Klart flertall mot NATO-medlemskap i Sverige

1
NATO ut av Sverige, ja, og hvorfor ikke NATO ut av Norge?

På tross av at svenske myndigheter og medier forsøker å piske opp en kald-krig-stemning i Sverige, er det fortsatt flertall mot NATO-medlemskap, skriver Proletären:

I Ipsos opinionsundersökning som publicerades i Dagens Nyheter förra veckan svarar 50 procent av de tillfrågade att Sverige bör stanna utanför Nato och 34 procent att Sverige bör gå med. 16 procent är osäkra. (Dvs. 60% av de som har tatt stilling sier nei, PS.)

Anmärkningsvärt är att det är tre procentenheter fler som vill att Sverige ska stanna utanför Nato jämfört med 2014. Alla skillnader jämfört med 2014 är dock inom ramen för den statistiska felmarginalen.

Det är färre kvinnor än män som svarar att de tycker att Sverige bör gå med i Nato, bara 28 procent jämfört med 40 procent av männen, men andelen osäkra är större bland kvinnorna, 24 procent att jämföra med 8 procent av männen.

Viktigast är ändå att trots att alla de fyra allianspartierna numera driver linjen att Sverige ska gå med i Nato, och trots all hets mot Ryssland och tjatet om ett förändrat säkerhetsläge i närområdet, så är den folkliga opinionen fortfarande negativ till Natomedlemskap.

Det taler avgjort til det svenske folkets fordel at freds- og nøytralitetsholdningene fortsatt er så sterke, ikke minst når man tenker på den massive propagandaen det er blitt utsatt for. Med så lite oppslutning om NATO er det vel snart på tide at det dukker opp en u-båt i skjærgården igjen? Eller kanskje man finner på noe mer originalt denne gangen.

Men spøk til side: Den herskende klassen i Sverige bryr seg ikke om hva folket måtte mene i dette spørsmålet heller. Sverige deltar allerede i NATO og NATO er allerede dypt inne i Sverige. DefenceNews skrev i november 2015:

Nordic governments have welcomed NATO’s intention to strengthen its military presence in the Nordic-Baltic region through closer cooperation with non-aligned partners Sweden and Finland.

NATO’s plans were outlined by Secretary General Jens Stoltenberg during two days of talks between Nordic and Baltic defense ministers in Stockholm, which ended Tuesday.

Og den svenske forsvarsministeren Peter Hultqvist (S) sa i oktober 2015 at Sverige vurderer å delta i NATOs Joint Expeditionary Force (JEF).

KampanjeStøtt oss

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.