– Bruker IS som påskudd for å bombe kurdere

0

I dag skal jeg rose NRK, nærmere bestemt ved journalistene Tore Moland og Roger Sevrin Bruland som i klartekst skriver det leserne av denne bloggen har visst lenge allerede:

Tyrkia har støtte fra NATO til å bombe både Den islamske staten i Syria og den kurdiske PKK-geriljaen i Irak. Men størst er iveren for å bombe PKK, noe som får kritikere til å hevde at kampanjen mot IS bare er et påskudd.

NRK viser til en av tyrkias ledende kurdiske politikere, Selahattin Demirtas, som mener krigen mot IS bare brukes som et skalkeskjul av president Erodgan for å stanse kurdernes framvekst, både på den militære slagmarken i Irak og Syria, og politisk i Tyrkia:

– Tyrkia har for syns skyld gjennomført et par angrep fra lufta mot IS, men uten å forårsake særlig skade. Jeg skulle ønske Tyrkia istedet kunne gi støtte til alle som nå kjemper mot den islamske staten, sier lederen i det demokratiske folkepartiet HDP, sier Selahattin Demirtas i et intervju med Reuters.

NRKs vinkling stemmer godt overens med det Patrick Cockburn skriver i The Independent i artikkelen Turkey-Kurdish conflict: Obama’s deal with Ankara is a betrayal of Syrian Kurds and may not even weaken Isis.

Washington is teaming up with a Turkish government whose prime objective in Syria is to prevent the further expansion of PYD/YPG territory which already extends along 250 miles of the 550-mile-long Syrian-Turkish border. In brief, Ankara’s objective is the precise opposite of Washington’s and little different from that of Isis, which has been battling on the ground to hold back the PYD/YPG advance.

Cockburns formulering kan riktignok få en til å tro at Washingtons strategi er å bekjempe IS, noe det som kjent ikke er.

Men utenriksminister Børge Brende tror på, eller i hvert fall forteller, eventyret om «kampen mot ISIL». I Stortinget 8. november 2014 sa han:

I en nylig samtale jeg hadde med Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavuşoğlu bekreftet han at Tyrkia vil bidra aktivt i bekjempelsen av Isil. Dette er viktige signaler som jeg tar på alvor.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelUSA-senator: «Vi støtter terroristene!»
Neste artikkelNesoddspelet 2015
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).