Hva skjer i Malmø?

48
Bilbombe Malmö, Expressen

Det er en del år siden jeg besøkte Malmø. Jeg husker byen som en pen, velordnet og litt kjedelig by. Nå er Malmø den byen i Norden med mest ekstrem voldskriminalitet. I 2014 var det 25 bombeepisoder i Malmø, og hittil i 2015 har det vært 19 bombesprengninger. I tillegg har det vært et stort antall alvorlige skyteepisoder. Hva er det som gjør at denne søvnige byen plutselig er blitt den voldeligste i Norden? Og hvorfor føres det knapt noen politisk diskusjon om dette i Sverige?

Bilbombe Malmö, Expressen
Bilbombe Malmö, Expressen

Mer bomber enn noe annet sted i Norden

Malmö är den stad som är värst drabbad av sprängningar i hela Skandinavien, sier Göran Månsson, som er sjef for det nasjonale bombeforsvaret i Malmö. Månsson forteller videre at det var 25 bombeepisoder i 2014 og 18 til da i 2015 Nå har det vært én til, så tallet fram til 24. juli er 19. Månsson sier at han mener at Malmø har mest sprenginger i hele Norden.

– De har inte den mängd sprängningar som vi har här, och jag får många reaktioner och frågor om sprängningarna i Malmö. Även i övriga Europa är de väldigt förvånade över antalet.

Månsson behøver ikke tvile på sine antakelser. Hvis Oslo skulle ha hatt like mange bombeepisoder som Malmø i forhold til folketallet, så skulle vi ha hatt 43 bombesprenginger hittil i 2015. Men hvor mange har vi hatt? Tallet er 0. (Jeg støtter meg her på Oslopolitiets halvårsrapport.)

Kartet viser bombeepisoder i Malmø 2014-2015
Kartet viser bombeepisoder i Malmø 2014-2015

I tillegg har Malmø hatt et stort antall skyteepisoder.

skyting i malmö

Det er ikke bare sånn at Malmø her flere grove voldsepisoder med skytevåpen og bomber enn noen annen by i Norden. Malmø er uten sammenlikning den mest voldelige byen i Norden, og en av de mest voldelige i Europa.

23. juli 2015 melder Dagens nyheter:

Oroligheter som växte till rena upplopp utbröt åter i stadsdelen Rosengård i Malmö på torsdagskvällen sedan flera hundra ungdomar kastat sten på bussar och bilar, majoriteten av dem boende i området men också ditresta forbollshuliganer. Först vid halv tre-tiden var situationen under kontroll. En person greps och en person omhändertogs av polis.

Den svenske journalisten Tobias Barkman, som har skrevet boka Maffia, sier til ETC:

Det är bara ren tur och i viss mån gärningsmännens oskicklighet. Man kan också se en klart högre risk för att andra skadas än vad gärningsmännen har avsett. De här typiska ”gangsterliknande avrättningarna” är planerade och genomförs genom att man går fram och skjuter någon och då är risken för andra inte jättehög. Men det som händer nu är att man två gånger har kastat handgranater och en gång skjutit med automatvapen från en bil i rullning. Det är vanvettigt, kulorna kan hamna var som helst. Det är väldigt farligt för allmänheten. Det gör situationen alarmerande.

Det er vel ikke å ta for hardt i å si at dette er alarmerende.

Men hvorfor skjer dette?

Etter voldsbølgen i 2013 opprettet det svenske politiet spesialinnsatsgruppa Olivia, som skulle jobbe med å redusere volden. Men resultatet er nedslående. I følge en rapport om innsatsen viser det seg at voldsbølgen har økt i 2014 og 2015.

Mats Karlsson, som er visepolitisjef i Malmø blir spurt av Sydsvenskan om hva som er årsaken til dette, og han svarer:

I en del fall känner vi till bakomliggande orsaker, men om konflikterna hade uppstått ändå är svårt att veta. Det krävs så lite. Det kan vara konflikter om inkomstkällor, mellan olika familjer, eller sådant som ligger långt tillbaka i tiden och som sedan blossar upp.

Karlsson har sikkert en vanskelig jobb, og han har sikkert ikke som sin fremste oppgave å være analytiker. Men et slikt svar sier ingenting. Konflikter finnes i alle land og alle byer, men ingen byer i Norden har en slik vold som Malmø. Derfor må det finnes en annen forklaring.

Elefanten i rommet

Som vanlig i svensk presse er man ekstremt forsiktig med å nevne det dersom voldsepisoder har med innvandrergrupper å gjøre. Det offisielle synet i Sverige, og det eneste synet som er sosialt akseptert, er at svensk innvandringspolitikk er en suksess og at den ikke fører til store problemer. Når det så oppstår problemer allikevel, snakkes det helst ikke om det.

Men sjøl om rapportene er rensket for den typen opplysninger, så går det indirekte fram at de fleste bombe- og skyteepisodene har med innvandrermiljøer å gjøre. Slik som i denne artikkelen i ETC der talskvinne for politiet, Ewa-Gun Westford, sier:

Vi jobbar på flera fronter i ett långsiktigt arbete. Vi har en polisstation i Rosengård och där arbetar vi med trygghetsskapande insatser. Vi är ute bland religiösa sammanslutningar, föreningar och fastighetsägare. Det är de som är placerade i Rosengård som aktivt arbetar med dialog och kontakt..

Politiet hadde neppe drevet dialog i de religiøse sammenslutningene hvis det ikke handlet om problemer i noen av de muslimske innvandrermiljøene. I forbifarten nevnes det også noe om en æreskultur.

Første forutsetning: ærlighet

Jeg har ikke noe ferdig svar på det spørsmålet jeg stiller i overskriften. Det er sikkert mange årsaker til at voldsbølgen har oppstått og fortsetter å øke i den tidligere så søvnige byen Malmø. Og det må utvilsomt gjøres grundige analyser for å gi noen tilfredsstillende svar. At problemene er knyttet til i det minste noen innvandrermiljøer, er åpenbart. Men hvordan og i hvilke grupper og hvorfor det skjer slik, det trenger bedre svar. Og svar trengs, fordi dette er et alvorlig sosialt problem. Det går på livet løs, bokstavelig talt.

