– Oljekrakket kan bli mye verre

0

Siden juli 2014 er oljeprisen på verdensmarkedet halvert. Det har ført til at antall rigger som borer etter ny olje er blitt redusert med 42% og at mer enn 70.000 oljearbeidere har mistet jobben og at de børsnoterte oljeselskapene har redusert sine investeringer med 129 milliarder dollar.

Det er storbanken Morgan Stanley som sier dette i en rapport til investorene, i følge Bloomberg.

Morgan Stanley har vært ganske pessimistisk når det gjelder oljeprisene i 2015, og har sammenliknet prisfallet med de verste nedgangene i oljemarkedet, og ment at det kanskje kunne bli like ille som krakket i 1986.

I den nye analysen sier banken at det kan bli mye verre.

Foreløpig heller banken fortsatt til at krisa vil bli kortvarig, men for første gang åpner den for at en oppgang kan vise seg å ligge tre år fram i tid – eller mer. Og i så fall er det langt verre enn i 1986.

«I så tilfelle finnes det få holdepunkter i oljebransjens historie som kan fortelle oss hva vi har i vente.»

For en økonomi som er så oljeavhengig som den norske, er dette svært dårlig nytt. Denne bloggen har i årevis varslet om at vi står foran et slikt krakk. Det var også et sentralt tema i boka Sammenbruddet, som jeg ga ut i 2011. Men norsk offentlighet har vært så blendet av oljeindustriens reklamekampanjer at det ikke har vært rom for slik analyse.
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.