– Stemninga i USA er pre-revolusjonær

20

Hva skjedde i Iowa og New Hampshire? Jo, det var noen nominasjonsvalg og særlig i New Hampshire ble det et valgskred til kandidater som ikke var støttet av toppene i de to store partiene. Men et par tidligere politikere har gått djupere ned i materien og loddet stemninga i det amerikanske folket. Det er Patrick Caddell fra Demokratene, Bob Perkins fra Republikanerne og analytikeren Scott Miller.

kvinner høygafler franske revolusjon

I et innlegg i Huffington Post skriver de:

«Er det et opprørspurte Louis XVI etter å ha blitt informert om stormen på Bastillen. «Nei, herre,» sukket hans minister, «Jeg frykter det er en revolusjon.«

Vår mangeårige serie av undersøkelser viser klart at et nytt paradigme har oppstått. Det er et skifte i politiske tektoniske plater, den gamle ordenens dødsralling framveksten av ny politisk orden. De gamle reglene som gjenspeilte et duopol som var establishment-orientert og ideologisk knyttet til to-partisystemet utfordres nå av en bevegelse som er anti-establishment, anti den politiske klassen og anti-duopol, men også upolitisk og i stor grad ikke-ideologisk. Dette er ingen liten revolusjonerende kadre; det inkluderer det overveldende flertallet av amerikanske velgere av alle avskygninger. Dette er en av de store og varige omveltningene i vår politiske historie, og som alle omveltninger, har den sine egne unike egenskaper.
Basert på forskning kan vi slå fast at den politiske fremmedgjøringa i det amerikanske folk har vokst til historiske nivåer. I 2013 beskrev Patrick Caddell  offentlig at landet var i en pre-revolusjonær fase. Våre data viser at USA er midt i en politisk revolusjon av historiske proporsjoner. Faktisk kan dette valget markere begynnelsen på slutten av to-parti duopolet i USA. 

Årets undersøkelse viser:

• Amerikanere mener at USA er i tilbakegang (i år, med to tredjedels flertall).

• 56% mener fremtiden i USA vil være verre for de fleste barn enn det var for deres foreldre
• De fleste mener USA har en to-spors økonomi, hvor de fleste amerikanere sliter hver dag, hvor gode jobber er vanskelig å finne, og hvor store korporasjoner får alle fordeler (72% enig).
• Åttien prosent mener muligheten for vanlige mennesker til å styre landet blir svakere for hver dag som går, mens politikere fra begge parter kjemper for å beskytte sin egen makt og privilegier.
• Enda mer (84%) mener politiske ledere er mer interesserte i å beskytte sin makt og privilegier enn å gjøre det som er rett.
• I tillegg er tre fjerdedeler av det amerikanske folk tror at mektige interesser, fra Wall Street til LO til interessegrupper, har brukt kampanje- og lobbypenger til å rigge systemet til fordel for seg selv.
• Familier i middelklassen har ikke oplevd noen forbedring i sin økonomi på flere tiår og den økonomiske veksten er stoppet opp på grunn av korrupsjon og kompiskapitalisme i Washington (72% enig).
• To tredeler av amerikanerne uenig i at den amerikanske regjeringen arbeider for folkets beste interesse.
• 71% mener USAs regjering er ikke bare dysfunksjonell; den kollapser rett foran øynene våre.
• Og 7 av 10 amerikanere mener at regjeringen i Washington ikke styrer med samtykke fra folket. Graden av fremmedgjøring i USA er enestående – i størrelse og omfang.
• De Demokratiske og Republikanske partiene er grunnleggende ubrukelig til å endre denne situasjonen. Amerikanerne overveldende enig (78% -15%) at begge de politiske partiene står i så stor takknemlighetsgjeld til spesielle interesser at de er ute av stand til å skape en meningsfull forandring.
• Folk mener at den virkelige kampen i USA ikke står mellom demokrater og republikanere, men mellom mainstream-Amerika og de herskende politiske elitene av sittende politikere, lobbyister, big business, store fagforeninger, store banker, store særinteresser og de store mediene.
• Vår frie presse er ikke til noen hjelp. Faktisk, mener et stort flertall (74%) at pressa er partisk og gir en skjev dekning av sakene, og at derfor er media en del av problemet.
På overflaten ha de 0,01% fullstendig kontroll. Men akkurat som Frankrike før revolusjonen er USA et oligarki (et «korrupt oligarki,» som Jimmy Carter sa) – og under overflaten er misnøyen tydeligvis større enn noen gang i moderne tid. 