Men for å gi svar på dette, er første forutsetning at man er ærlig. Man kan ikke fortsette å late som om problemene ikke eksisterer og insistere på at det er tabu å skrive og snakke om dem. For hva skjer da? Jo, da skjer to ting: volden fortsetter til man får enda alvorligere episoder enn i dag, og de høyreekstreme og fascistene styrker seg.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


48 KOMMENTARER

 1. Hva som skjer i Malmø?
  De som har fulgt alternative media de siste årene, har vel fått med seg hva som skjer i Malmø.
  Men selvfølgelig, tilhører man strutseflokken, vet man selvfølgelig nada.
  Så blir man «overrasket» når sannheten går opp for en.
  Ser ikke at det står noe om bilbranner i artikkelen.
  Kanskje artikkelforfatteren ikke har fått med seg dette fenomenet heller.

  • Når jeg ikke har skrevet om bilbranner er det fordi jeg ikke har funnet noen statistikk over dette.

   • Pål: I Sverige er det en rekke eksempler på at unge menn i bydeler med mange innvandrere setter fyr på biler. Det er uklart om de fleste tilfellene dreier seg om rent skadeverk mot annen persons eiendom, uten noe annet motiv enn pur faenskap, eller en slags islamsk intifada mot Svenske storsamfunnet. I de fleste tilfeller dreier bilbranner seg om forsikringssvindel eller teknisk feil på bilene. Biler blir også satt fyr på for å skjule kriminelle handlinger, som ran og narkotikaforbrytelser. Fenomenet blir underrapportert og det blir ikke knyttet til ideologi eller innvandring. «Polisen rubricerar händelsen som grov skadegörelse.»

 2. Så burde du fått med deg at Malmø som tidligere hadde en stor jødisk koloni, nå tømmes for jøder. Og det er ikke på grunn av de «høyre ekstreme».

 3. Uventet, ikke-forutsigbart fra Steigans blogg. Bra. (På den andre siden ble jeg hverken klokere eller dummere av å lese den!).

  • Takk. Jeg prøver jo å ikke være helt forutsigbar. Jeg er jo glad for at du ikke ble dummere av den. Men jeg må jo innrømme at jeg mangler info til å lodde særlig dypt foreløpig. Jeg stiller en del spørsmål og håper at det vil utløse både tips og kanskje også innlegg fra svenske venner som kan mer om dette enn det jeg gjør.
   Det er i det hele tatt massevis jeg ikke veit. Erkjennelsen av det er en spore til å grave mer for å lære mer, og så deler jeg det jeg finner med leserne.

   • Det kan være en ide å nevne økonomien i Malmø kommune. Vi var på ferie nedover i området og nyhetene snakket mye om den sviktende økonomi kommunen opplever. Det måtte vist legges ned mange klasser på videregående skoler og eldre omsorg.
    Om økonomien svikter for det offentlige vil de fleste andre områder fort forverre seg pga manglende ressurser.

 4. Det skytes friskt,også i Gøteborg og Stockholm.
  Alle vet årsaken-for mange -migranter.
  Og at dette skulle gi en økning i høyreekstrem og fascistisk aktivitet,det er ikke umulig.
  Men svensken er stødig,og enda er det SD som øker-ikke de virkelige fascister.

  Faren for autoritær og korporativ inngripen ligger i det etablerte etablisement,som gir SD skylda for økningen i volden i «utanførskapsområdene.»
  Jo mere bråk,jo større innsatser av Olivia -karakter,som beviselig ikke virker,jo flere stemmer til SD.Det blir til at folket er fienden,som motarbeider de velmenende styrende (felles)koalisjoner.

  Utviklingen i Sverige kan sees som et laboratorium,for resten av Vest-Europa.De har latt migrantene flokke seg sammen,via systemet med «eget boende.»Og når dette ikke virker,skal kommunene tvinges til å bosette flere.Slik diskuteres det også i Norge.
  I EU holder man på med det samme.Men,siden det enda ikke finnes noen overordnet myndighet,blir statene ikke enige om byrdefordelingen.
  Ingen kan lenger påstå at tilstandene er forårsaket av «høyrepopulistenes framganger.»Disse er reaksjoner,på tilstander skapt av andre krefter.Hva de styrende ønsker,kan leses i MSM,f.eks. i dagens Aftenpost-ved Terje Svabø.: «Det er så åpenbart at dette kaller på samarbeid og fellesløsninger på det europeiske kontinent.»
  Det ville bare kunne gjennomføres,om EU ble en stat,slik EU tihengere til høyre og venstre ønsker seg.Og-som bare kan realiseres via tvang.Det greske eksempel vil da kunne være modell.:Nasjonalstatene påtvinges en -migrasjonspolitikk,som har den effekt at det som måtte være tilbake av velferd inndras -til fordel for EU-kommisjonen og ECB.Til finansiering av et underbetalt og uorganisert underproletariat,styrt etter egne klan-lover.Ved siden av de forhenværende nasjonalstater.Bantustan,etter apartheid-mønster.

  Det burde ringe en bjelle eller to.De skrikende brannstiftere i slåsskjempe fascistenes små grupper ,er å betrakte som de styrendes agenter.Betalt eller ikke- de kan brukes,enda mere enn hittil,som begrunnelse for de virkelig udemokratiske fascistoide krefter i mange land.Både i sentrum og til «venstre.»SD og liknende bevegelser kan ikke stoppes med demokratiske midler.Da tyr de styrende til tvilsomme metoder.Og de får støtte fra «venstresiden,» som ønsker global omfordeling.Middelklassens representanter allierer seg med makta,enda en gang.

