Tyrkia bomber syriske og kurdiske styrker i Syria

10

Tyrkias sultan Recep Erdoğan er tydeligvis ikke interessert i noen våpenhvile i Syria. Nyhetsmeldinger 13. februar 2016 er nokså samstemte om at Tyrkia har bombet syriske regjeringsstyrker nær Aleppo og Latakia. Tyrkia har også angrepet kurdiske YPG-styrker nær byen Azaz. Angrepene på de YPG er bekreftet av Tyrkias statsminister Ahmet Davutoğlu.

Her er den russiske nyhetskanalens RTs omtale av bombinga.

John Kirby har på vegne av US State Department krevd at Tyrkia skal innstille angrepene i Syria. Samtidig er det bekreftet at Saudi Arabia har sendt bombefly til flybaser i Tyrkia for å kunne «angripe IS/Da’esh derfra».

Tyrkia og Saudi Arabia har ifølge en del kilder også planer om å angripe Syria med bakkestyrker. Dette omtales både i tyrkiske og amerikanske medier.

Den syriske armeens framganger på slagmarka med russisk flystøtte, og ikke minst seirene rundt Aleppo, har tydeligvis gjort både Ankara og Riyadh nervøse for at deres jihadistvenner skal tape krigen. Og mye kan tyde på at USA ikke har full kontroll over sine nære allierte.

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev har advart mot at en slik opptrapping kan føre til en langt mer katastrofal krig. I et intervju med tyske Handelsblatt sa han at

USA og våre arabiske partnere må tenke seg nøye om – ønsker de permanent krig? Alle sider bør bli presset til å sette seg ned ved forhandlingsbordet i stedet for å utløse en ny verdenskrig.

Det russiske flyvåpenet i Syria med sine bombefly, sine jagerfly og sine S-400 rakettbatterier er mer enn fullt ut i stand til å utslette det Tyrkia og Saudi Arabia måtte ha å sende inn av våpen og tropper. Men hva vil skje dersom Russland kommer i direkte krig med NATO-landet Tyrkia i Syria? Spekulerer Ankara i at et slikt angrep vil tvinge Washington til å støtte Tyrkia?

Den amerikanske tenketanken Wilson Center mener at de syriske seirene ved Aleppo er sjakkmatt for Tyrkia og Foreign Policy skriver at landets utenrikspolitikk nå ligger i ruiner.

Det er kanskje nettopp derfor Erdoğan har beordret angrep inne i Syria. Han prøver kanskje desperat å tvinge USA til å redde det som måtte være igjen av tyrkisk Syria-politikk?

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


10 KOMMENTARER

 1. Dersom det er riktig at russerne har bombet sivile i Aleppo og at russiske bomber, som amerikanske, franske og norske selvsagt ikke er i stand til `kirurgisk` bombing, må vi ta avstand fra all bombing. Men hva gjør Jens Stoltenberg med sine supportere i den norske regjeringen? De sier ingenting om tyrkisk bombing, ingenting om fransk bombing og ingenting annet enn skryter av de norske bombe-gutta på trening i Libya. Denne blinde ensidigheten er i seg selv en fare for at Syria og Ukraina-konfliktene kan gå over til noe mye verre. På tide at folk i Norge etter hvert begynner å forstå galskapen. Vi kan ikke stikke hodet i sanden og tro at norske våpenfabrikker bare driver med business as usual.
  Per Lothar

  • «Vi kan ikke stikke hodet i sanden og tro at norske våpenfabrikker bare driver med business as usual.»

   Men det jo akkurat det de gjør … ! Det er krig, lysten på krig og frykten for krig de lever av. Det er det som er business as usual, også for norske produsenter av krigsmateriell. Hva skulle det ellers være?

   Og de har alltid strukket strikken vedr. alle regler for våpeneksport så langt de har kunnet, inntil de noen ganger har fått påpakk etter uønsket søkelys på sin hyklerske praksis.

   Déjà vu all over again: https://www.youtube.com/watch?v=ll3JzoQ_FKA

   • Herregud, enkelte klarer å bri sakene mot Norge hele tiden. Er vi opphav til,dette? Er det vårt barbari som utfolder seg. Legg skylden dercden hører hjemme. Stormakter på en side med blinde ideologier og sunniene i Saudi og Tyrkia.

    • Det vil være lurt å undersøke hva norsk e-tjeneste gjør. Leste nettopp bok om spionbasen Norge, skrevet av NRK-journalisten Bård Wormdal. Hva gjorde norske flygere i Libya og hvem er det i Norge som tjener på opprustning og salg av våpen? Trolig er det blinde nordmenn som gjør denne virksomheten mulig. Den undergraver demokratiet og menneskerettighetene. .

 2. «John Kirby har på vegne av US State Department krevd at Tyrkia skal innstille angrepene i Syria»

  Det är teater, allt Turkiet gör är i full överensstämmelse med överkommandot. Erdogan spelar «mad dog», som i fallet med nedskjutningen av Mig-29n.

  *Förhoppningsvis* är inte avsikten allvarligare än att sätta press på Moskva och förbättra förhandlingsläget en aning.

 3. Det er som forventet. Vi får se hvor lenge de rør. Plutselig har YPG buk raketter. Og syriske myndigheter S-400. Og åpen anmodning til sine allierte om å bistå med flystyrker for å sikre suverenitet. Da blir det rabalder.

  Også det iranske flyvåpenet er giftig i selskap med russisk utstyr.

 4. Leser med interesse det Steigan skriver. (Alt av det han skriver.) Jeg er på Lesvos nå og har mine tanker om hvordan flykningekrisen brukes som en brikke i et spill av Erdogan (og av andre, selvsagt) Som observatør ser jeg at Tyrkia styrer flyktningestrømmen akkurat som de vil. I noen dager har det vært flere statsbesøk på øya (tyrkiske embedsmenn møtte Hellas statsminister – Italienske politikere har vært her og Hellas mulige neste SM var her også). I forkant av besøkene ble båttrafikken strupet, og øya tømt for flyktninger i løpet av en liten uke. Dette forteller meg at Erdogan har full kontroll på flyktningestrømmen. Min egentlige bemerkning er at motivet for Natos tilstedeværelse her virker rimelig tynn, hvis man ikke velger å se det fra Erdogans side. Han trekker Nato styrker inn i området for å ha en backing når han gjør sine trekk inn i Syria og kanskje mot russerne. Han gjør det garantert ikke for å få «hjelp» til traffickingproblemet. Det har han som sagt full kontroll over. Og dette vet Nato. Hadde vært interessant å høre din mening om dette Steigan, du har helt sikkert gjort deg noen refleksjoner;)
  (Tar forbehold om at du har skrevet om dette et annet sted.)
  Mvh Knut Braa

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.