Farmasøytiske giganter står bak TPP

0

Barack Obama har fått Kongressen i USA til å godta at avtalen om Trans Pacific Partnership kjøres gjennom uten reell debatt, på såkalt fast track. Forhandlingene om denne avtalen som gjleder 12 land ved Stillehavet har vært hemmeligholdt, men nå har WikiLeaks lekket en del av dokumentene og New York Times har kommentert dem.

De avslørte dokumentene viser at det er først og fremst de farmasøytiske gigantene, Big Pharma, som har stått bak TTP. NYT skriver:

Pharmaceutical firms and their trade associations have filed by far more lobbying disclosure forms on the Pacific trade negotiations than any other industry, according to the watchdog Sunlight Foundation. More broadly, the pharmaceutical and health product industries have been the biggest spenders on lobbying, and drug company deal-making with the Obama administration and in Congress was instrumental in securing passage of the Affordable Care Act.

«Det er klart for enhver at dette handler om markedsadgang for den farmasøytiske industrien,» sier Deborah Gleeson fra School of Psychology and Public Health at La Trobe University i Australia.

Denne avtalen «vil øke prisen på medisiner over hele verden, og det vil starte med de tolv landa som forhadler Trans-Pacific Partnership,” sier Judit Rius Sanjuan fra Leger uten grenser.

NYT skriver at USAs forhandlere arbeider for å få den samme klausulen inn i TTIP-avtalen som forhandles med blant annet EU. Amerikanske forhandlere påstår at det ikke er noen grunn til å frykte at prosessen ikke vil være transparent. Men avisa har snakket med handelsjurister som sier at tvistespørsmål vil bli avgjort i en såkalt Investor-State Dispute Settlement (ISDS), der det er tre håndplukkede jurister som avgjør det hele bak lukkede dører, og der de multinasjonale selskapene kan saksøke regjeringer for å legge hindringer i veien for dem.

De to desidert største selskapene i BigPharma i USA er Johnson & Johnson og Pfizer. Internasjonalt er de tre neste på lista Roche (Sveits), GlaxoSmithKline (UK) og Novartis(Sveits).

Største eiere i Johnson & Johnson er «de fire store»: Vanguard, State Street, Fidelity og BlackRock. De største eierne i Pfizer er: Vanguard, State Street, BlackRock og Capital World. Disse selskapene er samtidig største eiere i de sju største bankene og finanshusene i USA.

 

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkel– Jeg ble beskyldt for å ha blod på hendene!
Neste artikkelNorske Bilderbergere
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).