 5. Det er nok noe med Malmø, men det er ikke grunnlag for å konkludere med at det er andelen ikke-vestlige minoriteter som er det spesielle. I følge Wikipedia er Malmø ikke den mest flerkulturelle kommunen i Sverige, men den fjerde mest flerkulturelle. Andelen med minoritetsbakgrunn er ikke høyere enn den er i Groruddalen og Søndre Nordstrand i Oslo, og her har kriminaliteten gått ned de siste ti årene.

  • Jeg har ikke trukket noen konklusjoner i det hele tatt. Jeg har nøyd meg med å stille spørsmål. Og jeg får pussige reaksjoner. Et notorisk nettroll kalte meg «Din jævla rasist» på grunn av denne artikkelen. En oppegående og reflektert leser skrev at våldskriminaliteten i Finland er større enn i Sverige. Jeg sjekket nordisk kriminalitetsstatistikk og fant ut at det gjelder utelukkende for mord, mens for vold, overfall og voldtekt ligger Sverige til dels langt over andre land i Norden.
   Kort sagt, analyser må basere seg på fakta. Jeg har ikke nok fakta til å kunne slå fast hva det er med Malmø som gir så ekstreme utslag, men det er nokså opplagt at man ikke kan si at det ikke har noe med innvandrermiljøene å gjøre. Og da tenker jeg ikke først og fremst på andel. Det kan være spesielle miljøer som finnes der. Det kan være noe med den politikken som er ført. Det kan være sosio-økonomiske forhold blant innvandrerne som er annerledes der osv. Sånt må undersøkes, ærlig og fordomsfritt, og så får man trekke konklusjoner på grunnlag av fakta.

   • Hei Pål.

    Håper du kan unnskylde at denne kommentaren er helt irrelevant for artikkelens tema, men det ble bare for fristende å legge den inn nå, siden du snakker litt om metodikk. Du har jo også tidligere her i avisa redegjort for hvordan du jobber frem sakene dine; bruk av flest mulig kilder med ulike politiske og språkmessige tilknytninger for å ha mest mulig å bygge på når viktige spørsmål stilles eller konklusjoner evt. skal trekkes. Du har kalt dette «Steigans metode», og det er synd og skam at ikke Steigans metode også er er standard journalistisk metode i hele presseverdenen, selvfølgelig, men dem om den yrkesmessige stoltheten.

    Mitt poeng er at du som gammel IT-mann sikker ser ordspillet jeg vil frem til når jeg for ettertiden vil kalle metoden for «Steiganografi»!

   • Min kommentar var generell. Det har blitt trukket mange og raske og skråksikre konklusjoner om sammenhenger mellom ikke-vestlig innvandring og kriminalitet, og Malmø trekkes gjerne fram som kroneksemplet. Kommentaren til Eivind Reitan rett over min, er typisk i så måte. At andelen mord er høyest i Norden i Finland (bortsett fra Grønland, som er suverent farligst), med sin laveste andel ikke-vestlige innvandrere, er illustrerende for at det ikke er så enkelt. Mord er den formen for kriminalitet som har de laveste mørketallene, av naturlige årsaker.

    Voldtekt er i motsatt spekter den formen for kriminalitet som har de suverent høyeste mørketallene. Det er derfor nesten helt umulig å trekke konklusjoner om forholdet mellom den reelle faren for å bli voldtatt i et land, og hvor høyt nivå anmeldelsene ligger på. Et land med mange anmeldelser, kan selvsagt være et land med et høyt nivå på seksuelle overgrep, men det kan like gjerne være et land med en lav kulturell terskel for å anmelde, noe som kan innebære at forholdet mellom anmeldelser og reelle overgrep er omvendt proporsjonalt med land med færre anmeldelser.

    • Om man ved bruk,eller missbruk,av statistikk kan bortforklare den store krimnaliteten i Malmø,så gjennstår det viktige poeng-at arbeidsmarkedene ødelegges i store deler av Europa,ved den store migrasjonsbølgen .Og denne bølge kommer fra «ikke -vestlige «land.Det handler i først rekke ikke om hudfarge og/eller religion.

     Man kan også bruke statistsikk om den økende oppslutning om SD,først i Skåne/Malmø,nå over store deler av landet,til å tilbakevise teorien om at de som er sterkest motstanere av -migrasjonen,er de som bor lengst vekk fra dens konsekvenser. Nå får alle kommuner i Sverige inn på kroppen og kommunebudsjettene hva dette koster.Da,og først da reageres det.Akkurat som i Tyskland-og nå Norge.Prosjekt -«migrasjon er bra» er bare bra ,for de som tror man kan omfordele verdens goder,nasjonalt og internasjonalt,ved høyere skatter på de rike.Mens alle vanlige lønnsmottakere-uansett herkomst-fortsår at det er de som skal stå for notaen.
     Prosjektets ivrigste tilhegere ,her hjemme,er CIVITA.Med sitt «Litt større ulikheter,innad i de enklete land,er bra for den økende likhet mellom nasjonene.»Alliansen med bevegelsen «det finnes ingen illegale mennesker,» er åpenbar.

     Bortforklaringenes tid er over.I de fleste land går arbeidervelgerne til SD -liknende partier.Jo høyere det ropes om «faren fra høyre,»jo flere blir de.

     • Jeg bortforklarer ikke den høye kriminaliteten i Malmø. Jeg påpeker at statistikk ikke gir støtte til den utbredte teorien om at kriminaliteten i området skyldes den relativt høye andelen ikke-vestlige innvandrere. Det er de som trekker slike konklusjoner om sammenhengen, blant andre deg, som misbruker statistikk i slike debatter. Jeg kan ikke nok om Malmø til å fastslå hva som er de særskilte årsakene til den særskilte kriminaliteten der, og påstår i motsetning til deg heller ikke noe om hva årsaken faktisk kan være.

