskerne mener nå at regjeringa er uskikket til å løse flyktningekrisa. Dette føyer seg til at 56% av tyskerne er imot flyktningeavtalen med Tyrkia og 68% er imot å få Tyrkia som EU-medlem.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.