Ukraina: Neocons i USA vil avsette Jatsenjuk

0

Det kan ligge an til nok et lederskifte styrt fra utlandet i Ukraina, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten, og fortsetter:

Neocons i USA vil torpedere konsensuslinja til Barack Obama og styrte statsminister Jatsenjuk. Han blir anklaget for korrupsjon. Favoritter til å ta over er to av USAs nærmeste allierte, nemlig den ettersøkte tidligere statssjefen i Georgia, Mikheil Saakashvili og den tidligere USA-statsborgeren og nåværende finansministeren Natalie Jaresko.

Både den USA-finansierte Radio Free Europe og den italienske nettavisa ANSA.it melder at en underskriftsinnsamling i Ukraina har samlet opp mot 30.000 signaturer for å avsette Arsenij «Yats» Jatsenjuk. Samme dag som underskriftene ble offentliggjort hadde Ukrainas største TV-kanal, Channel 5, som eies av presidentoligark Petro Porosjenko et intervju med Mikheil Saakashvili der han fordømte Jatsenjuks reformpolitikk.

Saakashvili var tidligere president i Georgia, Mannen er i hjemlandet ettersøkt for økonomisk svindel, maktmisbruk og politisk motiverte overfall. Han har bodd i eksil i Brooklyn, USA. Han ble nylig oppnevnt til guvernør for Odessa-regionen i Ukraina. Umiddelbart før utnevnelsen ble han gitt ukrainsk statsborgerskap av Petro Porosjenko.

Det var Saakashvili som i 2008 provoserte fram en konflikt med Russland i Sør-Ossetia. Den endte med et katastrofalt nederlag. Viktoria Siumar, som er delegat for Jatsenjuks parti har uttalt at Natalie Jaresko kan være en god kandidat til å ta over etter «Yats». Siumar er tidligere korrespodent fo Voice of America.

Jaresko, som inntil nylig var amerikansk statsborger, har i årevis jobbet for US State Department –  blant annet som leder for økonomiseksjonen i USAs ambassade i Kiev. Hun er medeier og toppsjef i det amerikanske investeringsfirmaet Horizon Capital. Dette firmaet har samarbeidet med Goldman Sachs i å opprette det såkalte Ukrainian Investment Forum som fikk i oppgave å «sørge for vellykket privatisering av ukrainske foretak». Hun er også toppsjef for det USA-finansierte Private Equity Fonds WNISEF. Hennes selskap Horizon Capital er en av hovedsponsorene til statsminister Arsenij Jatsenjuks stiftelse OpenUkraine. Andre hovedsponsorer er NATO, US State Department, National Endowment for Democracy og Chatham House.

Det var jo Victoria «Fuck the EU» Nuland som ville ha «Yats» som statsminister for kuppregjeringa i Kiev. Nå tyder mye på at han er oppbrukt.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelSvenskt bistånd går till al-Qaidas allierade i Syrien
Neste artikkelNATO: – Militær oppmarsj mot Russland
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).