      Det som ødelegger arbeidsmarkedene, er ikke flyktninger fra ikke-vestlige land. De som kommer i arbeid av disse, arbeider på de samme premissene som de som fra før bor permanent i landet. De som ødelegger arbeidsmarkedet er selskaper som utnytter billig arbeidskraft med utgangspunkt i EØS-regelverket, og de som utnyttes på denne måten er i all hovedsak hvite øst-europeere. Det Civita og andre på høyresida er sterkt for er EØS-avtalens betingelser for arbeidskraftsimport fra andre land i Europa, ikke en human flyktninge- og asylpolitikk. Vi tar ikke imot traumatiserte krigsflyktninger for å tjene penger på det, og det gjør heller ikke arbeidsgiverne, og det demper Civitas begeistring for en human flyktningpolitikk, som jeg aldri har sett dem agitere for.

      Jeg har ikke god nok oversikt over Sveriges politiske geografi til å si i hvor stor grad det samme er tilfellet i Sverige, men det jeg kommenterte, var at Dansk Folkeparti systematisk er størst i landsbygds- og småbyområder på Jylland, hvor det finns svært få ikke-vestlige innvandrere, men er mindre enn Rødts søsterparti Enhetslisten i storbyområdene hvor de fleste med ikke-vestlig bakgrunn bor. Og forskjellen kan ikke forklares med de ikke-vestliges stemmer aleine. Så mange minoritetsstemmer er det ikke i København og Odense. Det er et systematisk mønster hvor etnisk danske er mer tilbøyelige til å stemme DF jo færre ikke-vestlige som bor i deres nabolag, og jo lavere sannsynligheten dermed er til at de personlig kjenner noen.

      Det er et mønster som også gjenfinnes i andre land og i andre tider. Det er på ingen måte tilfeldig at den islamfiendtlige bevegelsen Pegida vokste seg stor i den tyske storbyen med den laveste andelen muslimer, Dresden. Og NSDAP fikk i 1932 over 50 prosent i nordtyske småbyer med få eller ingen jøder, men ble slått av både kommunister og sosialdemokrater i Berlin og industribyer i Ruhr, hvor det faktisk fantes en betydningsfull minoritet av jøder.

     • Eivind: Jeg er langt på vei enig i de store linjene i ditt innlegg. Det oppsummerer på en god måte noen av mine egne refleksjoner om dette temaet. For egen regning vil jeg føye til at dagens situasjon er ikke uhåndterlig for noe land, spørsmålet er bare om den er et tidlig stadium i en langt verre utvikling, som ender med at høyreekstreme enten får makten og bruker den på en lignende måte som nazistene i Tyskland under WW2, eller begynner å ty til organisert terror i stor skala. Jeg frykter at det vi ser konturene av er et forstadium til nazisme 2.0. Den største forskjellen mellom situasjonen i Europa på slutten av 1920 tallet er at vi både har en oppblomstring av nazisme 2.0 og økt oppslutning om islamsk fascisme (ISIS, Al Qaeda, og wahabisme). Nazisme 2.0 kommer nok ikke marsjerende ned gatene i nazi uniformer med en führer i spissen, den kommer via internett, og seiler under falskt flagg, som Sverigedemokratene.

   • Kriminalstatistikk er vanskelig, selv i et land. Fx Sverige bokfører voldtekt annerledes enn andre land og hva de gjorde før. Det gir nok et bedre bilde av den faktiske forekomsten, men det gjør også sammenliknede statistikk og historisk statistikk nær umulig.

    Det ble gjort en større internasjonal innsats for å produsere sammenlignbar statistikk for hva som burde være den enkleste forbrytelsen å dokumentere, drap, men det ble spesielt for Norge fordi året det gjaldt var 2011. Breivik gjorde da Norge til et av Europas mest drapsutsatte land, og vil forbli det til neste gang en liknende innsats vil bli gjort.

 6. Ressurssterke innvandrere får ikke slippe inn. De som FÅR slippe inn, er de som ikke kan forsørge seg selv, eller som må ty til kriminell aktivitet for å overleve. For disse innvandrerne stemmer på de politikerne som har vært ved makten i Sverige de siste tiårene. Det politiske etablissementet importerer altså velgere, slik at de — politikerne — kan klamre seg til makten.

  Det samme skjer i Norge, men heldigvis ikke på langt nær i samme grad som i Sverige. Ennå.

  Når SD blir det største partiet, kommer de sikkert til å bli forbudt ved lov. Uansett er det ikke så mye å gjøre, selv for SD. Det er for sent å redde Malmø nå.

 7. I gamle dager forbandt jeg Steigan med støtte til Pol Pot og likende diktatorer. Ideer som jeg avskydde inenst.
  Nå er jeg enig i velig mye av det du skriver. Ikke bare om problemene som er nevnt i denne artikkelen, men også om stormaktenes (ikke minst USAs) innblanding i andre deler av verden.

  Jeg synes det virker som om det er betydelige likhetstrekk mellom det vi så i Kosovo og den prosessen Sverige er inne i nå. I Kosovo lot myndighetene albanerne gå løs på serberne. Men etter hvert bestemte de seg for å sette foten ned. Da valgte USA å støtte UCK. Serberne ble tvunget til å slå tilbake opprøret. Og disse reaksjonene som USA hadde fremprovosert, ble brukt til å rettferdiggjøre bombing av Serbia. Det kan nevnes at serberne for å unngå bombing ikke bare ville måttet gi fra seg Kosovo, men også akseptere at NATO besatte hele Serbia. Man sørget med andre ord for å stille et ultimatum serberne umulig kunne akseptere.
  Jeg her skrevet om Kosovos historie her:
  http://www.sian.no/artikkel/slik-ble-kosovo-islamisert

 8. Malmø har en ekstremt uheldig beliggenhet. All ulovlig transport av varer mellom Skandinavia og kontinentet, uansett om det er våpen eller narkotika, må gjennom Malmø. På 90-tallet var det mc-gjenger som kontrollerte denne trafikken, idag er det muligens enkelte innvandrermiljøer som har overtatt. Jeg vet for lite til å kunne fastslå det helt bombastisk. Men Steigan har rett i en ting; vi må diskutere problematikken fordomsfritt. Jeg har gode venner både i mc-miljøer og innvandremiljøer, jeg trur ingen av dem blir fornærma om vi knuser noen råtne egg.

