Daimler-sjefen: – Flyktningene kan gi oss et nytt «Wirtschaftswunder»

11

Sjefen for den tyske bilgiganten Daimler, Dieter Zetsche, sier i klartekst hva tysk storkapital ønsker å få ut av flyktningestrømmen:

I beste fall kan dette bli grunnlag for et nytt tysk Wirtschaftswunder, slik som millioner av gjestearbeidere på femti- og sekstitallet ble, og som dannet et vesentlig grunnlag for oppsvinget i Forbundsrepublikken. … Folk som forlater hele sitt tidligere liv, er høyt motiverte. Slike folk søker vi alltid i Mercedes.

(Wirtschaftswunder – økonomisk under – var det man kalte den raske gjenoppbygginga av Vest-Tyskland etter annen verdenskrig.)

Det er Deutsche Wirtschafts Nachrichten, som siterer Zetsche, og kommenterer uttalelsen slik:

Zetsche kan ikke ha tenkt etter hva han har sagt: For konsekvensen av dette utsagnet lyder som den reineste kynisme: Flyktningene er fordrevne. De har måttet rømme for sine liv fra krigens gru. Å tolke denne eksistensielle trusselen slik betyr at den økonomiske eliten har mistet sitt moralske kompass. Det man virkelig burde strebe etter var at disse menn og kvinner fra Syria kan danne grunnlaget for et syrisk Wirtschaftswunder. At ødeleggelsen av hjemlandet deres tar slutt – uten om og men.

DWN føyer til at hvis konsernene vil være moralske kan de si at de vil bidra til å få slutt på krigene i verden, slik at folk kan jobbe der de bor. Og så kan de si at de vil bidra til å få i gang virksomhet i Syria der folk vil få betalt etter europeisk tariff.

Vel, DWN vet nok svaret, moralsk vil verken Daimler-sjefen eller noen annen konsernsjef i Vesten være. Nettavisa avviser også sammenlikninga med gjestearbeiderne på femtitallet, for da ble folk håndplukket av de tyske konsernene Daimler, BMW, Opel og VW til å gjøre jobber som alt sto klare for dem. Nå, derimot, sier arbeidsminister Andrea Nahles at ikke en gang hver tiende immigrant har de kvalifikasjonene som trengs for å komme direkte i jobb.

Det Dieter Zetsche sier er at han vil tappe den viktigste ressursen Syria har, ved siden av sine naturressurser, nemlig arbeidskrafta si, til fordel for Tyskland. Han har ingen tanke for at de trengs til gjenoppbygging av det Syria som Tyskland (og Norge) er med på å ødelegge.

Dette er ikke humanisme. Det er en kynisk ny-liberalisme. I Norge ser vi dessverre at den samme typen tanker dukker opp over hele det politiske landskapet – også på venstresida. «Vi trenger syrerne,» sier de, og mener dermed at de er svært moralske og anti-rasistiske. Men i likhet med Daimler-sjefen sier de ingenting om at Syria trenger syrerne.

Les: Kall det ikke godhet!

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


11 KOMMENTARER

 1. Og når vi har mange nok innvandrerarbeidere, kan høyresida fullføre sitt prosjekt: Å splitte arbeidsfolk etter bakgrunn og hudarge. Jeg har ingenting imot innvandrere, tvertimot, noen av mine beste venner er innvandrere. Men den frie flyten av arbeidskraft er skapt av kapitalistene for at de skal kunne presse lønninger og sosiale rettigheter. Til slutt vil både europeiske arbeidere og innvandrerarbeidere tape.

 2. «Folk som forlater hele sitt tidligere liv, er høyt motiverte». Høyt motiverte. Brilliant nytale. På gammelnorsk og gammeltysk het det «desperate og villige til å la seg avspise med lave lønninger og dårlige vilkår generelt».

 3. Daimlersjefens utsegn får meg dessverre til å assosere med bedriftene i Tyskland som i krigstida brukte strafffangar, jødar og krigsfangar i produksjonen. Eg er lei for det, men eg synest han gjerne kunne få vite det.

