Obama: Hvis Iran-avtalen blir spolert, blir det krig

0

Republikanerne i USAs kongress har mobilisert for å blokkere atomavtalen med Iran som president Barack Obama har gått inn for. Som kjent har Israels statsminister Benjamin Netanyahu fordømt avtalen, og som et reint ekko av Israels standpunkt har den mektige Israel-lobbyen American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) i USA gått tungt inn for å stoppe den.

En talsperson for AIPAC sier til CNN at for deres organisasjon er dette den viktigste mobiliseringa de har gjort i hele sin historie.

Og det er knapt noen annen lobbyorganisasjon som har så stor makt på Capitol Hill som nettopp AIPAC. Organisasjonen skal ha møter med alle kongressmedlemmer og sette dem under et betydelig press før avstemninga.

Men presidenten kjemper for avtalen. I en dramatisk tale 5. august sa han at det er enten denne avtalen eller en eller annen form for krig skrver New York Times:

Let’s not mince words: The choice we face is ultimately between diplomacy and some sort of war — maybe not tomorrow, maybe not three months from now, but soon,” Mr. Obama told about 200 people in a speech at American University. “How can we in good conscience justify war before we’ve tested a diplomatic agreement that achieves our objectives?

Obama, som gjorde sitt politiske gjennombrudd på kritikk av Irakkrigen, minnet om nettopp denne kostbare og katastrofale krigen, da han sa: “Many of the same people who argued for the war in Iraq are now making the case against the Iran nuclear deal.”

Obama sa ingenting om hva slags krig han ser for seg, men det er ingen hemmelighet at Israel og Saudi Arabia ønsker krig mot Iran, og at de har funnet sammen i en ny allianse særlig det siste året.

 

Forrige artikkelSaudi Arabia må låne penger på grunn av lav oljepris
Neste artikkelTolfArte 2015
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).