Stoltenberg: – Hellas må ikke skjære ned på militærutgiftene

0

NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg har advart den greske regjeringa mot å skjære ned på militærbudsjettet. «Jeg forventer at Hellas fortsetter å bruke to prosent av sitt bruttonasjonalprodukt på forsvaret,» sa Stoltenberg i et intervju med tyske heute.de.

Rustningsutgifter er ikke årsaken til problemene i Hellas. Problemene er langt mer kompliserte enn det faktum at Hellas er forpliktet til å opprettholde sine militærutgifter. Jeg forventer at Hellas også i framtida, i likhet med alle 28 NATO-medlemmer, står ved disse forpliktelsene.

Faktum er at Hellas er et av de landa i Europa som har hatt de aller største militærutgiftene. Business Insider skriver at i følge NATOs prognoser vil landet bruke 2,5% av sitt BNP på det militære i 2015, noe som til og med er en økning på 0,1% fra 2014. Tidligere greske regjeringer har kjøpt inn enorme mengder militærmateriell, slik at Hellas med sine 1300 tanks, har dobbelt så mange som Storbritannia.

Den greske eliten har brukt konflikten med NATO-landet Tyrkia som påskudd til å holde seg med et så kostbart militærapparat. Men vel så viktig er det at Tyskland og Frankrike har lagt press på Hellas for å sørge for at landet fortsetter å kjøpe deres våpen, skriver The Guardian. 15% av Tysklands våpeneksport i Europa går til Hellas, som dermed er Tyskland viktigste våpenmarked i Europa. For Frankrikes del går 10% av deres våpeneksport til Hellas.

I følge Stockholm International Peace Research Institute (Sipri) var Hellas mellom 2002 og 2006 verden fjerde største importør av konvensjonelle våpen, nå er landet nummer ti.

Jens Stoltenberg tilhører som kjent den norske «venstresida» og ledet den såkalte «rødgrønne» regjeringa. Bare så vi ikke glemmer det.

 

Forrige artikkel– Nå bomber Tyrkia også Kobani-kurderne
Neste artikkelAdvarer mot et robotvåpenkappløp
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).