TISA – Wikileaks publiserer 17 hemmelige dokumenter

0

WikiLeaks publiserte 3. juni 2015 17 hemmelige dokumenter fra de pågående forhandlingene om TISA (Trade In Services Agreement) som omfatter USA, EU og 23 andre land, deriblant Tyrkia, Mexico, Canada, Australia, Pakistan, Taiwan, Israel  – og Norge. Disse landa har til sammen to tredeler av verdens BNP. TISA henger også sammen med TTP (Trans-Pacific Partnership) og TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) i en «hellig treenighet» som er rettet mot BRICS-landa Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika.

TISA dokumenter

Forhandlingene har vært holdt hemmelig for dem de angår, nemlig folkene i de berørte landa. WikiLeaks publisering knyttes til TISA-møtet i OECD i Paris 3–5. juni 2015. I USA prøver man å føyse loven igjennom i kongressen uten debatt.

Det pågår en underskriftskampanje mot TISA i Norge. I oppropet heter det:

  • TISA er en frihandelsavtale for tjenester som vil vil presse frem konkurranseutsetting og privatisering av offentlige tjenester på alle felt, det hindrer regulering av finanssektoren og undergraver personvernlovgivning på nett.
  • TTIP, en fri handelsavtale mellom EU og USA, gir store selskaper rett til å saksøke stater for lovverk som skader fremtidig profitt. Profitt hos de store selskapene vil da gå foran våre livsvilkår som helse/sykehus, mat/jordbruk, rent drikkevann m.m.
  • Gjennom EØS-avtalen vil TTIP bli innført i Norge, enten vi vil eller ikke. Når det gjelder TISA, forhandler Norge direkte med de 49 andre TISA-landene.

WikiLeaks skriver om de dokumentene som nå er publisert:

Today’s release is the largest on secret TISA documents and covers numerous previously undisclosed areas. It contains drafts and annexes on issues such as air traffic, maritime, professional services, e-commerce, delivery services, transparency, domestic regulation, as well as several document on the positions of negotiating parties. WikiLeaks has also published detailed expert analysis of the topics covered in today’s release.

Dokumentene finner du her.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.