Sannhetens øyeblikk

7

Euro-redderne skjelver før sannhetens øyeblikk, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten DWN.

Euroens redningsmenn sitter i en felle: Hvis Hellas går konkurs, mister europeiske skattebetalerne ca. 340 milliarder euro. Den europeiske sentralbanken (ESB) mister sin autoritet. Og Hellas stuper inn i kaos. Bare søvngjengere kan gå til det ekstreme med et slikt utgangspunkt. Euro-redderne skjelver før sannhetens øyeblikk.

Et sammenbrudd i Hellas med bankrun og totalt kaos vil nemlig ikke bare ramme Hellas. De store EU-landa har sjøl svært mye å tape. DWN oppsummerer:

Frankrikeh: 72,32 milliarder euro
Tyskland: 94,45 milliarder euro
Italia: 63,24 milliarder euro
Spania: 43,41 milliarder euro
Eurosonen totalt: 339,7 milliarder euro

Det er slike beløp som går tapt i tilfelle av en grexit. Og som DWN sier: «Det er vanskelig å forestille seg at Angela Merkel, François Hollande, Matteo Renzi og Mariano Rajoy står fram for sine folk og forteller dem at disse pengene bare er tapt.»

De arrogante lederne i eurosonen har også sjøl et stort ansvar for at det har kommet så langt. I stedet for å komme opp meg konstruktive løsninger for å hjelpe Hellas ut av ei klemme som slett ikke bare skyldes feil politikk i Hellas, men vel så mye bankene og eurosonen sjøl, har de vært opptatt av å skylde på grekerne og villet straffe dem.

Og eurosonens ledere har også sjøl forsterket krisa ved dels å feie problemene under teppet og dels å undervurdere den faktiske verdien av gresk økonomi. Politiske ledere i Tysklan har snakket foraktelig aom at Hellas bare bidrar med oliven og vakre strender, men de har for eksempel sett bort fra et Hellas er verdens største sjøfartsnasjon. På den måten har de snakket ned gresk økonomi. Og ikke minst har de fortiet at det landet som har tjent mest på euroen er ingen andre enn Tyskland.

EU-lederne er livredde for at de de kaller en ettergivenhet overfor Hellas vil bli oppfattet som et eksempel til etterfølgelse også for land som Spania og Italia. Så her skal det statueres eksempel.

EU-lederne driver et høyt spill. De kan kjøre Hellas i grøfta, men da rammer de sin egen økonomi på en måte som vil være ganske så katastrofal. En grexit kan være begynnelsen på slutten, ikke bare for euroen, men også for EU.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. Spill for galleriet. Utfallet ble bestemt for lenge siden.

  Den gemene hop skal sitte i åndeløs spenning og lure på hvorvidt Hellas blir «reddet». Så viser det seg at joda, Hellas’ bankstere får nye lån fra ECB’s og IMF’s bankstere. Hørt det før. Ikke noe nytt.

  • Jeg er enig med deg i at det er mye spill for galleriet. Samtidig så er dette reelle problemer. De kan ikke både opprettholde en felles valuta, løse finanskrisa og bevare det som er igjen av det nasjonale sjølstyret. En «redning» av euroen krever et finansielt diktatur. Disse planene er allerede klare, slik jeg har skrevet om før.
   Det er også en reell motsetning mellom USA og Tyskland her, for det er først og fremst USA som er opptatt av å bevare Hellas i euroen, fordi de er redde for at alternativet er Russland og BRICS. Russland på sin side er ikke interessert i å legge to pinner i kors for å redde euroen.

 2. «En grexit kan være begynnelsen på slutten, ikke bare for euroen, men også for EU.»

  Tror du virkelig at de som styrer showet er interessert i at EU skal gå dukken nå? De leker seg med narrativer, de lager fortellinger og morsomme ordspill, som nettopp «grexit». Dette er spill for galleriet, underholdning for den gemene hop.

  At Hellas går ut av EU er like sannsynlig som at Pentagon slutter å finansiere IS.

  • Jeg er enig i din skepsis, men det er faktisk en reell fare (sett fra EUs side) for at unionen går i oppløsning. Nå har USAs krav om sanksjoner mot Russland ødelagt en betydelig del av eksportmarkedet, nye krav om militarisering svekker budsjettene, flyktningekrisa river i stykker solidariteten mellom EU-landa. Og pyramidespillet omkring euroen går inn i en kritisk fase. Dette regnestykket går ikke i hop.
   EU-prosjektet har hele tida vært en dans på isflak. Det er nødvendig å holde tempoet opp for ikke å synke. Det heter «ever increasing union». Nå vil ikke Finland, Danmark, Storbritannia, Ungarn osv. ha noen «ever increasing union». Da blir EU stående stille på isflaket og svakhetene i hele konstruksjonen blir synlige. Alternativet er et mye mer omfattende diktatur – som de jo allerede forbereder.

 3. Er itte så sikker på at Pentagon finansierer IS ..men til saken; jeg var meget positiv til euroen…valutaspekulasjon gjorde meg kvalm…Så viser det seg at den felles valutaen beriket Tyskland..men, gjorde det motsatte for Hellas….

 4. «Det er vanskelig å forestille seg at Angela Merkel, François Hollande, Matteo Renzi og Mariano Rajoy står fram for sine folk og forteller dem at disse pengene bare er tapt.»»

  Ja og om det går som jeg tror så får nok flere ledere stå fram om litt å forklare et og annet 🙂

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.