Matteo Renzi langer ut mot Tyskland

0

I et intervju med Financial Times langer Italias statsminister Matteo Renzi ut mot Tysklands dominerende posisjon i EU og det han mener er tysk dobbeltmoral.

I have esteem for Angela, we have an excellent personal relationship,” Mr Renzi said. “But we have to be frank . . . Europe has to serve all 28 countries, not just one,
En av de sakene som har irritert Renzi aller mest er at Tyskland fortsetter med sitt samarbeid med Russland om gassledningen Nord Stream etter at EU (etter press fra USA, min kommentar) blokkerte gassrørledningen South Stream, som ville ha vært svært viktig både for Italia og Balkan-landa.
So we say no to South Stream and then all of a sudden, quietly, we discover that there’s Nord Stream,” he says. “Who decided? Is that an EU energy policy choice? At the table, when I raised it, only Germany and Holland defended it. I understand this is important business, fine, I’m not scandalised — but I want to say either the rules apply to everyone, or no one.
En annen sak som fikk «il rottamatore» (eller Høgger’n på totensk) til å tenne var kritikken fra EU mot Italia fordi landet ikke i tilstrekkelig grad registrerte flyktningene og immigrantene med fingeravtrykk. Italia er sammen med Hellas det landet som har tatt imot flest flyktninger, uten å ha opplevd så mye solidaritet fra EU-kameratene sine.
Renzi la langt på vei skylda på tyskerne for framgangen til populistiske partier i Europa. Han sa til FT at den beinharde nedskjæringspolitikken som Tyskland hadde trumfet igjennom i EU hadde «pustet til ilden» for de populistiske partiene over hele Europa.
Italia er motstander av sanksjonsplitikken mot Russland, som har kostet tusenvis av arbeidsplasser i Italia. Renzi hadde forlangt en diskusjon om dette på toppmøtet i EU, men vedtaket ble trumfet igjennom uten diskusjon. Avisa Il Sole 24 Ore skriver at den italienske regjeringa ikke vil godta noen automatisk forlenging, men har foreslått «un dibattito politico» om saka, altså en liten politisk debatt. Det var nok til å skape kaos i Brussel.
Men Tyskland gjør som USA krever, og da må de andre bare følge med, og det til tross for at tysk industri antakelig har tapt aller mest på denne politikken.
KampanjeStøtt oss

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.