Årets viktigste møte (som du ikke har hørt om)

7

Årets viktigste internasjonale møte har funnet sted, og dersom du er avhengig av norske medier for å holde deg informert, så har du ikke hørt om det. Jeg snakker om det felles toppmøtet for BRICS, SCO og Den eurasiske union som fant sted i den russiske byen Ufa fra 7. til 10. juli 2015.

Ufa-møtet
Fra Ufa-møtet i juli 2015

BRICS er det formaliserte samarbeidet mellom Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika. Det omfatter land med i alt 2,8 milliarder innbyggere. I følge IMF kan disse fem landa komme til å stå for halvparten av verdens vekst i resten av dette tiåret.

Financial Times mener riktignok at BRICS har mistet mye av glansen og at samtlige av disse økonomiene har fallende vekst og interne problemer. Kina, som er den mest dynamiske delen av alliansen, er midt oppe i et børskrakk og har ellers vist tegn på en markant nedgang i veksten.

SCO eller Shanghai Cooperation Organisation omfattet opprinnelig Kina, Russland, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan. På møtet i Ufa ble også India og Pakistan tatt opp som medlemmer. Observatører er Afghanistan, Hviterussland, Iran og Mongolia. Etter «atomavtalen» mellom USA og Iran er det klart at dette landet kan spille en mye større økonomisk og politisk rolle. Iran har da også sagt seg interessert i å bli medlem av BRICS. Blant «dialogpartnerne» er Tyrkia, Armenia og Aserbajdsjan. ASEAN-landa deltar også på møtene. SCO omfatter dermed store deler av det eurasiske kontinentet.

Den eurasiske union omfatter Russland, Belarus, Kasakhstan og Armenia. Denne unionen har strevd med å komme i gang, men nå er den knyttet sammen med Kinas Silkeveiinitiativer, og gjennom Ufa-møtet altså med SCO og BRICS.

The Diplomat mener at silkeveistrategien fra Kinas side ikke bare er et utenrikspolitisk initiativ, men et strategisk trekk for å hindre stagnasjon i Kina, utvikle de vestlige delene av landet og bringe landet over fra å være «verdens fabrikk» til å bli verdens ledende innovasjonsmakt. I planen Kina 2025 ønsker landet å gå fra Made in China til Created in China.

Når USA samler en håndfull av sine lojale allierte rundt seg kaller de seg gjerne «verdenssamfunnet». Men på møtet i Ufa var land med rundt to tredeler av menneskeheten til stede, så de kunne like gjerne ha tatt over den tittelen.

Viktigere er de vedtakene som ble fattet. Fra og med nå er BRICS’ New Development Bank i gang. Den vil offisielt begynne å finansiere prosjekter fra 2016, og vil ha en kapital som tilsvarer 100 milliarder dollar. Deltakerne på Ufa-møtet ble enige om å styrke samhandelen – og at dette fortrinnsvis skal skje i lokal valuta. De kutter altså for en stor del ut dollaren som handelsvaluta seg i mellom. Om man har tvilt på det før: dollarens hegemoni synger på siste verset. Bretton-Woods-systemet ligger på dødsleiet.

AIIB

I tillegg kommer Den asistiske utviklingsbanken (AIIB), som Kina tok initiativ til og som USA prøvde å forhindre. Deltakerne i Ufa er også med som grunnleggere av AIIB.

Blant deltakerne på Ufa-møtene var altså tradisjonelle fiender som India og Pakistan. India og Kina har også formelt uløste grensekonflikter, og som kjent er forholdet mellom Kina og ASEAN til tider problematisk. Så den store, men løse, alliansen som møttes i Ufa er så langt fra noen fasttømret enhet. Men nettopp derfor var det oppsiktsvekkende at de kunne møtes og bli enige om et så omfattende samarbeid. Men uheldigvis for Vesten er vi så opptatte av våre egne navler at vi ikke klarer å oppfatte slike jordskjelvaktige forandringer. 

dollar no more2

 

KampanjeStøtt oss

7 KOMMENTARER

  1. Javisst. Har du blitt «regime», har du ofte fått dødskysset.

    Men over til noe helt annet: Det virker som om Oslo-regimet trenger å skiftes ut. Kampanje, anyone?

  2. «South stream» prosjektet er lagt på is, mer eller mindre for godt. Nå er det «Turk-Stream» som gjelder. Byggingen av den er godt i gang allerede.

  3. Det skrives at Vatikanet «støttet» kroatenes (Ustashis) folkemord på serbere under den 2. verdenskrig med begrunnelse i at de så på det som en mulighet for katolsk ekspansjon østover.

  4. Det er ikke noen store problemer mellom ASEAN og Kina. Jeg bor i ASEAN. Akkurat nå i Malaysia, men ellers i Laos. Kina er og blir ASEANs hovedsamarbeidsland, det er slått fast senest i år, uten noen dissens. Det er gnisninger mellom Vietnam, Philippinene og Kina, spesielt Filippinne er av og til rabiate, men de holdes i ørene av de andre landene. Men dette blåses opp til noe langt større enn det er i vestlig presse, mens USA-imperialistene plasker rundt i opprørt vann i Sør Kina havet med sin krigshissing på jakt etter konflikt og splitt og hersk.

    • I hovedsak er det nok som du sier. Det jeg tenkte på er konfliktene i Sør-Kinahavet, som jo angår en del ASEAN-land. Og ja, jeg er fullt klar over at USA hisser opp stemninga.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.