– Oljekrakket kan bli mye verre

0

Siden juli 2014 er oljeprisen på verdensmarkedet halvert. Det har ført til at antall rigger som borer etter ny olje er blitt redusert med 42% og at mer enn 70.000 oljearbeidere har mistet jobben og at de børsnoterte oljeselskapene har redusert sine investeringer med 129 milliarder dollar.

Det er storbanken Morgan Stanley som sier dette i en rapport til investorene, i følge Bloomberg.

Morgan Stanley har vært ganske pessimistisk når det gjelder oljeprisene i 2015, og har sammenliknet prisfallet med de verste nedgangene i oljemarkedet, og ment at det kanskje kunne bli like ille som krakket i 1986.

I den nye analysen sier banken at det kan bli mye verre.

Foreløpig heller banken fortsatt til at krisa vil bli kortvarig, men for første gang åpner den for at en oppgang kan vise seg å ligge tre år fram i tid – eller mer. Og i så fall er det langt verre enn i 1986.

«I så tilfelle finnes det få holdepunkter i oljebransjens historie som kan fortelle oss hva vi har i vente.»

For en økonomi som er så oljeavhengig som den norske, er dette svært dårlig nytt. Denne bloggen har i årevis varslet om at vi står foran et slikt krakk. Det var også et sentralt tema i boka Sammenbruddet, som jeg ga ut i 2011. Men norsk offentlighet har vært så blendet av oljeindustriens reklamekampanjer at det ikke har vært rom for slik analyse.
Forrige artikkelEU er en maskin for frigjøring av europeisk kapitalisme
Neste artikkelPolen: – Vi betaler ikke en penny for Hellas
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).