– Hellasavtalen har ødelagt det som var igjen av det fransk-tyske samarbeidet

2

Den franske økonomen Shahin Vallée var rådgiver for den franske økonomiministeren og for presidenten i Europarådet, Herman van Rompuy. I en artikkel i New York Times slakter han eurosonens avtale med Hellas, og Tysklands opptreden i den forbindelsen. Og konklusjonen hans er at enten må Tyskland gå ut av euroen på en ordnet måte, eller så blir det en kaotisk exit for Frankrike og landa i sør:

Regardless of what happens in Greece now, the July 13 agreement has made the prospect of a future euro breakup far more likely. The question is whether it will take the form of an orderly departure by Germany or a prolonged and economically more destructive exit by France and the south of Europe.

Og kritikken av Tyskland er krystallklar:

The July 13 deal offering more financing for Greece has been billed as a last-minute step back from the brink, but the threat of a “temporary exit” from the euro proposed by a German coalition government has shaken the foundation of the euro in a far more fundamental way than meets the eye.

It has undermined what little Franco-German cooperation was left in economic affairs; it has made the single currency as it stands politically indefensible in France; and it has substantially increased the risk of euro exit across the monetary union. In short, the prospect of Grexit today has made a French, or even German, exit tomorrow far more likely.

Shahin Vallée er ikke alene i Frankrike om å mene dette, men han er til nå den som har formulert dette aller mest tydelig. Det er ingen framtid for dagens euro med de prinsippene som ble knesatt overfor Hellas.

Through its actions, Germany has made a broader political point about the governance of the euro. It has confirmed its belief that federalism by exception — the complete annihilation of a member state’s sovereignty and national democracy — is in order whenever a eurozone member is perceived to challenge the rules-based functioning of the monetary union.

Leserne av denne bloggen vet at jeg for lengst har pekt på at Hellas-avtalen gjør landet til tysk koloni uten stemmerett.

Yanis Varoufakis sa at «Tyskland trenger en grexit for å skremme vettet av Frankrike». Men kanskje de heller tar til fornuft før det økonomiske skredet også rammer Frankrike?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

 1. Og hvilke prinsipper skulle evt.gjelde,om ikke fortsatt sparing og privatisering?
  Det Fransk-utopiske forslag,om en felles overstatlig skatte-og overføringsunion?
  I Tyskland har Merkel klart å knekke den interne motstand mot en slik-union,ved å stå fast på sparepolitikk,og løfter om stopp i dyre overføringer.AfD ,et liberalt/konservativt parti har mistet tiltrekningskraft,og er splittet.I deler som kalles Liberale,som erstatning for det gamle FDP.Og en angivelig høyrepopulistisk del.
  Hvorfor har ingen venstreopposisjon tatt den plassen som nå er ledig?Det vet både Seigan og leserne.:De er tilhengere av en felles eurosone,fordi det kanskje kan lede til et mere «sosialt rettferdig EU.»Med håp om større omfordeling mellom øst og sør-og «det rike nord.»Det er det samme som å tro,at EU og IMF representerer en «fornuftig kapitalisme.»Det samme håp som alle store offentlige konferanser,om -milleniums -og klima mål-og om fornuftig kosthold proklamerer i Aftenposten o.l.

  Det er ikke annet en den redde småborgers snusfornuftige forsøk på å redde sine posisjoner.De angivelig venstreorientertes entusiastiske deltakelse i disse -øvelser,viser med all ønskelig tydelighet,at de er unødvendige.De høres bare enda mere høymoralske ut,enn fetterne og kusinene i Aftenposten.De skal gjøre øvelsene på vegne av alle jordens fattige.Og for å unngå «uro i finansmarkedene,»så boliglånsrenta ikke stiger dem over hodet.Kanskje de tror at en felles euroregjering vil gi stabile 0-renter,og allikevel at dette skal gi dem en god pensjon en gang?

 2. Euroen er blitt dømt nedenom og hjem hundrevis av ganger. De fleste som ikke har tro på Euroen som prosjekt er amerikanske økonomer samt Euroskeptiske briter. Amerikanere kritiserer Eurosonen ut i fra teoren om «Optimum Currency Area», mens britene er mest opptatt av å forsvare finansimperiet sitt i London. Så det er litt overraskende denne kritikken fra en økonom som til og med er fransk. På den annen side, så opplever jeg ikke at det er en massiv motstandsbevegelse mot Euroen, så denne Vallée er kanskje en enslig svale?

  Motstanden i Eurosonen går vel mest på om Eurosonen skal bli en fiskal eller overføringsunion eller ikke. Hvis de klarer å løse problemet med Hellas uten at det får konsekvenser for de andre PIIGs landene (Portugal, Ireland og Italia) så kan de kanskje fortsette som før.

  Tyskland har tjent stort på innføring av Euroen gjennom økt eksport. Problemet i Tyskland er at fordelene av Euroen underkommuniseres til befolkningen. Det skaper stor misnøye hvis det er slik at et land bare skal ta fordelene av Euroen som valuta og ikke selv bidra til å løse problemene som Euroen skaper for andre land som ikke har like velutviklet industri.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.