 4. Flyktingarna får kompliment – för att de vill till Tyskland och dessutom passar så bra dit: de är så flitiga som tyskarna själva, passar alltså bra in i klass-samhället. Det är samtidigt ett stort kompliment till den tyska nationen (”willkommen!” ) och till flyktingarnas anpassningsvilja (”I love Germany!” ).
  Sådan underdånighet hos löntagare tar arbetsgivare gärna för givet. Klass-samhället passar bra till det flyktingar längtar efter: en arbetsplats!
  Då får ingen tycka, att det är ganska billigt, att säga att Tyskland är bättre än helvetet i Aleppo, för då uppskattar de inte sitt tyska fosterland! ”Deutschland über alles!“

 5. Det er to argumentasjonsrekker som ikke henger samme her:

  1. Flyktningene mangler kvalifikasjoner, er traumatiserte og vil koste de europeiske velferdsstatene betydelige summer å ta vare på og integrere.

  2. Krigen er drevet fram av europeisk storkapital I DEN HENSIKT å få flyktninger fra Syria til Europa, slik at Syria kan tømmes for arbeidskraft, til europeisk storkapitals fordel.

  Dette er en moderne versjon av den gamle selvmotsigelsen om at innvandrerne er arbeidssky snyltere, og de tar jobbene våre. Begge deler KAN IKKE være sant samtidig. Og i dette tilfellet er det selvsagt argumentasjon 1 som har noe for seg, logisk og empirisk. Selv om det også vil være en del syrere som vil kunne bidra positivt økonomisk, og kostnadene per flyktning ikke nødvendigvis blir så høye som de verste pessimistene hevder, er det ingen grunn til å tro at flyktningeregnskapet går i pluss, reint økonomisk. Det er ikke derfor land tar imot krigsflyktninger. Det er fordi vi er mennesker.

  Europeisk og andre vestlige lands storkapital står definitivt bak krigen i Syria, men motivet har selvsagt ingen verdens ting med noe ønske fra storkapitalen om å drive syrere til Europa. Krigen er motivert av ønsket om geopolitisk kontroll i Midtøsten, om rivalisering med Iran og Russland, og flyktningestrømmen til Europa er en forutsigbar, men ikke ønska, bieffekt av dette. Det er jo tvert imot slik at jo større flyktningestrømmen til Europa blir, og jo høyere kostnadene dermed ser ut til å kunne bli for europeiske stater, og dermed også europeisk storkapital, jo mindre ivrige blir kapitalistene til å følge med videre på destabiliseringspolitikken via jihadistgrupper som Vesten har ført offensivt siden 2012, og som har skapt flyktningekatastrofen.

  • Det er jo ikke samme person som fremmer begge disse argumentene. Dieter Zetsche tar de han mener han kan bruke til (spottpris), og med det totale antallet syriske flyktninger Tyskland vil ha om kort tid er kanskje 1/10 eller mindre av dem akkurat passe for Zetsche. Han sier vel ikke akkurat at han har tenkt å ansette hele gjengen heller. Alle de andre driter han faktisk en lang marsj i. Arbeidsminister Andrea Nahles merker presset om å si noe lurt som kan få det til å virke som om det finnes planer og muligheter for å sjokkintegrere alle sammen fort og gi dem arbeid i Tyskland. Det kan hun ikke si, for det er hennes ansvar, og hun vet at det ikke er mulig. Det er bare et sjeldent ærlig øyeblikk fra en politiker, og står overhodet ikke i motsetning til Zetsches ønske og håp om billige fagarbeidere til fabrikkene sine.

   Når det gjelder intensjonene bak syriakrigen og mange andre kriger i de senere år, er det vel fremdeles fullt mulig at imperiet prøver å slå to fluer i en smekk … Du virker som en veldig snill fyr, Torgeir. Du trenger å øve deg litt i å tenke ondt og kynisk. Husk også at europeiske ledere ikke nødvendigvis alltid har hverken sin generelle befolkning eller sin lokale elites beste i tankene. De er under press de også, og de er feige, korrupte jævler de fleste av dem.

