BlackRock vil ta kontrollen over Hillary Clintons finansdepartement

0

Finanseliten i USA ønsker seg Hillary Clinton som ny president i USA. Det er derfor bankene og finansinstitusjonene har sluset millionere av dollar inn i hennes valgkamp, og det er derfor de har betalt henne nærmere 25 millioner kroner for tolv foredrag. Men Wall Street gjør ikke dette uten å få noe igjen. Verdens største kapitalforvalter, BlackRock, står klar til å ta full kontroll over finansdepartementet i en eventuell Clinton-regjering.

 

blackrock 3

Verdens største kapitalforvalter

Mine faste lesere vil kjenne til at jeg har gravd en del i makta til BlackRock og deres toppsjef, Larry Fink. Selskapet er en fondforvalter. Det vil si at det forvalter andres kapital. Men det betyr også at det kontrollerer de aksjene de kjøper. På denne måten kontrollerer selskapet direkte mer enn 4500 milliarder dollar, eller mer enn Tysklands BNP, og indirekte mer enn 15.000 milliarder dollar. Bare Kinas og USAs BNP er større. (Les: Makt: Between a BlackRock and a hard place og Hvem er Larry Fink og hva er BlackRock?)

Vil ta kontrollen over finansdepartementet

Nettmagasinet The Intercept skriver at Larry Fink allerede har samlet en veritabel skyggeregjering av tidligere ansatte i finansdepartementet i selskapet sitt. Han har lenge ønsket å bli finansminister, og han ser en seier for Hillary Clinton som nøkkelen til å få ønsket oppfylt.

Nå har Fink gjort klar den staben han vil ta med seg inn i finansdepartementet hvis han blir oppnevnt av Clinton, skriver The Intercept.

  • Christopher Meade, former general counsel at the Treasury Department, who now serves in a similar capacity at BlackRock. Meade spent 2010 to 2015 at Treasury, with the last three years as general counsel.
  • Katheryn Rosen, a managing director at BlackRock, who cut her teeth in government as a senior policy adviser to Barney Frank on the House Financial Services Committee, helping to write Dodd-Frank. Frank is an adviser to the Clinton campaign. Rosen went from Frank’s office to a deputy assistant secretary position at Treasury in February 2011, working to build the Financial Stability Oversight Council, the Treasury-led super-regulator monitoring systemic risk. Prior to government work, Rosen spent 14 years as a managing director with JPMorgan Chase.
  • Kendrick Wilson, a vice chairman at BlackRock since 2010 who has ties to Goldman Sachs, Lazard, and the Treasury Department. He advised Treasury while it managed the financial crisis and its fallout in 2008 and 2009, before coming to BlackRock. At Treasury, Wilson brought his experience advising financial institutions to carry out hastily arranged crisis-era deals, like the merger of Bank of America and failed subprime lender Countrywide.
  • Michael Pyle, who was a senior adviser to Lael Brainard when she served as undersecretary to the Treasury for international affairs; he also worked at the White House for the National Economic Council and the Office of Management and Budget. He worked as a director at BlackRock until at least October 2015, though he apparently is now an economic policy adviser to the Clinton campaign.

I tillegg har Fink ansatt Cheryl Mills, som antakelig er Hillary Clintons mest fortrolige rådgiver. Mills var stabssjef i State Department da Clinton var utenriksminister. Hun sitter i styret for Clinton Foundation.  Da Hillary Clinton nylig ble grillet for sine eposter, var Mills en av dem som vitnet for henne. Og Fink har tatt Mills inn som styremedlem og direktør i BlackRock.

Larry Fink har allerede en sterk maktposisjon overfor Det hvite hus. Da finanskrisa herjet i USA i 2008 var det han som ble brukt av finansdepartementet og The Fed for å ta seg av oppkjøp og restrukturering av Bear Stearns, American International Group (AIG), Citigroup, Fannie Mae and Freddie Mac.

Fra 2009 til 2013 hadde Gaithner minst 104 møter og telefonsamtaler med Larry Fink, ifølge den offisielle kalenderen til finansministeren.

Men nå aksler altså BlackRocks sjef seg til å ta direkte kontroll over finansdepartementet ved hjelp av folk som han har kjøpt og betalt, og som er lojale overfor ham. Det er ikke så underlig at gammelpresident Jimmy Carter har kalt USA «et korrupt oligarki».

Forrige artikkelEuropas krise og menn uten egenskaper
Neste artikkelRobert F. Kennedy Jr: – Syriakrigen handler om olje
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).