Daimler-sjefen: – Flyktningene kan gi oss et nytt «Wirtschaftswunder»

0

Sjefen for den tyske bilgiganten Daimler, Dieter Zetsche, sier i klartekst hva tysk storkapital ønsker å få ut av flyktningestrømmen:

I beste fall kan dette bli grunnlag for et nytt tysk Wirtschaftswunder, slik som millioner av gjestearbeidere på femti- og sekstitallet ble, og som dannet et vesentlig grunnlag for oppsvinget i Forbundsrepublikken. … Folk som forlater hele sitt tidligere liv, er høyt motiverte. Slike folk søker vi alltid i Mercedes.

(Wirtschaftswunder – økonomisk under – var det man kalte den raske gjenoppbygginga av Vest-Tyskland etter annen verdenskrig.)

Det er Deutsche Wirtschafts Nachrichten, som siterer Zetsche, og kommenterer uttalelsen slik:

Zetsche kan ikke ha tenkt etter hva han har sagt: For konsekvensen av dette utsagnet lyder som den reineste kynisme: Flyktningene er fordrevne. De har måttet rømme for sine liv fra krigens gru. Å tolke denne eksistensielle trusselen slik betyr at den økonomiske eliten har mistet sitt moralske kompass. Det man virkelig burde strebe etter var at disse menn og kvinner fra Syria kan danne grunnlaget for et syrisk Wirtschaftswunder. At ødeleggelsen av hjemlandet deres tar slutt – uten om og men.

DWN føyer til at hvis konsernene vil være moralske kan de si at de vil bidra til å få slutt på krigene i verden, slik at folk kan jobbe der de bor. Og så kan de si at de vil bidra til å få i gang virksomhet i Syria der folk vil få betalt etter europeisk tariff.

Vel, DWN vet nok svaret, moralsk vil verken Daimler-sjefen eller noen annen konsernsjef i Vesten være. Nettavisa avviser også sammenlikninga med gjestearbeiderne på femtitallet, for da ble folk håndplukket av de tyske konsernene Daimler, BMW, Opel og VW til å gjøre jobber som alt sto klare for dem. Nå, derimot, sier arbeidsminister Andrea Nahles at ikke en gang hver tiende immigrant har de kvalifikasjonene som trengs for å komme direkte i jobb.

Det Dieter Zetsche sier er at han vil tappe den viktigste ressursen Syria har, ved siden av sine naturressurser, nemlig arbeidskrafta si, til fordel for Tyskland. Han har ingen tanke for at de trengs til gjenoppbygging av det Syria som Tyskland (og Norge) er med på å ødelegge.

Dette er ikke humanisme. Det er en kynisk ny-liberalisme. I Norge ser vi dessverre at den samme typen tanker dukker opp over hele det politiske landskapet – også på venstresida. «Vi trenger syrerne,» sier de, og mener dermed at de er svært moralske og anti-rasistiske. Men i likhet med Daimler-sjefen sier de ingenting om at Syria trenger syrerne.

Les: Kall det ikke godhet!

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelJacob Zuma: Vesten er skyld i flyktningekrisa
Neste artikkelFrontlinje Ukraina- Krisen i gränslandet mellan Ryssland och Europeiska unionen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).