TISA – Wikileaks publiserer 17 hemmelige dokumenter

0

WikiLeaks publiserte 3. juni 2015 17 hemmelige dokumenter fra de pågående forhandlingene om TISA (Trade In Services Agreement) som omfatter USA, EU og 23 andre land, deriblant Tyrkia, Mexico, Canada, Australia, Pakistan, Taiwan, Israel  – og Norge. Disse landa har til sammen to tredeler av verdens BNP. TISA henger også sammen med TTP (Trans-Pacific Partnership) og TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) i en «hellig treenighet» som er rettet mot BRICS-landa Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika.

TISA dokumenter

Forhandlingene har vært holdt hemmelig for dem de angår, nemlig folkene i de berørte landa. WikiLeaks publisering knyttes til TISA-møtet i OECD i Paris 3–5. juni 2015. I USA prøver man å føyse loven igjennom i kongressen uten debatt.

Det pågår en underskriftskampanje mot TISA i Norge. I oppropet heter det:

  • TISA er en frihandelsavtale for tjenester som vil vil presse frem konkurranseutsetting og privatisering av offentlige tjenester på alle felt, det hindrer regulering av finanssektoren og undergraver personvernlovgivning på nett.
  • TTIP, en fri handelsavtale mellom EU og USA, gir store selskaper rett til å saksøke stater for lovverk som skader fremtidig profitt. Profitt hos de store selskapene vil da gå foran våre livsvilkår som helse/sykehus, mat/jordbruk, rent drikkevann m.m.
  • Gjennom EØS-avtalen vil TTIP bli innført i Norge, enten vi vil eller ikke. Når det gjelder TISA, forhandler Norge direkte med de 49 andre TISA-landene.

WikiLeaks skriver om de dokumentene som nå er publisert:

Today’s release is the largest on secret TISA documents and covers numerous previously undisclosed areas. It contains drafts and annexes on issues such as air traffic, maritime, professional services, e-commerce, delivery services, transparency, domestic regulation, as well as several document on the positions of negotiating parties. WikiLeaks has also published detailed expert analysis of the topics covered in today’s release.

Dokumentene finner du her.

Forrige artikkelThe Origin of ISIS
Neste artikkelItalia vil ha slutt på sanksjonene
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).