TISA – Wikileaks publiserer 17 hemmelige dokumenter

8

WikiLeaks publiserte 3. juni 2015 17 hemmelige dokumenter fra de pågående forhandlingene om TISA (Trade In Services Agreement) som omfatter USA, EU og 23 andre land, deriblant Tyrkia, Mexico, Canada, Australia, Pakistan, Taiwan, Israel  – og Norge. Disse landa har til sammen to tredeler av verdens BNP. TISA henger også sammen med TTP (Trans-Pacific Partnership) og TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) i en «hellig treenighet» som er rettet mot BRICS-landa Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika.

TISA dokumenter

Forhandlingene har vært holdt hemmelig for dem de angår, nemlig folkene i de berørte landa. WikiLeaks publisering knyttes til TISA-møtet i OECD i Paris 3–5. juni 2015. I USA prøver man å føyse loven igjennom i kongressen uten debatt.

Det pågår en underskriftskampanje mot TISA i Norge. I oppropet heter det:

 • TISA er en frihandelsavtale for tjenester som vil vil presse frem konkurranseutsetting og privatisering av offentlige tjenester på alle felt, det hindrer regulering av finanssektoren og undergraver personvernlovgivning på nett.
 • TTIP, en fri handelsavtale mellom EU og USA, gir store selskaper rett til å saksøke stater for lovverk som skader fremtidig profitt. Profitt hos de store selskapene vil da gå foran våre livsvilkår som helse/sykehus, mat/jordbruk, rent drikkevann m.m.
 • Gjennom EØS-avtalen vil TTIP bli innført i Norge, enten vi vil eller ikke. Når det gjelder TISA, forhandler Norge direkte med de 49 andre TISA-landene.

WikiLeaks skriver om de dokumentene som nå er publisert:

Today’s release is the largest on secret TISA documents and covers numerous previously undisclosed areas. It contains drafts and annexes on issues such as air traffic, maritime, professional services, e-commerce, delivery services, transparency, domestic regulation, as well as several document on the positions of negotiating parties. WikiLeaks has also published detailed expert analysis of the topics covered in today’s release.

Dokumentene finner du her.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Dette betyr jo i praksis at de store multinasjonale selskapene kan saksøke Norge hvis vi prøver å innføre InnGruppe-Demokratiet!

  1. A political solution to sustainability must include democratic control over production and economy.
  2. Production must be for the purpose of sustainability, not profit.
  3. Civil salaries must include all and be decided democratically.

  http://www.resilience.org/stories/2013-12-11/can-bytes-save-the-future-the-money-value-delusion

  «This can be achieved through ingroup control over the unwanted, selfish strategies of our human mind: When we are observed, among our closest, we hide egoism and are cooperative and generous. No-one is openly selfish when being watched. This democracy, once established, will be extremely stable. Justice and fairness will be decided through open democratic decisions, by elected peers, on each level. Freeriders are controlled within the groups. Surely, we CAN decide to keep on overexploitating, and send our children into an uncertain future, but we will at least decide it ourselves. For example, in the US, only a few extremely rich persons may win elections.

  A safer future can be planned. Profit and economic growth can be replaced by sustainable production: Reusable, repairable and recyclable products. Research and efforts can be focused to meet these goals, without the need for capital growth and profit. Solidarity will be forced upon decision making, through the evolved ingroup strategies. We suggest an interdisciplinary research group on concrete solutions like this. Please contact us if you find this interesting.

  Terje Bongard, Norwegian Institute for Nature Research Terje.bongard@nina.no phone +47 986 44 786″

  Det finnes ingen grønn framtid uten at vi innfører de tre ovenstående pillarer som et fundament for demokratiet og økonomien!

  Men hvordan skal vi få til dette hvis vi risikerer å bli saksøkt og blokkert av de multinasjonale selskaper?

  Det er i sannhet mørke krefter som sammensverger bak vår rygg!

 2. I hvilken rekkefølge skal ting skje i prosessen med å gå ut av EØS? Gro Harlem Brundtland sa en gang at ville vi ikke være med lenger så kunne vi si : «Takk for oss». Pr. i dag er det et klart flertall for å gå ut av EØS. Hvorfor skjer det ikke noe? Er vi blitt «bondefanget» eller «Shanghaiet»? Hvem kan svare på dette? Er vårt demokrati og suverenitet uopprettelig svekket? Har vi falt blant røvere? Sies det ikke i Menneskerettighetene at alle er like for loven? Når Grunnloven sier at en lov ikke kan gies tilbakevirkende kraft, hvordan kan da folkevalgte på Stortinget gjøre nettopp dette uten at noen bryr seg? Gjør vi narrer av Eidsvollsmennene og har vi (de) gjort 17. mai til en vits? Det er vel tillat å spørre håper jeg?

  • De som styrer det økonomiske systemet styrer politikken, lokalt og globalt.
   Til de får oppfylt målet; En verden/En leder.

   Verktøyet er valutakontroll, og rentekontroll og «kriser», økonomiske,kulturelle eller annen konstruert krise eller «klassekamp»for å skape frustrasjon og oppgitthet, – for å lage alles kamp mot alle i de forskjellige nasjonene.
   Om et par år skal vi se at rentene piskes opp, folk blir paralyserte fordi de kastes ut av hus og hjem, og nasjonal industri ikke «lønner seg i forhold til det konstruerte rente-nivået.

 3. «De som styrer det økonomiske systemet styrer politikken, lokalt og globalt» Sant!!!

  Sluttet på en god fest og nå er det ikke noen som vil ta regningen. Vi trenger en media uten gate keepers, et nytt monetær system å lovverk som stopper korrupsjon blant mye annet.

  Eller sagt rent ut.. vi har fått et helvetes korrupt samfunn og nu går det helt åt helvete…

  • Vi trenger heller en verden der overtro og religion ikke styrer samfunners utvikling, og der finanskreftene ikke bruker våre religiøse behov for å samle folk til blind kamp.
   Regningen trenger ingen å ta, hvis vi skiller mellom penger (tall ) og virkelige verdier. Og at vi vet at renter er tall av tall .
   Om vi & verden kaster alt av penger/gull i havet vil fortsatt den skapte velferden, – og arbeidskrefter, teknologi og kunnskap til videre produksjon, være igjen på land.

 4. Her er deltagerne på Bilderbergmøtet i østerrike 11 – 14 Juni 2015. Lykke til med å finne noe skrevet om dette møtet i norske (eller engelskspråklige) media. Sjekk ut hele lista på den offisielle websida, lista er vel verdt å lese igjennom:

  http://bilderbergmeetings.org/participants2015.html

  Norge stiller i år med:
  Brandtzæg, Svein Richard President and CEO, Norsk Hydro ASA
  Eilertsen, Trine Political Editor, Aftenposten
  Svarva, Olaug CEO, The Government Pension Fund Norway
  Stoltenberg, Jens Secretary General, NATO

  • Et feiende flott firkløver. Natosjefen er jo selvskrevet, og de to pengesekkene likeså. Eneste joker i kabalen her er Eilertsen fra Aftenpoften. Dette er selvfølgelig svært hyggelig, og en uventet garanti for åpenhet og innsyn. Man har jo lenge trodd at disse møtene ble avholdt med mye hemmelighetskremmeri og referatforbud, men i år er altså Aftenpoftens politiske redaktør invitert for å dekke møtet! Topp, Trine! Vi venter i åndløs spenning!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.