USA vil plassere Patriot-missiler i Sverige

0

Sjefen for USAs tropper i Europa, Ben Hodges, vil øve på å plassere Patriot-missiler i Sverige. Dette sier han i et intervju med TV4 i forkant av den store øvelsen Cold Response der de nordiske landa øver militært med amerikanske tropper.

Avisa Proletären skriver:

Enligt TV4 väntas svenska militären öva allt mer med den US-amerikanska de kommande åren och på frågan om en övning med Patriot-missilsystemet vore för att ”visa styrka” mot Ryssland, svarar Ben Hodges ”självklart”. Patriot-missilsystemet är ett luftvärnsförsvar som dock även använts vid USA:s anfall på Irak och i Saudiarabiens anfall på Jemen.

Med värdlandsavtalet, som ska godkännas i slutet av maj, blir det möjligt för USA att placera inte bara missilsystem utan också trupper och rent av kärnvapen i Sverige. Regeringen måste formellt sett godkänna en sådan placering men det hittills så intima samarbetet med Nato talar knappast för att Sverige skulle tveka inför att upplåta territorium åt utländska trupper – eller missiler.

Avisa argumenterer mot den såkalte värdlandsavtalet, eller Host Nation Support som den heter på NATO-språk.

Det er motstand mot NATO-medlemskap i både Finland og Sverige. Dette løser den politiske eliten gjennom å presse fram en slik vertslandsavtale, som de facto vil inkludere begge landa i NATO, uten formelt medlemskap. Host Nation Support er en integrert del av USAs militære strategi. USAs forsvarsdepartement skriver på sine nettsider at «Host nation support for U.S. forces based in Europe in itself remains an important aspect of responsibility sharing.»

Patriot-missiler utplassert i Norden vil bety en opptrapping av krigstrusselen mot Russland, og det vil bety nye vekstmuligheter for produsenten Raytheon, som allerede ha sett en vekst i aksjekursen på 320% siden 2011.

De eneste som virkelig tjener på den nye krigshetsen i Europa er det general Eisenhower kalte det militær-industrielle kompleks. Men de tjener til gjengjeld grovt.

 

 

 

Forrige artikkelHemlig SÄPO-agent bestämmer Sveriges och Amnestys inställning i Assange-fallet
Neste artikkelUtro kvinder skal stenes til døde: – Hvordan holder vi ellers familien samlet?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).