Så gjorde Russland det enda litt vanskeligere for USA

0
Putin og Haydar al-Abadi bekrefter avtalene om militær og økonomisk bistand fra Russland til Irak

Som kjent har USA brukt en vanvittig menge dollar på å ødelegge Irak. (Vi snakker om fire norske oljefond på krigene i Afghanistan og Irak.) Og likevel, eller jeg ville si nettopp derfor, er Irak fortsatt et splittet og skadeskutt land. Nå angripes landet av Den islamske staten. Regjeringa i Bagdad har bedt om hjelp, men har ikke fått det. Hvem er det så som kommer ridende inn medkvalleriet? Jo, du gjettet det: Vladimir Putin. Iraks statsminister Haidar al-Abadi har vært på besøk i Moskva og i følge hurriyetdailynews.com har han fått løfter om betydelig støtte:

Russia offered visiting Iraqi Prime Minister Haidar al-Abadi military and other aid on May 21 to help push back the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) militants who have made further sweeping gains in both Iraq and Syria this week.

The advances by ISIL, which captured the Iraqi city of Ramadi last weekend and on May 21 was tightening its grip on the historic city of Palmyra in neighbouring Syria, have exposed the shortcomings of Iraq’s army and the limitations of US air strikes. 

In going ahead with his visit to Moscow despite the worsening security crisis, Abadi said he had wanted to underline the importance of his country’s ties with Russia, adding that he had disregarded «certain forces» advising him to cancel the trip. 

«We are expanding cooperation in the area of military technology,» Russian President Vladimir Putin said at the start of talks with Abadi in the Kremlin, hailing Iraq as an «old and reliable partner in the region».

«Our relations are developing very successfully … Our companies are working in your country and we are talking of investments in the order of billions of dollars,» Putin added, without elaborating.

Og når Putin her sier dollar, så mener han nok «til en verdi av milliarder av dollar». Tar jeg ikke helt feil så er samarbeidet notert i rubler. Fra før av har USAs aggresjon i Ukraina tvunget Russland til å inngå et strategisk partnerskap med Kina. Så har altså USAs svik mot Irak tvunget landet til å søke militær og økonomisk støtte fra Russland. Det er ikke alle som spiller sjakk i elitedivisjonen.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKrisa i kapitalismen fører til angrep på demokratiske rettigheter
Neste artikkelUkraina opphever menneskerettighetene i Donbass
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).