Matteo Renzi langer ut mot Tyskland

0

I et intervju med Financial Times langer Italias statsminister Matteo Renzi ut mot Tysklands dominerende posisjon i EU og det han mener er tysk dobbeltmoral.

I have esteem for Angela, we have an excellent personal relationship,” Mr Renzi said. “But we have to be frank . . . Europe has to serve all 28 countries, not just one,
En av de sakene som har irritert Renzi aller mest er at Tyskland fortsetter med sitt samarbeid med Russland om gassledningen Nord Stream etter at EU (etter press fra USA, min kommentar) blokkerte gassrørledningen South Stream, som ville ha vært svært viktig både for Italia og Balkan-landa.
So we say no to South Stream and then all of a sudden, quietly, we discover that there’s Nord Stream,” he says. “Who decided? Is that an EU energy policy choice? At the table, when I raised it, only Germany and Holland defended it. I understand this is important business, fine, I’m not scandalised — but I want to say either the rules apply to everyone, or no one.
En annen sak som fikk «il rottamatore» (eller Høgger’n på totensk) til å tenne var kritikken fra EU mot Italia fordi landet ikke i tilstrekkelig grad registrerte flyktningene og immigrantene med fingeravtrykk. Italia er sammen med Hellas det landet som har tatt imot flest flyktninger, uten å ha opplevd så mye solidaritet fra EU-kameratene sine.
Renzi la langt på vei skylda på tyskerne for framgangen til populistiske partier i Europa. Han sa til FT at den beinharde nedskjæringspolitikken som Tyskland hadde trumfet igjennom i EU hadde «pustet til ilden» for de populistiske partiene over hele Europa.
Italia er motstander av sanksjonsplitikken mot Russland, som har kostet tusenvis av arbeidsplasser i Italia. Renzi hadde forlangt en diskusjon om dette på toppmøtet i EU, men vedtaket ble trumfet igjennom uten diskusjon. Avisa Il Sole 24 Ore skriver at den italienske regjeringa ikke vil godta noen automatisk forlenging, men har foreslått «un dibattito politico» om saka, altså en liten politisk debatt. Det var nok til å skape kaos i Brussel.
Men Tyskland gjør som USA krever, og da må de andre bare følge med, og det til tross for at tysk industri antakelig har tapt aller mest på denne politikken.
KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDe USA-stödda moderata rebellerna (FSA) i Syrien nära kollaps
Neste artikkelTyrkias krig mot kurderne: 200.000 på flukt
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).