«Til mine styrtrike medborgere: Opprør kommer»

Det er milliardæren og Amazon-investor Nick Hanauer som skriver dette i et åpent brev til sine milliardærkolleger.

Jeg er blitt belønnet uanstendig godt for min suksess, med et liv som resten av de 99,99 prosent amerikanerne ikke en gang kan forestille seg. Flere hus, mitt eget fly, osv., osv. Du vet hva jeg prater om.

Det er Aftenposten som gjengir utdrag av brevet. Hele brevet finnes her.

«Når jeg ser inn i framtida ser jeg høygafler.»

Jeg har en beskjed til mine styrtrike medborgere; for alle oss som bor i våre beskyttede bobleverdener: Våkn opp. Det vil ikke vare! … Hvis vi ikke gjør noe for å rette opp de skjærende ulikhetene i denne økonomien, så kommer høygaflene etter oss. Ikke noe samfunn kan tåle en slik økende ulikhet som vi har.

Hanauer peker også på en annen ting som vil være godt kjent for denne bloggens lesere:

Gjennom de siste 30 åra har inntektene til toppsjefene økt 127 ganger fortere enn arbeidernes. Siden 1950 har toppsjefenes lønn i forhold til arbeidere økt med 1000 prosent – og det er ikke en trykkfeil. Toppsjefer pleide å tjene 30 ganger medianinntekten, nå raker de til seg 500 ganger.

Og som jeg har pekt på før: de styrtrike gutta er redde for hva folket vil gjøre når svindelen og den sinnssvake rikdommen går opp for de.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


20 KOMMENTARER

 1. Hvem trodde at Sovjetunionens fall skulle komme så brott som den gjorde.
  Det samme kan skje med USA.
  Det kan vel sies at situasjonen er moden. For ikke å si overmoden.
  Vi lever i en spennende men farlig tid.

 2. En kan jo også spekulere i hvilke konsekvenser det ville få for Europa.
  Norske politikere ville miste retningsansen.
  Og hva med stakkars Stoltenberg. Han ville nok se enda mer forskremt ut på skjermen enn han gjør i dag.

 3. En interessant og illevarslende stemme fra innsiden til den reelle maktbastionen. Hva kan skje nå? Fange opp befolkningen i et forsterket inntrykk av farene verden utenfor representerer, med Kina og Russland i spissen.

 4. Det blir ingen revolusjon. Derimot får vi en helt latterlig spektakulær finanskrise og et sammenbrudd i verdenshandelen, som i sin tur utløser tredje verdenskrig, bølger av ekstrem terror, full stopp i forsyningslinjene og en migrantstrøm helt uten sidestykke i jordens historie. I september trykker Obama på atomknappen, men den egentlige eliten, som kommer til å utgi seg for å være noen andre enn de egentlig er, kommer da til å gripe inn og bruke absurd avansert teknologi til å deaktivere atomrakettene etter at de er skutt opp, og før de gjør noen skade. Alt dette blir kringkastet på TV og slått stort opp på avisforsidene. Så innføres den nye verdensordenen. Den kommer til å vare i 7 år.

 5. Hva Sanders angår: Hillary fikk flere delegater enn ham, til tross for at han fikk mange flere stemmer blant folket. Det spiller ingen rolle hva folket sier. Det som teller er hva eliten bestemmer. Banksjefene og militærindustrialistene setter inn den presidenten de vil ha. Det er også verdt å merke seg at samtlige presidentkandidater, inkludert Sanders, sier at de akter å bombe Iran. Ikke rart, med tanke på at Iran nylig droppet petrodollaren. Eliten liker dårlig land som ikke selger olje for dollar. Vi så jo hva som skjedde med Gadaffi og Saddam da de kuttet ut petrodollaren.

