Ordkrig mellom Polen og EU

0

Den nye polske regjeringa har lagt seg på en ultranasjonalistisk linje. Det har ført til store demonstrasjoner i Polen, både for og imot. Og det har ført til en polemikk mellom EU-parlamentets president Martin Schultz og Polens statsminister Beata Szydlo.
Schultz kritiserer Polen for å bryte med ”rettsstatens prinsipper” og sa til Deutschlandfunk at det som utspiller seg i Polen har ”karakter av statskupp”. Luxemburgs utenriksminister Jean Asselborn sa på vegne av EU-presidentskapet at medienes og rettssystemets uavhengighet står i fare i Polen.
Dette har ikke vakt begeistring i Warszawa, for å si det sånn.

Konflikten viser dessuten hvor lite forent den såkalte «europeiske union» er for tida.
Statsminister Szydlo fra PiS-partiet  til journalister i Warszawa at bemerkningene til Schultz var ”uakseptable” og ”absolutt uberettigede” og at de ”ikke blir akseptert  av den offentlige mening i verden”. (Hun ga ingen dokumentasjon på det siste, men hun var forbannet, for å si det sånn.)
Polens utenriksminister Witold Waszczykowski sa i Brussel at bemerkningene til EU-parlamentets president var ”skandaløse”.

12. desember var det en stor protestdemonstrasjon mot regjeringa i Polen. Ifølge DWN deltok flere titusener som protesterte mot det de regner som regneringas overgrep mot rettsstaten. Dagen etter demonstrerte titusener for regjeringa. Bege parter hevdet at de rpresenterte «det sanne Polen».

I en artikkel her på steigan.no skrev Egil Lejon:

Resultatet av det polske valet sundag 25 oktober vart i stort som venta: Prawo i Sprawiedliwość (Lov og rettferd) vann stort.  Vindretninga opp mot valet til Sejmen; underhuset – og til senatet, hadde alt byrja teikna seg fram i opinionen framføre presidentvalet i mai. Og ho materialiserte seg då PiS-kandidaten Andrzej Duda vann over den sitjande presidenten Bronislaw Komorowski frå Donald Tusk-partiet Platforma Obywatelska – PO (Borgarplattformen). Men endå om valsigeren var venta, var det likevel noko overraskande at PiS fekk ein posisjon både underhuset og senatet som gjer at partiet kan regjera utan allianser med andre parti. PiS fekk 37.6% av røystene og 235 av Sejmen sine 460 seter. Det til no regjerande PO fekk 24.1%, og den erkekonservative rockestjerna Paweł Kukiz – kjend for sin populistiske „anti-system“-retorikk, sikra seg 8,8 % og minst 30 sete i parlamentet.

Les også: Polen: Storstilt festival for løgn og russofobi

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelSyriakrigen og redselen for det tomme rom
Neste artikkelTerrordömda var vapenbröder med svenskstödd opposition
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).