Årets viktigste møte (som du ikke har hørt om)

0

Årets viktigste internasjonale møte har funnet sted, og dersom du er avhengig av norske medier for å holde deg informert, så har du ikke hørt om det. Jeg snakker om det felles toppmøtet for BRICS, SCO og Den eurasiske union som fant sted i den russiske byen Ufa fra 7. til 10. juli 2015.

Ufa-møtet
Fra Ufa-møtet i juli 2015

BRICS er det formaliserte samarbeidet mellom Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika. Det omfatter land med i alt 2,8 milliarder innbyggere. I følge IMF kan disse fem landa komme til å stå for halvparten av verdens vekst i resten av dette tiåret.

Financial Times mener riktignok at BRICS har mistet mye av glansen og at samtlige av disse økonomiene har fallende vekst og interne problemer. Kina, som er den mest dynamiske delen av alliansen, er midt oppe i et børskrakk og har ellers vist tegn på en markant nedgang i veksten.

SCO eller Shanghai Cooperation Organisation omfattet opprinnelig Kina, Russland, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan. På møtet i Ufa ble også India og Pakistan tatt opp som medlemmer. Observatører er Afghanistan, Hviterussland, Iran og Mongolia. Etter «atomavtalen» mellom USA og Iran er det klart at dette landet kan spille en mye større økonomisk og politisk rolle. Iran har da også sagt seg interessert i å bli medlem av BRICS. Blant «dialogpartnerne» er Tyrkia, Armenia og Aserbajdsjan. ASEAN-landa deltar også på møtene. SCO omfatter dermed store deler av det eurasiske kontinentet.

Den eurasiske union omfatter Russland, Belarus, Kasakhstan og Armenia. Denne unionen har strevd med å komme i gang, men nå er den knyttet sammen med Kinas Silkeveiinitiativer, og gjennom Ufa-møtet altså med SCO og BRICS.

The Diplomat mener at silkeveistrategien fra Kinas side ikke bare er et utenrikspolitisk initiativ, men et strategisk trekk for å hindre stagnasjon i Kina, utvikle de vestlige delene av landet og bringe landet over fra å være «verdens fabrikk» til å bli verdens ledende innovasjonsmakt. I planen Kina 2025 ønsker landet å gå fra Made in China til Created in China.

Når USA samler en håndfull av sine lojale allierte rundt seg kaller de seg gjerne «verdenssamfunnet». Men på møtet i Ufa var land med rundt to tredeler av menneskeheten til stede, så de kunne like gjerne ha tatt over den tittelen.

Viktigere er de vedtakene som ble fattet. Fra og med nå er BRICS’ New Development Bank i gang. Den vil offisielt begynne å finansiere prosjekter fra 2016, og vil ha en kapital som tilsvarer 100 milliarder dollar. Deltakerne på Ufa-møtet ble enige om å styrke samhandelen – og at dette fortrinnsvis skal skje i lokal valuta. De kutter altså for en stor del ut dollaren som handelsvaluta seg i mellom. Om man har tvilt på det før: dollarens hegemoni synger på siste verset. Bretton-Woods-systemet ligger på dødsleiet.

AIIB

I tillegg kommer Den asistiske utviklingsbanken (AIIB), som Kina tok initiativ til og som USA prøvde å forhindre. Deltakerne i Ufa er også med som grunnleggere av AIIB.

Blant deltakerne på Ufa-møtene var altså tradisjonelle fiender som India og Pakistan. India og Kina har også formelt uløste grensekonflikter, og som kjent er forholdet mellom Kina og ASEAN til tider problematisk. Så den store, men løse, alliansen som møttes i Ufa er så langt fra noen fasttømret enhet. Men nettopp derfor var det oppsiktsvekkende at de kunne møtes og bli enige om et så omfattende samarbeid. Men uheldigvis for Vesten er vi så opptatte av våre egne navler at vi ikke klarer å oppfatte slike jordskjelvaktige forandringer. 

dollar no more2

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelFare for umiddelbart sammenbrudd i Hellas
Neste artikkel«Støre tar Norge til venstre»
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).