Tyrkias krig mot kurderne: 200.000 på flukt

0

Den neste flyktningebølgen mot Europa kan godt komme fra de kurdiske områdene i Tyrkia. Der driver nå Norges NATO-partner en brent-jord-krig mot sitt eget lands innbyggere. Dette skriver den tyrkiske avisa Today’s Zaman.

The predominantly Kurdish Southeast has been undergoing the second-largest migration movement since the infamous 1990s, due to frequent days-long curfews, heavy conflict between Turkish security forces and the Kurdish Workers’ Party (PKK) and oppressive state practices.

På nittitallet drev den tyrkiske hæren en systematisk ødeleggelse av kurdiske landsbyer i den østlige delen av landet. Wikipedia skriver:

According to human rights organisations since the beginning of the uprising 4,000 villages have been destroyed, in which between 380,000 and 1,000,000 Kurdish villagers have been forcibly evacuated from their homes. Some 5,000 Turks and 35,000 Kurds, including 18,000 civilians have been killed, 17,000 Kurds have disappeared and 119,000 Kurds have been imprisoned by Turkish authorities.

Ifølge Toda’s Zaman er denne politikken tilbake, med den forskjellen at nå rammes også kurdiske byer.

Since a settlement process launched in 2012 between the Turkish government and the PKK to end the country’s long-standing Kurdish problem collapsed in July, curfews have been imposed in 17 southeastern districts. Nearly 200,000 residents have been forced to leave their homes due to clashes and curfews.

Basert på meldinger fra lokalpressa i den kurdiske hovebyen Diarbakir, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten:

Med tåregass og vannkanoner gikk tyrkisk politi tirsdag (22.12.2015) til angrep på en demonstrasjon mot portforbudet i Diayarbakir. En AFP-fotograf fortalte at mer enn tusen demonstranter hadde prøvd å bryte ut av den innesperrede bydelen. Politiet forsterket blokkade av bydelen. Noen demonstranter kastet stein på politiet og politiet svarte med tåregass og vannkanoner. Blant demonstrantene var det flere parlamentarikere.

Men fredsprisvinner EU holder kjeft. EU har lovt Recep Erdoğan tre milliarder euro for at han skal løse flyktningeproblemet, og han løser det nå på sin egen måte ved å drive nye hundretusener på flukt. Men Brussel tier.

Forrige artikkelMatteo Renzi langer ut mot Tyskland
Neste artikkelCosta del Plastico – intensivjordbruk og slavearbeid
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).