Sannhetens øyeblikk

0

Euro-redderne skjelver før sannhetens øyeblikk, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten DWN.

Euroens redningsmenn sitter i en felle: Hvis Hellas går konkurs, mister europeiske skattebetalerne ca. 340 milliarder euro. Den europeiske sentralbanken (ESB) mister sin autoritet. Og Hellas stuper inn i kaos. Bare søvngjengere kan gå til det ekstreme med et slikt utgangspunkt. Euro-redderne skjelver før sannhetens øyeblikk.

Et sammenbrudd i Hellas med bankrun og totalt kaos vil nemlig ikke bare ramme Hellas. De store EU-landa har sjøl svært mye å tape. DWN oppsummerer:

Frankrikeh: 72,32 milliarder euro
Tyskland: 94,45 milliarder euro
Italia: 63,24 milliarder euro
Spania: 43,41 milliarder euro
Eurosonen totalt: 339,7 milliarder euro

Det er slike beløp som går tapt i tilfelle av en grexit. Og som DWN sier: «Det er vanskelig å forestille seg at Angela Merkel, François Hollande, Matteo Renzi og Mariano Rajoy står fram for sine folk og forteller dem at disse pengene bare er tapt.»

De arrogante lederne i eurosonen har også sjøl et stort ansvar for at det har kommet så langt. I stedet for å komme opp meg konstruktive løsninger for å hjelpe Hellas ut av ei klemme som slett ikke bare skyldes feil politikk i Hellas, men vel så mye bankene og eurosonen sjøl, har de vært opptatt av å skylde på grekerne og villet straffe dem.

Og eurosonens ledere har også sjøl forsterket krisa ved dels å feie problemene under teppet og dels å undervurdere den faktiske verdien av gresk økonomi. Politiske ledere i Tysklan har snakket foraktelig aom at Hellas bare bidrar med oliven og vakre strender, men de har for eksempel sett bort fra et Hellas er verdens største sjøfartsnasjon. På den måten har de snakket ned gresk økonomi. Og ikke minst har de fortiet at det landet som har tjent mest på euroen er ingen andre enn Tyskland.

EU-lederne er livredde for at de de kaller en ettergivenhet overfor Hellas vil bli oppfattet som et eksempel til etterfølgelse også for land som Spania og Italia. Så her skal det statueres eksempel.

EU-lederne driver et høyt spill. De kan kjøre Hellas i grøfta, men da rammer de sin egen økonomi på en måte som vil være ganske så katastrofal. En grexit kan være begynnelsen på slutten, ikke bare for euroen, men også for EU.

Forrige artikkelGave til leserne: Hefte om Balkankrigen (2000)
Neste artikkelEnda en gave: Vargtid (1992)
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).