  For noen år siden forsvant det forresten noen atomvåpen fra diverse baser i USA. Samtidig ble en rekke generaler med ansvar for disse atomvåpnene, avsatt av Obama, med den begrunnelse at de hadde oppført seg usømmelig, drevet med fyll og hor og pokerspill o.l. Hvor endte våpnene opp, mon tro? Svaret får vi kanskje i september. Eller før.

  • Jeg tipper det kommer et falsk flagg-angrep på amerikansk jord 22. mars i år. Iran (og eventuelt Assad og Putin) kommer til å få skylden, og angrepet blir brukt som påskudd for å bombe Iran og Syria, og rykke inn med bakkestyrker der.

   • Du gav de akkurat et påskudd til ikke å drite seg ut enda en gang til. I dag er det ingen oppegående som tar hendelser for god fisk. De vil bli gransket kjapt og effektivt av folk flest – som er lut lei av griske krigshissere.

    • Det spiller ingen rolle. Bare se på valgfusket i USA nå, eller hvordan mediene der åpenlyst favoriserer Hillary mens de henholdsvis neglisjerer og angriper alle utfordrerne hennes, kanskje med unntak av yndlingen og roboten Marco Rubio. Eliten har frekkhetens nådegave, og de er uangripelige. At noen såkalte konspirasjonsteoretikere gjennomskuer falsk flagg-angrepene deres, er helt uvesentlig for dem. Det store flertallet av befolkningen tror fortsatt ikke at 9/11 var en inside job. Og eliten har horder av lojale «skeptikere» som «debunker» alle påstander om at det finnes sammensvergelser, eller at disse sammensvergelsene utfører krigshandlinger mot egen befolkning for å ha påskudd til å føre evigvarende kriger mot fiender de selv har finansiert og trent opp.

 6. «Vi ser at det var under Reagan det hele gikk galt» eller kanskje så tidig som Kennedy;)

  Bankers kill! JFK murdered by the Private Banking Cartels
  https://youtu.be/pLhAmBOpEhc

  JFK – The Speech That Killed Him
  https://youtu.be/y8HTr-F-FVM

  Noam Chomsky – The Propaganda Model
  https://youtu.be/9RPKH6BVcoM

  «President Barack Obama’s base salary is $400,000 a year» Trur noen at dårlig betalte politiker som kommuniserer gjennom kjøpt media og som ikke får beskyttelse eller hjelp uten bare kjeft av samfunnet nå skal klare å hindre en økonomisk kollapse på alle plan.

  «We are in danger of destroying ourselves by our greed and stupidity. We cannot remain looking inwards at ourselves on a small and increasingly polluted and overcrowded planet.»

  Stephen Hawking poeng:)

  • Var det ikke Stoltenberg forresten som gikk ut i media (aftenposten) par år siden og sa at «nå får vi lov å ha litt nyheter på våre politiske blogger»:). Det jeg funderer over er om noen ringte han og spurte hva i helvete han mente og om det var så at han trengte hjelp:). Sikker ikke noen….

 7. Bernie er ekte vare. Det er nesten utrolig at han har kommet så langt. Det viser at finanseliten ikke har fullstendig kontroll. I en viss forstand har han allerede vunnet ved å endre den politiske diskursen.

 8. Noe intrikat er at Clinton og Sanders reiste fra New Hamshire med 15 delegater hver selv om Sanders knuste Clinton, dette på grunn av en bestemmelse fra 80 tallet i det «demokratiske partiet» med såkalte super delegater valgt av partiet (det vil si Bill og kompissene). Ideen bak disse super delegatene er å forhindre at ekstreme kandidater skal kunne vinne nominasjonsprossessen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.