 9. Malmø har utvilsomt problemer med ghettofisering og grov kriminalitet. Byen har også et problem med islamisering og økt antisemittisme.

  Etter min mening har SD en hel del rett i det de sier. For eksempel at innvandringen går så fort at integrering faller bort av seg selv. Det er selvsagt ikke slik at den, eller de, som stiller kritiske spørsmål ved innvandringspolitikken automatisk er å betrakte som høyreekstreme. Langt derifra.

  Høyreekstreme vil ikke ha noen innvandring fordi de ikke ønsker å leve i et samfunn med blandet etnisitet. Derfor kalles de ofte for rasister. Men denne gruppen personer utgjør et særdeles lite mindretall i Sverige, og Europa forøvrig, heldigvis.

  Jeg betviler at SD er et høyreekstremt parti, men at det kan tiltrekke seg høyreekstreme er helt klart. SD har også en grumsete fortid, har jeg fått opplyst, men det betyr ikke at partiet fortsatt er grumsete, flere år senere.

  De som tjener mest på innvandringen i Sverige er kapital og næringsinteresser som via en liberal innvandringspolitikk har fått et sugerør i statskassa. Slik er det også her hvor milliarder søles bort på industrialisert integrering uten noen særlig virkning. Et problem kan være at innvilget opphold som flyktning utløser svært gunstige betingelser som i verste fall kan passivisere mottakeren.

 10. «Hva skjer i Malmø?»

  Takk for godt spørsmål og mange gode kommentarer (særlig Venstad, Holgersen, Reitan).

  Malmøs krim-vansker er trolig synergieffekt av mange betente forhold:
  1) Geografisk plassering for smuglerruter (Trelleborg, Øresundsbroen osv.) med lange tradisjoner,
  2) dårlig integrering av svært forskjelligartede innvandrergrupper i rekordandel av totalen (42 prosent),
  3) mye dårlig bruk av ulovlig dop (utbredt og billig amfetamin fra Polen) som gjør spesielt fattig ungdom enkelt sagt sprø,
  4) pluss rå fornektelse av både tilstander og årsaker fra myndighetene (jf. Riksdagspartienes totalt udemokratiske utstenging av SverigeDemokratene, SD, i Riksdagen – et fantastisk hykleri fra «demokratiets» høyborg i Sverige).

  Videre er Malmø del av «de tre storstadsområdena – Stor-Stockholm, Stor-Göteborg, och Stor-Malmö» i Sverige. Samt del av planleggingen for en storstadsregion med København og en «Øresundsmetro».

  I tillegg kommer virkninger av de mange sosialt dårlige, kapitalistisk berikende strategiene innen EU. EU er langt unna demokratisk. Det merkes sterkest blant de fattigste. Også i Malmø. Bomben 24.07.15 gikk av utenfor et sosialkontor.

  Malmøs historie som del av Danmark og hovedstad i Skåne med bare langsom integrering i Sverige år 1658 til ca. 1720 gir regionen en sær selvstendighetsidentitet (jf. f.eks. historiene om «Gjøngehøvdingen» og motstandsbevegelsen «Snapphanarna»). Det spiller også inn.

  Fra 1975 – 1995 var Malmø i lavkonjunktur-krise, med massiv utflytting av middelklassen. Dagens ungdom rundt 20 er barn av denne fattigdommen.

  EU-kapitalismen trenger desperate fattige – et «prekariat». Synet av dem virker «disiplinerende» på de nestfattigste og får dem til å tviholde på de dårligst betalte jobbene. Klassisk. Slik er dårlige forhold i Malmø en støtte for kapitalistisk antisosiale grep og holdninger i resten av Sverige – og Norge.

  Selv Agenda-leder Marte Gerhardsen (lønn: 1,3 m) ser denne dårlige «arbeidslivspolitikken» nå (Klassekampen 24.07.15):
  «– Vi [Norge] har valgt å være utenfor EU, det er bra. Vi står utenfor Euroen, det er bra. Vi har styring på vår egen økonomiske politikk. Det er bra, sier hun.
  Likevel mener Agenda-sjefen at det åpne europeiske markedet endrer Norge på måter som krever et langt kraftigere politisk svar enn det staten makter i dag.
  – Den store diskusjonen vi må ta i Norge, er hva vi gjør med arbeidsmarkedet. Som en konsekvens av den frie flyten av arbeidskraft ser vi at den svarte økonomien vokser og arbeidslivskriminaliteten eksploderer, sier hun.
  Gerhardsen peker ut arbeidslivspolitikken som den viktigste kamparenaen i norsk politikk i årene som kommer.
  – Dette er en samfunnskamp som vi er i ferd med å tape, og vi må sette inn et helt annet gir for å vinne, sier hun.»

  Hva kan gjøres? – Som Steigan påpeker: finne fakta først, utenfor mediehykleriene. Det kan være vanskelig nok, innviklet som disse fakta er i «uoffisielle» forhold – dop, krim, smugling, ghettodannelser, EU-politikk og globalpolitikk. Dernest vil en trenge å danne konsensus blant befolkningen om løsninger bygget på sosial rettferdighet. Det kan være umulig innenfor nåværende «anti-demokratiske» EU.

  Alternativet er lavboblende «uro» (opprør, protester) innen politistat-lignende rammer som inkluderer hyklersk propaganda (husk alltid på at selv innen politistater lever flesteparten akseptable, om enn ikke hyggelige liv). Dette ser ut til å være del av de lite korrekt beskrevne tilstandene for Malmø nå.

  Malmø er p.t. et sosialt kaos vi kan være glade for å være utenfor, men ta som mange forskjelligartede advarsler.

 11. Hva med majoritetens ansvar for inkludering? Hva med integreringstiltak som felles møteplasser, ungdomsklubber, alternativ skoletilbud, lærlingplasser, dialogsenter osv osv? Er ikke integrering egentlig en gjensidig prosess?!

