200 millioner dollar i bestikkelser for å kjøpe ja-stemmer i Kongressen

0

Barack Obama gikk nylig på et midlertidig nederlag i Kongressen da han forsøkte å kjøre gjennom Trans-Pacific Partnership (TPP) uten debatt. En uvanlig koalisjon av liberale demokrater og konservative republikanere stemte ned forsøket. Tidligere speaker i Kongressen, demokraten Nancy Pelosi, ledet opposisjonen mot loven på tross av at Obama hadde bønnfalt sitt eget parti om å godkjenne såkalt «fast track»-behandling.

Men nå er problemet løst. Og hvordan? Jo, gjennom gigantiske bestikkelser! 200 millioner dollar er brukt for å kjøpe tilstrekkelig mange ja-stemmer i Kongressen. John Boehner (R-OH) var den som kunne stappe fleste smøredollar i lomma, da han innkasserte $5.3 millioner for sin ja-stemme.

Og hvem kjøpte disse politikerne denne gangen? Investeringsselskaper betalte $11.3 millioner dollar for en «yea» stemme. Store banker bidro med $10.1 millioner dollar. Og så fulgte de andre kapitalistene på rekke og rad.

Hva er det USAs nesegruse beundrere i Norge kaller dette landet? «Verdens største demokrati?» Da er det mer sannhet i det når enkelte kritisker i USA sier «We have the best Congress money can buy.»

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelPorosjenko satser på krigsforbryteren Tony Blair
Neste artikkelGeorge Carlin: The real owners of the country
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).