   Det er et faktum at det ikke vil være mulig for europa å komme greit fra det som nå skjer, selv om selvfølgelig enkelte industrimagnater gnir seg i hendene. I min krystallkule kommer alle underpriviligerte grupper, særlig etter innføringen av de nye horrible handelsavtalene som er så mye mer enn handelsavtaler, til å slåss seg i mellom så busta fyker i fremtidens europa. Hvite, svarte, brune, you name it. Rødt blod har vi alle, og den endelige globaliseringen vil finne sted ved at en gammel tyrker ser tysk og syrisk blod blande seg på vei mot kummen han soper det ned i en tidlig morgen i Berlins gater mens solen står opp.

   For ikke å fremstå som kun et pessimistisk monster, får jeg legge til at jeg stiller meg 100% bak tanken om at det først og fremst er Syria som trenger syrerne, at det er helt sant at grunnen til at at man skal ta i mot flyktninger er at vi er mennesker og ingenting annet – og at dersom vi får syriske flyktninger hit til min lille julekort-by av pepperkakehus, vil jeg definitivt forsøke å gjøre det jeg kan for at de skal trives og finne fred, tross min prinsippielle skepsis til det overordnede migrasjonsprosjektet. Jeg har intet valg, og det skulle faktisk bare mangle. Det er for svarte ikke den enkelte flyktnings feil at det er som det er i hvert fall. Med mulig unntak for en og annen IS-kødd som sniker seg med på lasset, men det er heller ikke all de andres feil. Dukker de opp her får vi gjøre som vi pleier med storbyfolk og annet pakk når de blir for frekke; hive dem til havs på dypt vann med en betongfylt kumring som tøfler. Er noen av de nye hakket for religiøse for meg, får jeg vise dem veien til et av de trehundreogsjuogførti kristne bedehusene vi holder oss med her. Der vil de finne likesinnede.

  • Naturligvis er ikke flyktningene arbeidsskye snyltere. Folk flest kommer ikke hit for å gjøre livet kjipt for hvite europeere. Men at europeiske kapitalister ser flyktningekrisa som en mulighet til å presse ned prisen på arbeidskraft er helt utvilsomt.

  • Det er jo to forksjellige forhold som spiller inn her, begge har sammenheng med den nyliberale politikken.
   1. Man knuser stater for å holde på hegemoniet. Dette skaper nødvendigvis enorme flyktningestrømmer.
   2. Man ønsker å tappe den menneskelige kapitalen som man måtte ha bruk for fra denne flyktningestrømmen.
   Og dette kan være sant samtidig, fordi det er slik nyliberalismen er. Det betyr ikke at nyliberalerne vil sysselsette alle flyktninger eller at det ikke er gigantiske sjølmotsigelser i nyliberalismens politikk og argumentasjon.

   Jeg vil forøvrig peke på at den nyliberale argumentasjonen om at «vi trenger flyktningene til å jobbe for oss» også har slått rot i Rødt. Under valgkampen sa Rødts førstekandidat I Nordland, Ingeborg Steinholt:
   » I Nordland har vi vedtatt at vi trenger 10.000 nye innbyggere for å opprettholde velferden vi har i dag. Vi har også vært klare på at de fleste må være innvandrere. Vi får ikke nok nordmenn til å flytte oppover.»
   http://www.vl.no/nyhet/tror-syrere-kan-redde-nord-norge-1.376353
   På hvilken måte skiller denne argumentasjonen seg fra Daimler-sjefens argumentasjon?

   • Jeg trur ikke Rødts argumentasjon handler om å godta den nyliberale politikken; jeg trur den handler om et ønske om å behandle folk på en anstendig måte når de har kommet hit. Rødt sier tross alt ikke at syrerne skal arbeide for mindre lønn enn norske arbeidere. Men konsekvensen av argumentasjonen blir jo som du sier. Altså at Rødt langt på vei kjøper det nyliberale resonnementet.

 6. Ogso Målmannen skriv um denne saki i dag:

  «E] det kanskje nett difor at tyske styresmakter hev freista få EU med seg på å “umfordela” 160.000 flyktningar yver heile EU-sona? Kompetent og motivert arbeidskraft til Tyskand – og ressursveike og arme menneske til dei austeuropeiske EU-landi som so langt er vortne skåna frå dei problemi som masseinnvandringi hev ført med seg?»

  https://www.maalmannen.no/2015/09/kva-er-verdfullt-og-kva-er-verdlaust-tankar-um-folket-si-framtid/

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.