Hillary Clinton raser ned på målingene

0

Hillary Clinton er norske politikeres favoritt, men hun er ikke like populær i USA. Uten solid støtte fra noen av de rikeste selskapene i USA, ville hun neppe ha vært kandidat. Men det er henne ledelsen i Det demokratiske partiet satser på, og de håper antakelig at hun skal få Donald Trump som motstander, slik at det skal bli lettere å framstille henne i et bedre lys. Skjønt, de skal få en jobb da også, Hillary og Bill Clinton er beryktet for sin korrupte økonomi.

Men først må hun vinne nominasjonen, og det ser ut til å bli vanskeligere enn de fleste hadde trodd. I det siste har hun rast ned på meningsmålingene – og den hun taper for er Bernie Sanders. CNN skriver:

Bernie Sanders’ lead over Hillary Clinton in New Hampshire is on the rise, with the Vermont senator leading the former secretary of state by 27 points, 60% to 33%, a new CNN/WMUR poll has found.

The new poll, mostly conducted before Sunday night’s debate, found Sanders’ support has grown by 10 points since a late-November/early December CNN/WMUR poll, which found Sanders holding 50% to Clinton’s 40%.

New Hampshire Democrats’ views on the race are solidifying as well, with 52% saying they have definitely decided who they will support, up from 36% who felt that way in early December. Among those voters, Sanders holds an even broader 64% to 35% lead.

Blant toppdonorene til Clinton finner vi reine hvem-er-hvem i USAs monopolkapital, slik som blant annet bankene Citigroup Inc, Goldman Sachs, JPMorgan Chase & Co og Morgan Stanley.

De fem største donorene til Bernie Sanders er derimot fagforeninger: Machinists/Aerospace Workers Union, Teamsters Union, National Education Assn, United Auto Workers og United Food & Commercial Workers Union.

Det er da også den økonomiske politikken Sanders vinner mest på. Han står for det som kan kalles en «sosialdemokratisk» politikk, i den grad det gir noen mening i USA. Sjøl kaller han seg «demokratisk sosialist» og holder fram Skandinavia som eksempel.

Interessant nok er det nå (oktober 2015) et flertall (49% mot 37%) av demokratenes velgere som foretrekker «sosialisme» framfor «kapitalisme».

Overfor Wall Street har han sagt: If a bank is too big to fail, it is too big to exist. Han går også inn for å forby storkapitalens støtte til politikere.

Blant programpunktene til Sanders er:

Sanders er ingen hauk, slik Clinton er, men det er klart at dersom han mot formodning skulle bli valgt, ville ha fortsette å gi militær støtte til Israel og Saudi Arabia. Men samtidig har han kritisert Israels behandling av Gaza. Han er neppe noen trussel mot det president Eisenhower kalte Det militær-industrielle komplekset i USA, men det spørs om Lockheed Martin, Boeing og Grumman ser det på samme måte.

Skulle det stå mellom Sanders og Clinton før demokratenes nominasjonsmøte, er det vel sannsynlig at hennes sponsorer vil kjøre en megakampanje for å få henne valgt. Men før den tid kan Hillary Clinton møte enda flere problemer. Wall Street Journal mener at skandalen rundt epostene hennes burde danne grunnlag for en straffesak. I skrivende stund ligger denne saka på vent, angivelig på grunn av sterkt snøfall! Men Clinton kan neppe håpe på at det varer til nominasjonsmøtet i juli.

Forrige artikkelWinter in Tolfa
Neste artikkelMonopolkapitalens verdenskongress
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).