Stoltenberg: – Hellas må ikke skjære ned på militærutgiftene

4

NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg har advart den greske regjeringa mot å skjære ned på militærbudsjettet. «Jeg forventer at Hellas fortsetter å bruke to prosent av sitt bruttonasjonalprodukt på forsvaret,» sa Stoltenberg i et intervju med tyske heute.de.

Rustningsutgifter er ikke årsaken til problemene i Hellas. Problemene er langt mer kompliserte enn det faktum at Hellas er forpliktet til å opprettholde sine militærutgifter. Jeg forventer at Hellas også i framtida, i likhet med alle 28 NATO-medlemmer, står ved disse forpliktelsene.

Faktum er at Hellas er et av de landa i Europa som har hatt de aller største militærutgiftene. Business Insider skriver at i følge NATOs prognoser vil landet bruke 2,5% av sitt BNP på det militære i 2015, noe som til og med er en økning på 0,1% fra 2014. Tidligere greske regjeringer har kjøpt inn enorme mengder militærmateriell, slik at Hellas med sine 1300 tanks, har dobbelt så mange som Storbritannia.

Den greske eliten har brukt konflikten med NATO-landet Tyrkia som påskudd til å holde seg med et så kostbart militærapparat. Men vel så viktig er det at Tyskland og Frankrike har lagt press på Hellas for å sørge for at landet fortsetter å kjøpe deres våpen, skriver The Guardian. 15% av Tysklands våpeneksport i Europa går til Hellas, som dermed er Tyskland viktigste våpenmarked i Europa. For Frankrikes del går 10% av deres våpeneksport til Hellas.

I følge Stockholm International Peace Research Institute (Sipri) var Hellas mellom 2002 og 2006 verden fjerde største importør av konvensjonelle våpen, nå er landet nummer ti.

Jens Stoltenberg tilhører som kjent den norske «venstresida» og ledet den såkalte «rødgrønne» regjeringa. Bare så vi ikke glemmer det.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

 1. «Stoltenberg: – Hellas må ikke skjære ned på militærutgiftene»

  Nei, for det ville jo være å la skattepengene gavne folk selv, og det er klart utenfor både NATOs og EUs formål. «Nedskjæringer» gjelder jo alt folk kan få det dårligere av, og er ikke ment for militærdelen av statsbudsjetter. Det skjønner jo alle – ihvertfall som ser EU-politistatgrepene styrkes. Militærapparatet er tvingende nødvendig – viktigere er mat, klær og bolig – og trengs som stående trussel mot folk som er opprørske mot nedskjæringer, så de ikke setter tankene om at «en annen verden eller måte er mulig» ut i praksis. Så klart. Ha-ha.

  Stakkars NATO-pressesekretær Stoltenberg (som snarere enn «stolt» nå trygt kan kalle seg «Skammenberg» etter å ha påført Norge et berg av skam, først med knusingen av Libya og medskyldighet i 50.000 drap – offisielt tall fra Libya – og nå stort sett hver gang han åpner munnen).

  Skammenberg ligner mer og mer på en marionett når han uttaler seg, og vokter seg vel for å vise tegn til egne tanker. Antagelig kan han med utviklingen av AI snart byttes ut med en ekte robot, så han kan slippe å spille robot med resitering av NATO-pratepunkter mer.

  Takk til Steigan for øyeåpnende tall for Hellas’ militærbudsjetter – og hvem som tjener på dem. Norge ligger vel også bra an på listen, per capita?

  Hva Hellas trenger så mye tanks og militærting til? Forsvar mot Tyrkia? – Neida: Russland, så klart. 😉

  Samt et evt. nytt militært statskupp, som i 1967. De NATO-allierte Churchill og Roosevelt byttet jo Hellas mot Øst-Europa under Moskva-møtet med Stalin i 1944. Så USA-EU-NATO har rett til å bruke landet til hva de vil. Så klart. Enten det er til ferieparadis for slitne arbeidere (hvor lenge blir Eva og Ola i Paradis? – Maks to uker…) eller til sparegris å tømme når de vil.

 2. Jens forventer vel at Hellas, sammen med resten av NATO, skal være med på opprustningen av IS. Da er det best at de har en del penger å bruke.

 3. Anbefaler å Google «griechenland deutsche fregatten» – https://www.google.no/?gfe_rd=cr&ei=1uZ-VasU5IbxB_b-gcAO&gws_rd=ssl#q=griechenland+deutsche+fregatten
  eller «griechenland deutsche u-boote» – https://www.google.no/?gfe_rd=cr&ei=1uZ-VasU5IbxB_b-gcAO&gws_rd=ssl#q=griechenland+deutsche+u-boote
  eller «griechenland deutsche panzer» – https://www.google.no/?gfe_rd=cr&ei=1uZ-VasU5IbxB_b-gcAO&gws_rd=ssl#q=griechenland+deutsche+panzer

  I tillegg så har jeg mistanke at den systematiske opprustningen av Hellas gjennom Nato og EU har en motiv som jeg ikke har sett nevnt noe sted. Hellas sine væpnede styrker er så eksepsjonelt forsynt med topp moderne våpensystemer. Hverken Nato eller EU har noe interesse å forsyne et land på denne måten uten å ha full tillit til dets væpnede styrker. Mistanken ligger nær at Hellas sine væpnede styrker er en stat i staten, som aldri ville nøle å slå ned et forsøk å styre landet inn på en retning som ikke behager de kreftene som steller så godt og vel med generalene og obristene. En må regne med at Nato og USA samt EU har full kontroll over den militæriske ledelsen i Hellas.

 4. Ikke skjære ned på militærutgiftene, – og fortsatt sammen med Italia ta i mot store mengder flyktninger uten annet enn minimal støtte fra andre EU-land. Absurd!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.