 12. Kvantitative data må kobles med kvalitatitve for å få bedre innsikt i hva som skjer.

  Noen faktorer som dukket opp etter enkle søk:

  -Hooligans (Bengali?) http://www.nordstjernan.com/news/sports/3396/
  -Stig Larsson,dvs. internasjonal kriminalitet.
  -Etnisk segregert by: Rosengård. Ghetto? Seved og Oxio er også politiets problemområder.
  – Jøder
  – Muslimer
  – Jøder + Muslimer = antisemittisme?
  – «Feil» integrering
  -Gjengkriminalitet
  – Mye sosial uro.

  Noen klipp fra media:
  Police in Sweden’s third-largest city, Malmö, are reporting a significant uptick in the number of reported anti-Semitic hate-crimes this year.

  During just the first six months of 2011, Malmö police registered 21 anti-Semitic crimes, more than the total number (20) of such crimes reported in the city during all of 2010. According to police officials interviewed by the public broadcaster Sveriges Radio, the actual number of anti-Semitic incidents is far higher.

  Recent statistics from Sweden’s National Council on Crime Prevention (Brottsförebyggande rådet) revealed that nationwide in 2010, there were 161 reported anti-Semitic hate crimes.

  The data comes as the Swedish government on September 20 set aside 4 million kroner ($600,000) to help boost security around the country’s synagogues, after accusations that Sweden has not done enough to protect its Jewish population.
  http://www.gatestoneinstitute.org/2593/sweden-anti-semites

  Vi krigar mot svenskarna med rån

  De intervjuade pojkarna är mellan 15 och 17 år och en av dem förklarar för Petra Åkesson vad makt innebär för honom.

  «För mig är det att svenskarna ska lägga sig ner på marken och pussa mina fötter.»

  – De unga rånarna känner en kick av att utföra avvikande och riskfyllda handlingar och de pratar mycket om hur lätt det är att råna svenskarna. Och kicken blir ännu större när de är medvetna om att rånen är så enkla att utföra. «Det är så lätt att råna svenskar, det är så lätt «, sade en av pojkarna.

  De unga rånarna planerar inte sin brottslighet.

  «Nej, när vi ser några svenskar som verkar rika eller har bra mobiler så rånar vi dom.»

  Varför finns det så mycket hat mot svenskar bland dessa ungdomar?

  – Hat är ett för starkt ord. Men när det gått så långt att unga människor känner sig så frustrerade att de väljer att slå tillbaka mot samhället genom kriminalitet, då finns det också stor risk att de kan utnyttjas av både politiska och religiösa fundamentalistiska krafter till ännu värre handlingar.

  Malin Åkerström ser bara en lösning.

  – Arbete till alla. Bidrag och alla dessa kurser ökar bara förbittringen. För mycket välvilja blir till sist ett förtryck.

  – Om det krävs en avreglering av arbetsmarknaden för att skapa fler jobb, så måste vi göra det

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/invandrare-krigar-mot-svenskar-med-ran/
  «Vi krigar mot svenskarna» rapporten: http://www.reaktion.nu/PDF/VI__0011.PDF

  Det er ikke bare i Malmö at polisen har problemer med å håndtere loven. Polisen har selv identifisert 55 geografiske områder i Sverige med problematiske lokale nettverk:
  https://polisen.se/Global/www%20och%20Intrapolis/Rapporter-utredningar/01%20Polisen%20nationellt/Ovriga%20rapporter-utredningar/Kriminella%20natverk%20med%20stor%20paverkan%20i%20lokalsamhallet%20Sekretesspr%2014.pdf

  • Oxie bydel i Malmö som er nevnt i Polisrapporten har følgende befolkningssammensetning:

   The ten largest groups of foreign-born persons are:

   Denmark (858)
   Poland (220)
   Socialist Federal Republic of Yugoslavia (200)
   Iraq (108)
   Hungary (95)
   Iran (91)
   Pakistan (84)
   Germany (78)
   Bosnia and Herzegovina (77)
   Finland (66)

  • Befolkningssammensetningen i Rosengård distriktet (kilde wikipedia):

   In 2007, 60% were born outside of Sweden.[9] In 2008, 86% of the population was of foreign background.[4]

   The ten largest groups of foreign-born persons in 2010 were:[10]

   Iraq (2,957)
   Socialist Federal Republic of Yugoslavia (2,172)
   Lebanon (1,370)
   Bosnia and Herzegovina (1,211)
   Somalia (550)
   Denmark (541)
   Poland (475)
   Afghanistan (406)
   Turkey (357)
   Pakistan (230)

   Jeg fant ikke noen slike data for Sever distriktet i Södra Sofielund. For Rosengård og Oxie-bydel så ser det ut til å være påfallende mange fra Balkan.

 13. Noen generelle data om befolkningsutviklingen:

  Folketallet gikk opp fra 1960-1970. Fra 1971 til 1984 var det en befolkningsnedgang fra 265 tusen til 229 tusen (ca 14 %). 1985-1993 var det små økninger i befolkningstallet (+3 %). Fra 1994 til 2002 økte befolkningen fra 242 til 265 tusen (+10 %) etterfulgt av to år med økning på 2 tusen. Fra 2006 til 2013 har befolkningsøkningen vært på 3 til 7 tusen pr. år.

  Trolig kan vi tilskrive økningen i perioden 1994 til 2002 som følge av flyktninger fra Balkankrigene.
  Fra 2006 så har det vært en større økning av innvandrere fra muslimske land (Irak, Libanon, Somalia) mfl.

  Befolkningensøkningen (innvandringen) har ført til at det fødes rekordmange barn i Malmö. Malmö har nå en veldig ung befolkning med mange i 20 årene.

  • Fant til slutt folkehelsestatistikk for Malmö. Rosengård er kjent som en bydel med mange innvandrere (fra ikke-vestlige land). Her kan en studere statistikken: http://redovisningar.malmo.se/2012/?page_id=12

   Situasjonen mht. velferdsindeksen har gått fra dårlig til verre fra 2010 til 2012 for Rosengård bydel.

