Planene om å dele opp Syria

0

Det har lenge versert diverse planer, og ikke minst rykter om planer, om en nyoppdeling av Midtøsten. Nå som den syriske armeen med støtte fra Russland har slått ned betydelige deler av de jihadistiske terrorgruppene kommer disse planene ut i offentligheten. Både Foreign Policy og Aftenposten har nylig tatt til orde for en oppdeling av Syria.

Krigen brukes som argument for deling

Krigen i Syria har vært planlagt lenge før det såkalte opprøret i 2011 som straks ble til en krig via stedfortredere for Vesten, Tyrkia og oljediktaturene. Krigen handler om olje og gass og den handler om kontroll. Irak og Syria var to viktige sekulære stater som begge utgjorde hindringer for imperialistisk ekspansjon og nyoppdeling. Både for USA og Israel har det vært et strategisk mål å ødelegge disse statene. Irak ble ødelagt gjennom nittitallet og ikke minst etter invasjonen i 2003. Og Syria er blitt grundig ødelagt nå. Den kortvarige, men effektive russiske intervensjonen har inntil videre satt en stopper for en umiddelbar ødeleggelse også av den syriske staten. Men de gjenværende jihadistenklavene i landet og Tyrkias infiltrasjon i nord gjør at plan B kommer opp på bordet: En oppdeling av Syria i det som må kalles bantustans, altså ubetydelige og lett manipulerbare enheter.

I en stort oppslått artikkel i Aftenposten skriver Helene Skjeggestad:

Det er unødvendig å si at en løsning for Syria burde ha vært på plass for lenge siden. I kulissene diskuteres det langsiktige løsninger. Planer basert på tidligere erfaringer og som kan snu opp ned på dagens Midtøsten.

Plan nummer fire består i en fullstendig oppsplitting av Syria i små enheter:

oppdeling syria

Som det går fram av underteksten, så er ikke dette noe Skjeggestad har funnet på sjøl.

«Plan B» betyr deling av Syria

I en artikkel i Foreign Policy bare et par dager etter skriver James Stavridis en tidligere firestjerners admiral i U.S. Navy øverstkommanderende for NATO en artikkel under tittelen It’s Time to Seriously Consider Partitioning Syria:

Syria’s borders, of course, were famously drawn in the early part of the last century, as the “sick man of Europe” — the Ottoman Empire — collapsed after World War I. Syria is not a long-standing civilization like Persia (today’s Iran), Turkey, or Greece. Part of the reasons it has descended into chaos (along with the brutal actions of the Assad regime, water scarcity problems, and the general upheaval of the Arab Spring) is that it is already divided along religious and ethnic lines.

Some observers have taken an initial look at a partition, which would probably include an Alawite region around Damascus, running to the sea, ruled by the Assad regime or its follow-on leaders. It would also have a central portion that hopefully over time would be run by a moderate Sunni regime, obviously after subduing the Islamic State and various al Qaeda factions. Finally, and most controversially, it might include a Kurdish enclave in the east. Obviously, the approach for a partition could range from a full break-up of the country (much as Yugoslavia broke up after the death of Marshal Josip Tito); to a very federated system like Bosnia after the Dayton Accords; to a weak but somewhat federated model like Iraq.

Og disse «noen» som har sett på en deling av Syria er blant annet USAs regjering, slik John Kerry ga uttrykk for i sin «Plan B».

Og ikke helt overraskende støttes en delingsplan av Israels forsvarsminister Moshe Yaalon.

Yaalon predicted that Syria will turn into «enclaves» under the de-facto control of religious and ethnic sects, including President Bashar al-Assad’s Alawite sect, the Druze religious minority and the Kurdish ethnic group.

Dette er jo ikke noe annet enn Israels våte drøm, nemlig å redusere sine rivaler i nabolanda til amå enklaver som kjemper mot hverandre.

Nikolai Bokin skrev i nettavisa til Strategic Culture Foundation i november 2015 at USA nettopp jobber med en plan for deling av Syria, og det kartet han la fram var ikke mye forskjellig fra det Aftenposten har presentert.

deling syria

Så dermed var ånden ute av flaska. Plan A var å ta full kontroll over Syria, gjerne under et ekstremt islamistisk styre. Det mislyktes. Plan B er å dele opp Syria i så små deler at de ikke representerer noen motstand.

Forrige artikkelOgså Fredrik Reinfeldt får betaling for sine tjenester for oligarkene
Neste artikkelNorge og Syria – et narrespill i flere akter
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).