– 2015 verste året siden finanskrisa

0

Svakere etterspørsel fra de framvoksende økonomiene gjorde 2015 det verste året for verdenshandelen siden finanskrisa. Verdien av varer som passerte internasjonale grenser falt i 2015 så mye som 13,8%. Det er Financial Times som skriver dette.

Fra før av er USA, Japan og Europa inne i en langvarig stagnasjon, men nå faller også veksten i de nye økonomiene. Kina innledet 2016 med mer enn 10% fall både i import og eksport. Brasil opplever sin verste resesjon på mer enn et århundre. Eksporten fra Kina til Brasil falt med 60% i januar 20a6 mål mot januar 2015. Tilsvarende fall ser vi i hele Latin-Amerika.

For eksportører i USA er den sterke dollaren et problem. Verdien av eksporten falt med 6,3% i 2015. Mens fallet i oljeprisen gjorde at eksporten fra Afrika og Midt-Østen falt med 41,4%.

USAs økonomi hadde praktisk talt ingen vekst i det hele tatt i siste kvartal 2015, skriver New York Times. Men avisa slår an en mer optimistisk tone for 2016 og ser en kommende forbedring i økonomien.

Finansbanken Citigroup er derimot spesielt bekymret for den svake veksten i USA, for når veksten i Kina stopper opp, er det ingen annen økonomi som kan fungere som en motor for verdensøkonomien.

Citibank mener at det er en 65% sjanse for resesjon i USA i 2016.

The cumulative probability of US recession reaches 65% next year, while anything other than a soft landing, means the belly to long end will price risk to the global economic outlook.

Baltic Dry Index, som angir prisen på konteinertransport med skip, er på sitt laveste noensinne, og analytikere i Deutsche Bank sier at nå vrakes transportskip fortere enn de blir bygd.

-Last week’s scrapping would represent an annualized pace of 11% of installed capacity, which is almost double the all-time high of 6.3% set in 1986.

Verdens 20 ledende økonomier, den såkalte G20-gruppa er samlet til møte i Shanghai de siste dagene av februar 2016 og de vil neppe bli enige om noe av betydning for å få fart på verdensøkonomien. Til det er motsetningene mellom dem for store. Kina overtar nå presidentskapet i G20 og vil bruke møtet til å forsikre sine handelspartnere om at problemene i Kinas økonomi er i ferd med å bli løst.

Et enkelt tiltak som umiddelbart ville skapt vekst i europeisk eksport ville jo ha vært å oppheve sanksjonene mot Russland, men det vil ikke USA akseptere. Og da blir det ikke hensynet til europeiske arbeidsplasser som bestemmer, men underdanigheten under Washington.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelSyriza omfavner Israel
Neste artikkelEt tog til Teheran
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).