OSSE-delegasjon beskutt i Ukraina

0

En delegasjon fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE, engelsk: OSCE) bekrefter i en pressemelding at dens ubevæpnede observatører er blitt beskutt mens den utførte sitt oppdrag i Øst-Ukraina. Delegasjonen kom under ild da den bafant seg sammen med folk fra den sjøloppnevnte «Folkerepublikken Luhansk». Ildgivningen kom fra ukrainsk side.

OSSE skriver i pressemeldinga:

At approximately 12:40hrs on 26 July, an SMM patrol comprised of two vehicles was caught in mortar and automatic grenade launcher fire while trying to cross the contact line from the “Lugansk People’s Republic” (“LPR”)-controlled side of Shchastia (20km north of Luhansk) to the government-controlled side. This crossing had been agreed and co-ordinated beforehand with both the Ukrainian Armed Forces and the “LPR”.

The SMM had arrived at 12:00hrs at the last “LPR” checkpoint (2km south of the line of contact) before the Shchastia bridge and had been told by the “LPR” to park their vehicles in cover; according to the “LPR”, “LPR” members who had been removing mine obstacles to allow the SMM through had come under machine-gun and sniper fire at 11:30hrs. At approximately 12:40hrs, the checkpoint and surrounding area came under sustained mortar (assessed to be 82mm) and automatic grenade launcher fire from the north.

I en Twittermelding skriver OSSE:

«The Special Monitoring Mission confirms that mortar fire struck near two cars belonging to the OSCE today on the south side of the bridge leading to Lugansk. The Special Monitoring Mission condemns the incident.»

Delegasjonen ble ledet av Toni Frisch, som er koordinator for humanitære saker i OSCE. Under episoden prøvde delegasjonen forgjeves å ringe noen for å få stoppet beskytninga.

Forrige artikkelKomposteringen av SV
Neste artikkelVolden i Malmø
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).