Angela Merkels Böhmermann-skandale

7

Den tyske journalisten og satirikeren Jan Böhmermann ble umiddelbart berømt da han publiserte et satirisk dikt rettet mot Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan. Tyrkiske myndigheter krevde at Böhmermann måtte bli straffeforfulgt i Tyskland for å ha fornærmet deres statssjef. Aftenposten oppsummerte innholdet i satirediktet slik:

Under opplesning av diktet omtaler Böhmermann Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan som «superdum», «feig» og en mann som «sparker kurdere og slår kristne mens han ser på barneporno». Han sammenligner også presidentens kjønnsorgan med en illeluktende tyrkisk rullekebab.

Skandalen begynte da Angela Merkel sa at hun åpnet for at Böhmermann kunne bli straffeforfulgt i Tyskland for «majestetsfornærmelse» mot Erdoğan. Merkels koalisjonspartner SPD tok avstand fra uttalelsen, og saka er blitt stor i tysk presse.

TV-kanalen ZDF der Böhmermann jobber som programleder stiller seg solidarisk med sin mann og sier at de vil betale eventuelle saksomkostninger for ham.

To av tre tyskere, eller 66%, mener ifølge en meningsmåling at Merkels avgjørelse var feilaktig. Bare 22% mente at avgjørelsen var riktig.

Som ventet hyller tyrkiske myndigheter den tyske forbundskanslerens avgjørelse. I Tyskland er det en utbredt oppfatning at Merkels avgjørelse er en skandale. Sahra Wagenknecht (Die Linke) sier i en uttalelse at:

Det er utålelig at forbundsregjeringen stadig lar seg presse av Ankara. For ikke å sette den tvilsomme EU-Tyrkia avtalen om flyktninger i fare, har Merkel tilsynelatende ønsket å imøtekomme den tyrkiske presidentens hevnønsker ved å ofre en kritisk artist. Erdoğan straffeforfølger mer enn 1800 borgere av sitt eget landet for å fornærme statsoverhodet. Hvis man gir etter slik Merkel gjør i tilfellet Böhmermann, kan den tyrkiske presidenten også etter eget forgodtbefinnende slå til i Tyskland.

Hun er ikke alene. Fra samtlige tyske partier kommer det protester. Forbundskansleren er isolert i denne saka og hun har blamert seg kraftig. Dette kommer på toppen av den skandaløse flyktningeavtalen som hun og Tyrkia presset på EU.

19. april ble den tyske ARD-korrespondenten Volker Schwenck stanset og arrestert på flyplassen i Istanbul. Dette skjerper denne konflikten ytterligere, og gjør den desto mer pinlig og skandaløs for Merkel. Hun kan heller ikke lenger lene seg på en støtte i den tyske befolkninga. 52% av tyskerne mener nå at regjeringa er uskikket til å løse flyktningekrisa. Dette føyer seg til at 56% av tyskerne er imot flyktningeavtalen med Tyrkia og 68% er imot å få Tyrkia som EU-medlem.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. «TV-kanalen ZDF der Böhmermann jobber som programleder stiller seg solidarisk med sin mann og sier at de vil betale eventuelle saksomkostninger for ham.»

  Jeg tror jeg kom til å poste en krenkelse mot vår kongefamilie i dikts form her for noen uker siden. Går ut fra at Steigan dekker saksomkostningene.

   • Ja. Det har jo siden, i en kort, temporær tilstand av klarhet, dannet seg et bestemt inntrykk av at tekstforfatteren, vår bortgjemte medarbeider og lett tourettes’ke fetter i Ny Guineas jungel, og jeg nevner gjerne navn; Brage Tartaros F. (som helst vil være anonym), sannsynligvis her har narret undertegnede opp i stry. Det er muligens ikke aller første gangen heller.

    Men han påsto at denne rap’en kom til ham i en visjon og som sk. automatisk skrift etter frokost en dag, og derfor måtte være både viktig og riktig, og at det var av største betydning å få gjort den kjent for altfolket umgehend augenblicklich. Og som det uhelbredelige følelsesmenneske jeg er, klarte jeg jo som vanlig ikke å si nei. Og vi skjønner jo hvem som kommer til å få skylda og spanskrøret når loven skal håndheves.

    Nå har jeg så langt ikke sett snurten av PST i sakens anledning, men det er selvfølgelig bare et sjofelt utpsykingsforsøk (har de egentlig lov til å holde på sånn med folk?) for å trekke ut pinslene. Alle vet at det er best å få ubehagelige ting unnagjort først som sist. Men neeeii, da. Men det er greit, hvis de skal late som om de ikke har lest det eller ikke bryr seg, er det mulig vi må gjøre noen markedsføringsmessige fremstøt for å spre møkka mer effektivt, for nå orker jeg ikke dette presset stort lenger. Og detta samfunnet kaller’em åpent, tolerant og demokratisk og med stor ytringsfrihet. Hadde det ikke vært for at Steigan dekker omkostningene kunne det jo fort blitt veldig dyrt også. Makan.

 2. Merkels humanisme begynner å koste mye. Tyske kurdere er sikkert fra seg av glede over at Merkel nå gjør knefall for Erdogan.

 3. I januar 2014 erklærte man i Bundestag at Tyskland skulle starte Weltpolitik. Helt siden Tyskland ble samlet til ett rike,har Tyrkia vært deres favoritt-partner. Prominente tyske generaler bygget opp det militære OttomanTyrkia som i 1914-18 ble alliert med Tyskland i første verdenskrig. Under andre verdenskrig strømmet turko-muslimer på et antall rundt 150 000 til nazi Wehrmacht. Etter krigen var Ostministeriets Gerhard von Mende pålagt å gjenoppbygge de tysk-tyrkiske relasjonene.
  I sin geopolitiske tenkning om tysk Weltpolitik nå er det nok for lengst gjort vedtak om en strategisk allianse mellom neo-ottoman Tyrkia og Tyskland.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.