Italia vil ha slutt på sanksjonene

0
Gentiloni og Lavrov i Moskva

Den italienske utenriksministeren Paolo Gentiloni var på offisielt besøk i Moskva 1. juni 2015. Han møtte utenriksminister Sergeij Lavrov og viseutenriksminister Arkadij Dvorkovitsj. Møtet er en oppfølging av statsminister Matteo Renzis besøk i mai. Gentiloni sa til RAI at møtet skulle dreie seg om alle de brennaktuelle sakene, om Ukraina, Libya, Syria og Iran og han sa at han var «sikker på å møte venner av Italia som er klare for å diskutere ærlig og rolig, ikke bare det som forener oss, men også de mest følsomme sakene der våre synspunkter ikke alltid er sammenfallende.»

Gentiloni sa at Italia ønsker en avvikling av sanksjonene, men at det er knyttet til at Moskva respekterer Minsk-avtalen. Han sa også at Italia aldri har unnlatt å understreke overfor den ukrainske regjeringen at den «ikke må spare seg noen anstrengelser for å sikre respekt for rettighetene og privilegiene til Donbass, spesielt når det gjelder den russisk-talende minoriteten.»

Naturligvis har regimet i Kiev gjort akkurat det motsatte, men uttalelsene viser i det minste at Italia ønsker våpenhvile, fred og gjenopprettelse av normale forbindeler med Russland.

Gentiloni sier også at forbindelsene til Russland aldri har vært frosset, på tross av sanksjonene, og han ser fram til at Vladimir Putin skal besøke verdensutstillingen EXPO 2015 i Milano. Den italienske utenriksministeren sa også at Italia vil fortsette arbeidet med å finne ut av hva som skjedde i forbindelse med drapet på den italienske journalisten Andrea Rocchelli i Øst-Ukraina 24. mai 2014.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTISA – Wikileaks publiserer 17 hemmelige dokumenter
Neste artikkelFIFA – hvor kommer alle pengene fra?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).