Trener NATO på invasjon i Øst-Ukraina?

0

NATOs øvelse Noble Jump er den største manøveren alliansen har gjennomført siden den kalde krigen. Deutsche Welle har sett på øvelsen og peker på at den inneholder et scenario som er er svært gjenkjennelig som en parallell til Øst-Ukraina.

Vi befinner oss i fantasilandet Bothnia der separatister har opprettet et område som de kontrollerer. Lederen deres er Birdman, som har hovedkvarter i ei hytte i skogen:

«Birdman» is the name that maneuver planners have given the opponent in the Bothnian enemy camp. He must be retrieved from a wooden house in the middle of the military training grounds in the forest. Stationed in the nearby village of «Alpha» are his followers, armed militiamen, who have begun to destabilize the region in southwestern Poland.

The scene is recognizable as it is loosely based on the situation in eastern Ukraine, except this time, a NATO member has been threatened by «little green men». After all, the planners want to make the situation as lifelike as possible. On command, masked Czech and Dutch Special Forces fast-rope out of US helicopters, throw smoke grenades, storm the wooden house and drag «Birdman» out. Scenes like this are reminiscent of films like «Black Hawk Down» or TV series, such as «Homeland».

Light armored vehicles belonging to Dutch-Czech support units approach, followed by waves of combat helicopters. German and Norwegian jets roar by and we’re in the middle of a war film.

Norsk flyvåpen med erfaring fra Libya er altså tiltenkt en framskutt rolle i krigen i Bothnia. Antakelig supplert med spesialstyrker fra Telemark bataljon.

Navnet på fantasistaten, altså Bothnia, kunne tyde på at det er en av de baltiske statene NATO-generalene har sett for seg Estland, Latvia eller Litauen. Men det gir mye mer mening å se den som en øvelse på å slå til mot opprørerne i Øst-Ukraina. Og særlig når Petro Porosjenko har brutt Minsk2-avtalen gjennom å vedta en lov som tillater bruk av utenlandske militære styrker i landet.

Hvis det er slik NATO-generalene og Libyas slakter Jens Stoltenberg tenker, er det på høy tid at norsk offentlighet våkner opp. Et NATO-støttet angrep på Øst-Ukraina vil meget raskt kunne bli en krig mellom NATO og Russland. Er dette noe norske velgere ønsker?

 

Forrige artikkelLær meg å drømme så det monner
Neste artikkelSommerstemning på Nesodden
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).