– Bruker IS som påskudd for å bombe kurdere

6

I dag skal jeg rose NRK, nærmere bestemt ved journalistene Tore Moland og Roger Sevrin Bruland som i klartekst skriver det leserne av denne bloggen har visst lenge allerede:

Tyrkia har støtte fra NATO til å bombe både Den islamske staten i Syria og den kurdiske PKK-geriljaen i Irak. Men størst er iveren for å bombe PKK, noe som får kritikere til å hevde at kampanjen mot IS bare er et påskudd.

NRK viser til en av tyrkias ledende kurdiske politikere, Selahattin Demirtas, som mener krigen mot IS bare brukes som et skalkeskjul av president Erodgan for å stanse kurdernes framvekst, både på den militære slagmarken i Irak og Syria, og politisk i Tyrkia:

– Tyrkia har for syns skyld gjennomført et par angrep fra lufta mot IS, men uten å forårsake særlig skade. Jeg skulle ønske Tyrkia istedet kunne gi støtte til alle som nå kjemper mot den islamske staten, sier lederen i det demokratiske folkepartiet HDP, sier Selahattin Demirtas i et intervju med Reuters.

NRKs vinkling stemmer godt overens med det Patrick Cockburn skriver i The Independent i artikkelen Turkey-Kurdish conflict: Obama’s deal with Ankara is a betrayal of Syrian Kurds and may not even weaken Isis.

Washington is teaming up with a Turkish government whose prime objective in Syria is to prevent the further expansion of PYD/YPG territory which already extends along 250 miles of the 550-mile-long Syrian-Turkish border. In brief, Ankara’s objective is the precise opposite of Washington’s and little different from that of Isis, which has been battling on the ground to hold back the PYD/YPG advance.

Cockburns formulering kan riktignok få en til å tro at Washingtons strategi er å bekjempe IS, noe det som kjent ikke er.

Men utenriksminister Børge Brende tror på, eller i hvert fall forteller, eventyret om «kampen mot ISIL». I Stortinget 8. november 2014 sa han:

I en nylig samtale jeg hadde med Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavuşoğlu bekreftet han at Tyrkia vil bidra aktivt i bekjempelsen av Isil. Dette er viktige signaler som jeg tar på alvor.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. Motivet bak tyrkias inntreden i krigen mot IS er så åpenbart et motiv for å bombe ned PKK at selv de jevne Dagbladet/VG leserne forstår det er ugler i mosen. Derfor har nok NRK forstått at de like godt kan «avsløre» denne sannheten.

  Når det gjelder norsk UD og BB, utgjør dette departementet et glimrende underlag for å skrive manuset til en mørk komedie.

  Økonomisk betraktet ville det vel vært en fordel å flytte UD til Pentagon? Jeg tenker da på stordriftsfordeler. I det alt vesentlige er jo UD allerede å betrakte som en avdeling.

 2. Jeg tror Pål og mange lesere av denne bloggen kan ha glede av å lese denne boka: https://bokelskere.no/bok/taushetens-taarn-roman/337675/

  Det er en misforstått svart komedie som er ekstremt velskrevet og underholdende. Den omhandler mye av det Pål skriver om. («Follow the money.»)

  Den inneholder noen virkelig morsomme scener. Jeg minnes særlig en hvor hovedpersonen besøkte en amerikansk ammunisjonsfabrikk som jeg til å begynne med trodde var fiktiv (pga den absurde størrelsen), men som jeg etter litt googling fant ut var høyst reell. Jeg kom til å tenke på det nå når jeg reflekterer over hvordan Pentagon/NATO finansierer IS og utruster dem med millioner av kuler og uendelige mengder våpen og kjøretøyer.

 3. Tyrkia «– Bruker IS som påskudd for å bombe kurdere»
  og USA bruker «opprørere» de har trent som påskudd til bombe Assad-Syria.

  Ser ut som USA-NATOs hensikt er å skape et langsomt økende kaos, inntil de kan bruke kaoset de selv har skapt som påskudd til å bombe Assad ihjel. Lager et kaos av krig inntil vestlig publikum er trøtte av krigen på «Krigsrevyen», og NRK-nyhetene selv er trøtte av krigen. Jo flere fraksjoner og kryssende konflikter, dess mer krigståke.

  Så bomber USA videre og «tar ut» Assad-regimet, slik planen har vært hele tiden. Slik ser retningen ut.

  • 04.08.15, BBC: «Islamic State crisis: UK to extend air strikes over Iraq» – Jf. http://www.bbc.co.uk/news/uk-33762564

   «,,, Britain’s contribution – of under 5% of the coalition’s air strikes …»

   US-NATO – inkludert Norge med minst 120 soldater – er igjen og fortsatt i fulll krig i Irak (og Syria, der IS/Daesh har vært nyttige til å viske ut landegrensene – og andre grenser…).

  • USA har ikke bakkestyrker i Syria, så det er større sannsynlighet at ISIL tar Assad enn Tyrkia/USA gjør det. Og hva får vi ut av det. En gedigen triumf for ISIL samt enda mer opprør og kaos i området.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.