   Se også på «målområder og indikatorer» i venstre menyen.

 14. Mye av forklaringen på volden i Malmø tror jeg rett og slett er byens geografiske plassering. Malmø er nær København og kontinentet, og det vil være naturlig at utenlandsk mafia etablerer seg her først.

  Hvorfor det ikke er noen diskusjon om dette i Sverige er jo ganske opplagt: Det er jo fordi den svenske eliten ikke tillater at dette diskuteres.

 15. I Sverige har maktmenneskene, mer enn i andre land, lykkes med sitt store prosjekt, som i korthet synes gå ut på å gjennomføre tiltak for å utjevne «ubalansen» mellom verdens folk.
  Virkemidlet er – som vi ser – maksimal ikke-vestlig innvandring. Og det gjennomføres uten uten debatt. Meninger som ikke samstemmer med maktmennsekenes, sensureres, eller stenges ute.
  Det stilles heller ingen krav til de nyankomne. Alle behandles likt, uansett kulturell bakgrunn. De som kommer stues vekk i gettoer, og maktmenneskene snur deretter ryggen til dem, og gjemmer seg blant sine egne likesinnede, tilhørende samme sosiale skikt.
  Det synes å ha oppstått et merkelig fellesskap mellom maktmenneskene på venstresiden og kapitalistene om denne politikken.

  Dette kan da umulig gå bra? Kan landet i lengden styres når selve prinsippene for sannhet og rett ofres til fordel for løgn og forstillelser?
  Mitt inntrykk er at maktmenneskene ofrer Sverige – svensker er i ferd med å bli tapere i sitt eget land. Vold, og aksept for voldsbruk er blitt så alminnelig at det knapt lenger omtales i riksdekkende svenske medier. Selv når ambulanse- og nødetater aktivt hindres i å utføre sine gode gjerninger blir hendelsene lagt lokk på av redaktører og journalister – hvis innvandrere skulle være involvert.
  Hvorfor denne blindhet, og totale mangel på vilje til å tenke konsekvenser? Jeg forstår det ikke.

  • «Hvorfor denne blindhet, og totale mangel på vilje til å tenke konsekvenser?»

   Du er jo inne på forklaringen selv.

   Grunnen er jo selvsagt at den globale eliten – globalistene – ønsker å knuse nasjonalstatene, fjerne grensene og lage en verdensregjering. En av de mest effektive måtene å gjøre dette på, er selvsagt å tillate ubegrenset innvandring til tidligere homogene nasjonalstater.

   Dette er jo også forklaringen på den såkalte Marx-Muhammed alliansen. Venstresidens politikere har alltid vært internasjonalister, og da den «væpna revvlusjonen» feilet, så bruker de ikke-vestlig innvandring for knuse nasjonalstatene i stedet.

   Det forundrer meg stadig at Pål Steigan som tidligere «revvlusjonær», kan skrive så fornuftig som han gjør.

   Men det er en stor misforståelse å tro at det er blindhet og mangel på vilje til å tenke konsekvenser hos eliten. Eliten er selvfølgelig ikke dumme – tvert imot så er dette en gjeng med utrolig sleipe jævler, og de følger omhyggelig en nøye uttenkt plan.

   • Det er en total misforståelse at det skulle finnes noen «Marx-Muhammed-allianse». Massemigrasjonspolitikken er den globaliserte kapitalistiske elitens politikk. De ønsker ganske riktig å ødelegge nasjonalstatene og krigene deres og migrasjonspolitikken er to sider av samme sak. Men den har ingenting med marxisme å gjøre.

    • Jeg opplever også at det eksisterer en slik «Marx-Muhammed-allianse», selvfølgelig ikke noe formelt samarbeid, men sammenfallende interesser i det å åpne grensene for flyktninger og generell innvandring fra verdens konfliktsoner. Motivene er forskjellige, men begge ønsker å ødelegge nasjonalstaten. Motivene fra venstresida er dels generell internasjonalisme, men dels også et skyldkompleks der «Vesten» (uten forbehold eller klargjøringer) er ansvarlig for verdens problemer, i særdeleshet dem som har gjort de områdene hvor innvandrings- og flyktningstrømmene nå mest merkbart har utgangspunkt så ulevelige. Derfor «fortjener» vi følgelig alle de plagene vi nå opplever ved en hemningsløs og dårlig planlagt masseinnvandringspolitikk. Det ligger selvfølgelig en helt uholdbar tankegang bak denne prinsipielle selvplagingen. For den globaliserte kapitalistiske eliten er naturligvis den som er anvarlig for de forholdene disse misforståtte internasjonalistene på venstresida gjør også de tradisjonelt undertrykte klasser i vårt eget land kollektivt ansvarlige for. Et ytterligere paradoks er at de innvandrerne som man gjerne ser kommer hit i størst mulig antall, også implisitt gjøres til våpen for å straffe egne kulturer og etniske befolkning. Det er vel ikke så veldig solidarisk i grunnen?

    • Enig at det ikke er noen sammensvergelse mellom den s.k. elite og marxister (hvem det nu enn er), men partier som regnes å tilhøre venstresida og som tidligere i hvert fall offisielt har hatt et standpunkt i et marxismen – altså partier a la SV i Norge, og som de facto har kjøpt den nyliberalistiske dagsorden («det finnes ikke noe alternativ») – forsvarer nå globalismen og de imperialiske krigene i den muslimske del av verden.

 16. Utfordrer de ordrike og engasjerte debattanter til å si mening om de analyser og forklaringer svenska polisen legger fram i rapporten FE har lenke til i sitt innlegg 26.07 Kl. 22.14.

