Tyrkia bomber syriske og kurdiske styrker i Syria

0

Tyrkias sultan Recep Erdoğan er tydeligvis ikke interessert i noen våpenhvile i Syria. Nyhetsmeldinger 13. februar 2016 er nokså samstemte om at Tyrkia har bombet syriske regjeringsstyrker nær Aleppo og Latakia. Tyrkia har også angrepet kurdiske YPG-styrker nær byen Azaz. Angrepene på de YPG er bekreftet av Tyrkias statsminister Ahmet Davutoğlu.

Her er den russiske nyhetskanalens RTs omtale av bombinga.

John Kirby har på vegne av US State Department krevd at Tyrkia skal innstille angrepene i Syria. Samtidig er det bekreftet at Saudi Arabia har sendt bombefly til flybaser i Tyrkia for å kunne «angripe IS/Da’esh derfra».

Tyrkia og Saudi Arabia har ifølge en del kilder også planer om å angripe Syria med bakkestyrker. Dette omtales både i tyrkiske og amerikanske medier.

Den syriske armeens framganger på slagmarka med russisk flystøtte, og ikke minst seirene rundt Aleppo, har tydeligvis gjort både Ankara og Riyadh nervøse for at deres jihadistvenner skal tape krigen. Og mye kan tyde på at USA ikke har full kontroll over sine nære allierte.

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev har advart mot at en slik opptrapping kan føre til en langt mer katastrofal krig. I et intervju med tyske Handelsblatt sa han at

USA og våre arabiske partnere må tenke seg nøye om – ønsker de permanent krig? Alle sider bør bli presset til å sette seg ned ved forhandlingsbordet i stedet for å utløse en ny verdenskrig.

Det russiske flyvåpenet i Syria med sine bombefly, sine jagerfly og sine S-400 rakettbatterier er mer enn fullt ut i stand til å utslette det Tyrkia og Saudi Arabia måtte ha å sende inn av våpen og tropper. Men hva vil skje dersom Russland kommer i direkte krig med NATO-landet Tyrkia i Syria? Spekulerer Ankara i at et slikt angrep vil tvinge Washington til å støtte Tyrkia?

Den amerikanske tenketanken Wilson Center mener at de syriske seirene ved Aleppo er sjakkmatt for Tyrkia og Foreign Policy skriver at landets utenrikspolitikk nå ligger i ruiner.

Det er kanskje nettopp derfor Erdoğan har beordret angrep inne i Syria. Han prøver kanskje desperat å tvinge USA til å redde det som måtte være igjen av tyrkisk Syria-politikk?

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelPentagon vil prøve å lese tankene dine
Neste artikkelEl Pentágono quiere leer tu mente
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).