Stasi 2.0: Merkel planlegger ny internettovervåking

0

I følge tidsskriftet Der Spiegel planlegger Angela Merkel og hennes regjering å opprette en ny etterretningsenhet som skal ha som oppgave å sørge for utstrakt avlytting og overvåking av internett.

Innenriksministeriet ønsker å etablere en ny sikkerhetsmyndighet. Ved hjelp av den skal man lettere kunne knekke kryptert internettkommunikasjon. Enehetn skal utvile nye metoder og teknologier for å trenge inn i kryptert kommunikasjon på nettet, slik som meldingstjenester, i følge regjeringskilder.

Man tar også sikte på å kunne infiltrere brukernes datamaskiner avlytte kommunikasjon. Innenriksministeriet planlegger å ansetter opp til hundre kryptologer og nettverkeksperter for å utføre dette arbeidet. De skal ikke utføre sjølve overvåkinga, men utvikle teknologiene for den.

Angela Merkel er som kjent vokst opp i DDR og var medlem av Freie Deutsche Jugend. I DDR hadde Ministerium für Staatssicherheit, populært kalt Stasi, omfattende arkiver over borgernes meninger og holdninger. Med ny teknologi får hun en mulighet til å gjøre dette langt grundigere enn Stasi – Stasi 2.0.

Protestene mot den nye loven er allerede i anmarsj. Deutsche Wirtschafts Nachrichten skriver at de grønnes forbundsdagsmedlem Tabea Rößner samt ni delegerte fra Berlin og det tyske journalisforbundet har appellert til forfatningsdomstolen for å prøve å stoppe loven.

Partiene Die Linke, Die Grüne, Piratenpartei og FDP er imot loven og vil også prøve å stoppe den.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSaudi Arabia eskalerer på vegne av USA i Syria
Neste artikkelGod morgon öst – God natt väst
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).