  • Dette er egentlig besvart i teksten,ved kommentaren fra professoren.:Arbete åt alla.Om det det er behov for avregulering av arbeidsmarkedet,så får det bli så.Sa professoren.
   Klarere kan det ikke sies.:Reinfeltds ønke om demontering av velferdsstaten er nå en integrert del av det hegemoniske -borgerskap -det offentlige og det privates -selvforståelse.
   Den samme Reinfeldt klarte å lage en blokkoverskridende allianse med Mp,for å videreføre den rabiate innvandringspolitikken.
   Nå sitter det samme Mp. i regjering med sossarna-muligens til 2022.Og regjeringens støtteparti-V- vil ha en enda mere åpen innvandringspolitikk.
   Slikt kan bare henge ihop,om man tror at en skattefinansiert velferdsstat kan gjøres global.De er egentlig på pilegrimsfærd,for å møte sin gud,enten den kristne,den islamske -eller den sekulære-«Urkommunismen.»

   Arbeiderklassen er på full fart over til SD,for muligens å redde stumpene.

   Det kan da umulig være så vanskelig å forstå?

 17. Kanskje det er fruktbart å analysere bakgrunnen for kriminaliteten i Malmø generelt og bruken av håndgranater spesielt som delvis to forskjellige fenomener?
  Den som har møtt endel speedfreaks (populær betegnelse på brukere av store mengder sentralstimulerende midler som amfetamin) kan bli ganske svett av tanken på at en gjeng kriminelle speedfreaks skulle få tak i en kasse håndgranater. For å si det litt høgtidelig det hender faktisk at forklaringen på kriminelle handlinger har både en individuell og samfunnsmessig bakgrunn. Den svenske politirapporten er ikke så skråsikker i sine konklusjoner, men må vel sies å være i gammel samfunnsvitenskapelig tradisjon når de legger stor vekt på fattigdom og arbeidsløshet som forklaringsfaktorer for kriminaliteten i fattige bydeler med mange innvandrere. Min hypotese, som jeg innrømmer er fundert på svakt faktgrunnlag, er at grunnen til at det brukes håndgranater i Malmø er at en mindre gruppe kriminelle med stort forbruk av amfetamin har fått tak i håndgranater.
  Forhåpentlig vil tida og etterforskningen av de enkelte episodene gi svaret.

  PS: Det hender vi mennesker ser mønstre der det ikke er så klare mønstre når en forstår mer.

  • Det finnes tydelig et marked. Antallet personer involvert virker være marginalt, noen få dusin mennesker. Det finnes noen med varer å selge og noen gale nok til å kjøpe og bruke, litt i stil med motorsykkelbandekrigen og de stjålne panservernrakettene for et par tiår siden.

   SVT sier at det er et kjøpers marked for granater fra krigene i det forhenværende Jugoslavia. Skytevåpen er det et kommersielt marked for, mens granater bare kan lage bråk og selges derfor for spottpris. http://www.svt.se/nyheter/regionalt/skane/billigare-att-kopa-handgranat-an-en-falafel

 18. Hei Pål, kan du utdype litt om hva som får deg til å ta opp innvandring i denne konflikten og ikke nevner klassekonflikt en eneste gang?

  • Foreløpig har jeg bare stilt noen spørsmål. Det trengs empiri for å kunne gjøre en analyse. Og det er det jeg etterlyser. Jeg vil, uten å ha noen empiri, anta at det er en lang rekke forhold som spiller inn, klasse, sosiale forhold, klaner osv. Og de igjen spiller en rolle i innvandrermiljøer. Hvilke aner jeg ikke, for det sies det ikke noe om. Du har også dette med kriminelle bander. Fra Norge ser vi hvordan opportunistiske kriminelle har tatt skjulested i islamistiske grupper. (A-gjengen, B-gjengen.) Om det gjelder også i Malmø skal jeg ikke ha sagt noe om. Det står i flere artikler at det er komme kassevis med håndgranater fra ex-Jugoslavia. Fra før vet vi at krigene på Balkan førte til at kriminelle nettverk derfra etablerte seg i hele Europa. Noen meldinger fra politiet går ut på at det dreier seg om en bandekrig. Hvis det skulle være riktig, så kan man vanskelig se på det som klassekamp
   Det er formodningene mot seg at det skulle være et reint klassespørsmål. Folk sprenger stort sett ikke bomber fordi de er fattige. Det jeg leser er at den sosialdemokratiske kommunalråden i Malmø sier at man der ikke har kontroll over situasjonen og at den er en trussel mot demokratiet. Det skulle man tro at det også ville være et brennede spørasmål å finne fram til årsakene.

 19. Pål har rätt om invandringspolitiken, men det han säger kan inte sägas i Sverige. Då blir man rökt i alla politiska kretsar. Enligt justitieminister Morgan Johansson på BBC, där han angriper Cameron, är det «fel att dela in människor i grupper», dvs. man får egentligen inte ens tala om invandrare, således inte heller försöka analysera vilka invandrare som står för våldet och varför. På ett rätt aningslöst sätt har Sverige öppnat dörren för ALLA syrier exempelvis, oavsett om de krigat i al Nusra eller IS eller på den lagliga regeringens sida. Vi har inte ens något juridiskt redskap för att förhindra att IS eller Nusra-soldater använder Sverige som bas och regelbundet åker. Att röra de svenska «ariska» nazister som krigar i Ukraina är lika otänkbart. Istället för att försöka angripa problemen redan vid Sveriges gränser låter man kriminlla grupper lungt etablera sig tills de är mycket svåra att komma åt. Jag tvivlar inte på att polis och allmänhet i Malmö kommer att klara att hantera probelemen, men vilket pris de betalar för politikernas feghet! Vår statsminister är en person som inte har en enda pregnant åsikt men är duktig att förhandla. Tyvärr skulle vi i det här läget behöva politiker som vågar stå upp för den sociala ingenjörskonst som Sverige varit bra på (idag utlöser själva ordet sannolikt krupp; man glömmer att den svenska nzismen aldrig ens kom in i riksdagen precis på grund av social ingenjörskonst som dränerade deras rekryteringsmarker). En elementär slutsats av det inträffade är att återinföra den reglerade invandring som Sverige fortfarande har på pappret. De nuvarande nivåerna är för höga. Vi klarar int ett anständigt mottagande och göder invandrarhat och fascism. Bara 17 % av invandringen är f ö asylsökande.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.